Αναλυτές εντοπίζουν 3 κρίσιμα ελαττώματα που μείωσαν το DeFi

Η κακή διαχείριση κινδύνου, τα ανεπαρκή έσοδα και η υπερβολική χρήση μόχλευσης είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το DeFi καταρρέει.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων είχε μια δύσκολη πορεία φέτος και η κατάρρευση πολλών πρότζεκτ και κεφαλαίων πυροδότησε μια μεταδοτική επίδραση που έχει επηρεάσει σχεδόν όλους στο χώρο.

Η σκόνη δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει, αλλά μια σταθερή ροή λεπτομερειών επιτρέπει στους επενδυτές να συνθέσουν μια εικόνα που υπογραμμίζει τους συστημικούς κινδύνους της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης και της κακής διαχείρισης κινδύνων.

Δείτε τι λένε αρκετοί ειδικοί σχετικά με τους λόγους πίσω από τη συντριβή του DeFi και τις προοπτικές τους για το τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψει ο κλάδος.

Αποτυχία δημιουργίας βιώσιμων εσόδων
Ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους λόγους για τους οποίους δυσκολεύονται τα πρωτόκολλα DeFi είναι η αδυναμία τους να δημιουργήσουν βιώσιμο εισόδημα που προσθέτει ουσιαστική αξία στο οικοσύστημα της πλατφόρμας.

Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν χρήστες, προσφέρθηκαν υψηλές αποδόσεις με μη βιώσιμο ρυθμό, ενώ δεν υπήρχε επαρκής εισροή για την αντιστάθμιση των πληρωμών και την παροχή βασικής αξίας για το εγγενές διακριτικό της πλατφόρμας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπήρχε πραγματική αξία που να υποστηρίζει το διακριτικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή των υψηλών αποδόσεων που προσφέρονται στους χρήστες.

Καθώς οι χρήστες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν κέρδιζαν πραγματικά τις αποδόσεις που είχαν υποσχεθεί, θα αφαιρούσαν τη ρευστότητά τους και θα πουλούσαν τα διακριτικά ανταμοιβής. Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε μείωση της τιμής του συμβολαίου, μαζί με πτώση της συνολικής κλειδωμένης αξίας (TVL), η οποία προκάλεσε περαιτέρω πανικό στους χρήστες του πρωτοκόλλου, οι οποίοι επίσης θα τραβούσαν τη ρευστότητά τους και θα κλείδωναν την αξία τυχόν ανταμοιβών που έλαβαν. .

Tokenomics ή Ponzinomics;
Ένα δεύτερο ελάττωμα που επισημάνθηκε από πολλούς ειδικούς είναι η κακώς σχεδιασμένη tokenomic δομή πολλών πρωτοκόλλων DeFi που συχνά έχουν εξαιρετικά υψηλό ποσοστό πληθωρισμού που χρησιμοποιήθηκε για να προσελκύσουν τη ρευστότητα.


Οι υψηλές ανταμοιβές είναι καλές, αλλά αν η αξία του διακριτικού που καταβάλλεται ως ανταμοιβή δεν υπάρχει πραγματικά, τότε οι χρήστες αναλαμβάνουν βασικά μεγάλο ρίσκο παραιτώντας τον έλεγχο των κεφαλαίων τους για μικρή έως καθόλου ανταμοιβή.

Αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ζήτημα της δημιουργίας εσόδων των DeFi και την αδυναμία δημιουργίας βιώσιμων ταμείων. Ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει την προσφορά συμβολικών και εάν η συμβολική αξία δεν διατηρηθεί, η ρευστότητα εγκαταλείπει το οικοσύστημα.

Υπερμοχλευμένοι χρήστες
Η υπερβολική χρήση μόχλευσης είναι ένα άλλο πρόβλημα των DeFi και αυτό το ελάττωμα έγινε πεντακάθαρο καθώς οι Celsius, 3AC και άλλες πλατφόρμες που επενδύθηκαν στο DeFi άρχισαν να αποκαλύπτονται τον περασμένο μήνα.

Αυτές οι εκκαθαρίσεις μόνο εξόργυναν την πτωτική τάση που βίωναν ήδη πολλά tokens, πυροδοτώντας μια σπείρα θανάτου που εξαπλώθηκε στις πλατφόρμες CeFi και DeFi και σε μερικά κεντρικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Υπό αυτή την έννοια, το βάρος πέφτει πραγματικά στους χρήστες για την υπερβολική μόχλευση χωρίς ένα σταθερό σχέδιο παιχνιδιού σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ύφεσης της αγοράς. Αν και μπορεί να είναι μια πρόκληση να σκεφτόμαστε αυτά τα πράγματα κατά τη διάρκεια της ακμής μιας ανοδικής αγοράς, θα πρέπει πάντα να είναι κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού ενός trader, επειδή το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων είναι γνωστό για την αστάθειά του.

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: JORDAN FINNESETH

Article: https://cointelegraph.com/news/analysts-identify-3-critical-flaws-that-brought-defi-down

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)