Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen θέλει «υπεύθυνη καινοτομία» για το Crypto

Η Υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έκανε την πρώτη της ομιλία για κρυπτονομίσματα στην Ουάσιγκτον στις 7 Απριλίου, και δεν ήταν όλα άσχημα νέα.

Η κα Yellen επανέλαβε τα συναισθήματα ορισμένων από τους συναδέλφους της, τους κυβερνητικούς ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Gary Gensler, ότι η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων πρέπει να επικεντρώνεται στην προστασία των επενδυτών και στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Σε αντίθεση με την αποδοκιμασία των κρυπτονομισμάτων που αναμενόταν, η στάση ήταν ουδέτερη, αλλά επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στους κινδύνους που ενέχουν τέτοια ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία.

«Αυτή η ανάπτυξη στις ψηφιακές υπηρεσίες έχει ανοίξει έναν κόσμο δυνατοτήτων και κινδύνων που θα φαινόταν φανταστικός μόλις πριν από μερικές δεκαετίες».

Η κ. Yellen ζήτησε «ουδέτερης τεχνολογίας» καινοτομία και υποστήριξε ότι το συνολικό πλαίσιο πρέπει να βασίζεται σε κινδύνους και όχι σε συγκεκριμένες τεχνολογίες.

«Ο ρόλος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει υπεύθυνη καινοτομία – καινοτομία που λειτουργεί για όλους τους Αμερικανούς, προστατεύει τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας και τον πλανήτη μας και συμβάλλει στην οικονομική μας ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη».

Μην κρατάτε την αναπνοή σας για ένα CBDC

Η Υπουργός Οικονομικών αφιέρωσε πολύ χρόνο στα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας και οι προοπτικές για ένα ψηφιακό δολάριο δεν ήταν τόσο θετικές.

Η κ. Yellen είπε ότι η κυβέρνηση ερευνά τον αντίκτυπο ενός CBDC στη νομισματική πολιτική, την εθνική ασφάλεια, το διεθνές trading και τη χρησιμότητα για τους καταναλωτές. Ωστόσο, η πρώην Πρόεδρος της Federal Reserve πρόσθεσε ότι η έκδοση δεν είναι πιθανή σύντομα:

«Δεν μπορώ να σας πω ακόμη σε ποια συμπεράσματα θα καταλήξουμε, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι η έκδοση ενός CBDC πιθανότατα θα παρουσίαζε μια σημαντική πρόκληση σχεδιασμού και μηχανικής που θα απαιτούσε χρόνια ανάπτυξης, όχι μήνες».

Αναγνώρισε ότι το τρέχον σύστημα ήταν πολύ αργό και αναποτελεσματικό και η Αμερική πρέπει να κάνει τις πληρωμές φθηνότερες, ταχύτερες και πιο προσιτές.

«Για πολλούς Αμερικανούς, οι περισσότερες συναλλαγές εξακολουθούν να χρειάζονται πολύ χρόνο για να διευθετηθούν», δήλωσε.

Χωρίς ένα CBDC στο μάτι για χρόνια και χωρίς βιασύνη για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα που θα χρησιμοποιηθούν ως πληρωμές, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να κολλήσουν με τα απαρχαιωμένα συστήματά τους για το άμεσο μέλλον.

Yellen σε stablecoins

Η κ. Yellen αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των stablecoins τα οποία επί του παρόντος έχουν συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση αγοράς 186 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα stablecoins εγείρουν μια σειρά από ανησυχίες πολιτικής, όπως η παράνομη χρηματοδότηση, η προστασία των χρηστών και ο συστημικός κίνδυνος, σημείωσε η Yellen. Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα εποπτεία είναι ασυνεπής και κατακερματισμένη, σχολιάζοντας το ακανθώδες ζήτημα των αποθεμάτων και της υποστήριξης:

«Οι περισσότεροι εκδότες λένε ότι υποστηρίζουν τα νομίσματά τους με παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία που είναι ασφαλή και ρευστά. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που θέλετε να ανταλλάξετε το stablecoin σας σε ένα δολάριο, η εταιρεία έχει τα χρήματα για να πραγματοποιήσει την ανταλλαγή. Αλλά, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι αυτό θα συμβεί».

Συνολικά, η ομιλία ήταν μια επανάληψη αυτού που ήδη γνωρίζουμε, απαιτείται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο με πολύ λίγη δράση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα  τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Martin Young

Article: https://beincrypto.com/u-s-treasury-secretary-janet-yellen-responsible-innovation-crypto/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)