Η UNCTAD θέλει να περιορίσει την υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Φυσικά και το κάνουν

Η UNCTAD των Ηνωμένων Εθνών θέλει οι αναπτυσσόμενες οικονομίες να κάνουν όπως λένε, όχι όπως κάνουν. Σε ένα συγκλονιστικό έγγραφο, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη προσπαθεί να πείσει τις φτωχότερες χώρες να μείνουν μακριά από τα κρυπτονομίσματα. Αναμφισβήτητα, η καλύτερη τεχνολογία για να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν οικονομικά. Με τον κλασικό τρόπο φωτισμού αερίου, το UNCTAD υποβαθμίζει τα οφέλη, τονίζει τους κινδύνους και προσπαθεί να ενσταλάξει φόβο. Πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κοιμούνται τη νύχτα;

«Ενώ αυτά τα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα έχουν ανταμείψει ορισμένους και διευκολύνουν τα εμβάσματα, αποτελούν ένα ασταθές χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που μπορεί επίσης να επιφέρει κοινωνικούς κινδύνους και κόστος». Το έγγραφο ξεκινά με αυτό το μαργαριτάρι και από εκεί κατηφορίζει. Όπως ήταν αναμενόμενο, η UNCTAD δεν καταβάλλει την παραμικρή προσπάθεια για τον διαχωρισμό του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων. Συσκευάζουν ολόκληρη τη βιομηχανία σε μια συγκεχυμένη σακούλα με ψέματα και εξαπάτηση.

Ο κύριος στόχος τους, ωστόσο, φαίνεται να είναι τα stablecoins.

«Στις αναπτυσσόμενες χώρες με ακάλυπτη ζήτηση για αποθεματικά νομίσματα, τα stablecoins ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους. Για ορισμένους από αυτούς τους λόγους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκφράσει την άποψη ότι τα κρυπτονομίσματα ενέχουν κινδύνους ως νόμιμο χρήμα».

Ένα από τα οφέλη, ωστόσο, είναι ότι τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν στις χώρες να παρακάμψουν το ΔΝΤ και την UNCTAD και να πάρουν το πεπρωμένο στα χέρια τους. Φυσικά, το έγγραφο δεν αναγνωρίζει αυτό το μέρος.

Κίνδυνοι, κίνδυνοι, κίνδυνοι

Με τον κλασικό τρόπο του γκαζιού, η UNCTAD προσπαθεί να κάνει τις χώρες να φοβούνται τους πολίτες τους. Σε ένα έγγραφο με τίτλο «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός: Το υψηλό κόστος του να αφήνεις τα κρυπτονομίσματα χωρίς ρύθμιση» τους προειδοποιούν ότι η αστάθεια θα μπορούσε να προκαλέσει «κίνδυνους χρηματοπιστωτικής αστάθειας». Κακώς, η UNCTAD ισχυρίζεται ότι «τα κρυπτονομίσματα υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων κεφαλαίων». Αυτό είναι αλήθεια, αλλά το γεγονός ότι τα capital controls ισοδυναμούν με οικονομική υποδούλωση είναι επίσης αλήθεια.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, προειδοποιούν ότι «τα κρυπτονομίσματα μπορεί να γίνουν ένα ευρέως διαδεδομένο μέσο πληρωμής και ακόμη και να αντικαταστήσουν τα εγχώρια νομίσματα ανεπίσημα (μια διαδικασία που ονομάζεται κρυπτογράφηση), η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νομισματική κυριαρχία των χωρών». Θα μπορούσε επίσης να ενδυναμώσει αυτές τις χώρες, καθώς θα ήταν λιγότερο ευάλωτες σε μακροοικονομικούς παράγοντες. Δηλαδή, η ανεξέλεγκτη εκτύπωση χρήματος σε όλο τον κόσμο, που οδηγεί στον πληθωρισμό που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο.

 

Η UNCTAD απαριθμεί τις απαιτούμενες ενέργειες πολιτικής της

Είναι όπως έγραψε στο Twitter ο Alex Gladstein του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «Οι ελίτ στην Ελβετία λένε στα δισεκατομμύρια σε κατεστραμμένα ή αποτυχημένα οικονομικά κράτη να διασκεδάσουν κυριολεκτικά μένοντας φτωχοί». Η UNCTAD δεν προτείνει καν. Αυτή είναι η λίστα με τις «απαιτούμενες ενέργειες πολιτικής» και το σύντομο σχόλιο του Bitcoinist για κάθε μία.

  • «Διασφάλιση ολοκληρωμένης χρηματοοικονομικής ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων μέσω της ρύθμισης των ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων, των ψηφιακών πορτοφολιών και της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης και της απαγόρευσης των ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να κατέχουν κρυπτονομίσματα (συμπεριλαμβανομένων των σταθερών νομισμάτων) ή να προσφέρουν σχετικά προϊόντα σε πελάτες».

Αυτό έρχεται λίγες μέρες αφότου η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει υπηρεσίες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και θεματοφυλακής στους θεσμικούς πελάτες της. Ο γίγαντας ανακοίνωσε επίσης ένα spot bitcoin private trust στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσο κυνική μπορεί να είναι η UNCTAD;

  • «Περιορίστε τις διαφημίσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, όπως και για άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου».

Αυτό είναι πλούσιο, δεδομένου ότι η Times Square μερικές φορές είναι γεμάτη από διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων, όπως σας δείξαμε στην αναφορά μας στο NFT NYC.

  • «Παρέχετε ένα ασφαλές, αξιόπιστο και προσιτό δημόσιο σύστημα πληρωμών προσαρμοσμένο στην ψηφιακή εποχή».

Ζητάνε CBDC; Ζητούν CBDC. Έχει αναπτύξει κάποια από τις λεγόμενες προηγμένες οικονομίες CBDC; Κανένας δεν έχει αναπτύξει CBDC.

  • “Συμφωνήστε και εφαρμόστε τον παγκόσμιο φορολογικό συντονισμό σχετικά με τις φορολογικές μεταχειρίσεις κρυπτονομισμάτων, τη ρύθμιση και την ανταλλαγή πληροφοριών.”

Οι λεγόμενες προηγμένες οικονομίες πρόκειται να μοιραστούν πληροφορίες για τους πολίτες τους με τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες; Σίγουρα αμφιβάλλουμε. Θέλουν να τα μάθουν όλα, όμως.

  • «Επανασχεδιάστε τα capital controls για να λάβετε υπόψη τα αποκεντρωμένα, χωρίς σύνορα και ψευδώνυμα χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων».

Κυριολεκτικά ζητούν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστολή με αυτό. Αναίσχυντος.

Εν κατακλείδι, η UNCTAD απαιτεί:

Η UNCTAD απαιτεί από τις φτωχότερες χώρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν φτωχές. Και να κρατούν τα χέρια τους έξω από το βάζο των μπισκότων. Και να παραμείνουμε εξαρτημένοι από αυτούς.

Όλα αυτά ενώ το σύνθημα του οργανισμού είναι «ευημερία για όλους».

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Eduardo Próspero

Article: https://bitcoinist.com/unctad-curb-crypto-adoption-developing-countries/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)