Από τους φόρους μέχρι την ηλεκτρική ενέργεια, η υιοθέτηση του blockchain αυξάνεται στην Αυστρία

Η Αυστρία έχει μετατραπεί ενεργά σε μια ελκυστική τοποθεσία για παρόχους προϊόντων που βασίζονται σε blockchain, με την ίδια την κυβέρνηση να πειραματίζεται με την τεχνολογία και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια νομική βάση στην οποία οι εταιρείες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, όσον αφορά τις εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain στην οικονομία, η Αυστρία βρίσκεται ακόμη σε πειραματική φάση, με τις περισσότερες εταιρείες να συνεχίζουν να εκτελούν πιλοτικά έργα. Ωστόσο, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι βλέπουν δυνατότητες για επιλεγμένους κλάδους.

Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης μέσω blockchain
Η αυστριακή κυβέρνηση είναι αρκετά ανοιχτή σε καινοτομίες blockchain, εκτός από τα κρυπτονομίσματα, και έχει υποστηρίξει διάφορα έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το 2019, μια κοινοπραξία ιδρυμάτων δημόσιας διοίκησης ίδρυσε το Αυστριακό Blockchain Δημοσίων Υπηρεσιών (APSB). Οι ενεργοί συμμετέχοντες στο APSB —δηλαδή, οι χειριστές των δικών τους κόμβων blockchain — περιλαμβάνουν το Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο, την πόλη της Βιέννης, το Ομοσπονδιακό Κέντρο Υπολογιστών και το Πανεπιστήμιο Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βιέννης. Ένας συμμετέχων, η Kontrollbank, βρίσκεται ακόμη στη φάση εγκατάστασης.

Εν τω μεταξύ, η υποδομή blockchain του ιδιωτικού τομέα αναπτύσσεται παράλληλα και η ένωση Blockchain Initiative Austria (BIA) ιδρύθηκε στις αρχές του 2021 για να προωθήσει αυτόν τον σκοπό. Η Austriapro — ένας προγραμματιστής ηλεκτρονικών επιχειρηματικών προτύπων — συνεργάζεται με το Αυστριακό Κέντρο Blockchain για να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ασφαλούς υποδομής για χρήση blockchain στον ιδιωτικό τομέα στην Αυστρία. Τα μέλη της ένωσης θα λειτουργούν από κοινού τους κόμβους blockchain με τη μορφή μιας «αλυσίδας κοινοπραξίας».

Το πρώτο πιλοτικό έργο του APSB και του BIA περιλαμβάνει πιστοποίηση δεδομένων και συμβολαιογραφική επικύρωση. Εδώ, τα ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα αρχείων τοποθετούνται στο blockchain για να μπορέσουν να αποδείξουν την αναλλοίωτη φύση των δεδομένων σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

Επιπλέον, το Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο έχει παράσχει σε εταιρείες και νεοσύστατες επιχειρήσεις πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία blockchain, συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτομερούς οδηγού για να προσδιοριστεί εάν το blockchain έχει νόημα για συγκεκριμένες εφαρμογές.

Για να προωθήσει πιο έντονα την τεχνολογία στην οικονομία, το Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο δημιούργησε μια ομάδα εργασίας blockchain. Οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν πληροφορίες για θέματα blockchain, συζητούν τρέχουσες πρωτοβουλίες και βέλτιστες πρακτικές και οργανώνουν τακτικά εκδηλώσεις.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον από παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Η αγορά blockchain στην Αυστρία και οι τομείς εφαρμογής της αλλάζουν συνεχώς. Εκτός από την κυβέρνηση, οι εταιρείες fintech και τα μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προωθούν επίσης την τεχνολογία.

Οι τομείς εφαρμογής περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, εξόρυξη και υπηρεσίες φύλαξης και πληρωμής, καθώς και χρηματοδότηση μέσω αρχικών προσφορών νομισμάτων, αρχικών προσφορών token και προσφορών token ασφαλείας.

Πρόσφατα, ωστόσο, η αποκεντρωμένη τεχνολογία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, η Raiffeisen Bank —η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστρίας— άρχισε να πειραματίζεται με το δικό της σταθερό νόμισμα σταθεροποιημένο σε ευρώ το φθινόπωρο του 2020. Οι εργαζόμενοι μπορούν ήδη να το χρησιμοποιούν για να κάνουν αγορές στην καφετέρια της εταιρείας.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες της Raiffeisenbank είναι επίσης μεγάλες στην καινοτομία. Η Volksbank Raiffeisenbank Bayern Mitte, για παράδειγμα, προσφέρει επενδυτικούς συμβούλους Bitcoin (BTC) από το 2021. Επίσης, σκοπεύει να προσφέρει υπηρεσίες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε πελάτες κάποια στιγμή φέτος.


Η Oesterreichische Nationalbank (OeNB), η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας, πειραματίζεται επίσης με το blockchain. Το 2021, ξεκίνησε στην Αυστρία ένα νέο ερευνητικό πρότζεκτ γνωστό ως Delivery vs. Payment Hybrid Initiative ή DELPHI. Στόχος του είναι να δοκιμάσει την έκδοση ομοσπονδιακών ομολόγων έναντι της έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Οι συμμετέχοντες στους DELPHI περιλαμβάνουν το OeNB. την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοδότησης της Αυστρίας, η οποία διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος της χώρας· και OeKB CSD, που ειδικεύεται στην κεντρική φύλαξη τίτλων και είναι θυγατρική του πιστωτικού ιδρύματος Oesterreichische Kontrollbank.

Στη διαδικασία, τα αυστριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ερευνούν πώς να ενσωματώσουν και να διακανονίσουν ομοσπονδιακά ομόλογα χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Η OeNB σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.

Η εισαγωγή ενός προϊόντος Bitcoin στο Χρηματιστήριο της Βιέννης τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν ένα άλλο σημαντικό βήμα, σηματοδοτώντας την τρίτη επίσημη ρυθμιζόμενη αγορά στον κόσμο που εισάγει ένα τέτοιο προϊόν. Ως αποτέλεσμα, τόσο τα προϊόντα Bitcoin όσο και Ether (ETH) από τον ελβετικό εκδότη 21Shares AG μπορούν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Τον Αύγουστο του 2021, το Χρηματιστήριο της Βιέννης ανακοίνωσε επίσης την εισαγωγή προϊόντων που διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα από τον Όμιλο ETC.

Η κοινή χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ως ενεργειακό μοντέλο του μέλλοντος
Η Wien Energie, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Αυστρίας, δοκιμάζει επί του παρόντος τις πιθανές χρήσεις blockchain και έξυπνων συμβολαίων σε μοντέλα κοινής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μαζί με την startup Riddle & Code, ο αυστριακός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ανέπτυξε υποδομή blockchain τον Ιούνιο του 2021 που επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας από ομοτίμους.

Οι άνθρωποι μπορούν να ενωθούν για να σχηματίσουν μια οικιακή ενεργειακή κοινότητα P2P και να πουλήσουν την ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι ο ένας στον άλλο μέσω του blockchain. Συνήθως, η τροφοδοσία, η διανομή και η μεταπώληση ενέργειας μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας χρεώνονται υψηλά τέλη. Αλλά με το μοντέλο κοινής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς μεσάζοντες, χάρη στο blockchain.

Η Wien Energie σχεδιάζει να επεκτείνει τη λύση της μέσω έξυπνων δικτύων, τα οποία οι αποκεντρωμένοι προμηθευτές θα χρησιμοποιούν για να τροφοδοτούν ενέργεια με βάση την καθορισμένη προσφορά και ζήτηση εντός ενός δικτύου.

Η Salzburg AG και η Verbund AG, δύο κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στην Αυστρία, εργάζονται επίσης σε λύσεις συναλλαγών peer-to-peer που βασίζονται σε blockchain.

Η φορολογική μεταρρύθμιση κρυπτονομισμάτων σε άνοδο
Οι Αυστριακοί επενδυτές κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν νέους φορολογικούς κανονισμούς. Μια φορολογική απαλλαγή που απολάμβαναν προηγουμένως οι επενδυτές εξαφανίστηκε την 1η Μαρτίου και το εισόδημα από τα κρυπτονομίσματα θα επιβαρύνεται πλέον με φόρο 27,5%, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία. Ο νέος φόρος ισχύει για όλα τα κρυπτονομίσματα που αποκτήθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Οι Αυστριακοί επενδυτές κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν νέους φορολογικούς κανονισμούς. Μια φορολογική απαλλαγή που απολάμβαναν προηγουμένως οι επενδυτές εξαφανίστηκε την 1η Μαρτίου και το εισόδημα από κρυπτονομίσματα θα επιβαρύνεται πλέον με φόρο 27,5%, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία. Ο νέος φόρος ισχύει για όλα τα κρυπτονομίσματα που αποκτήθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση των κρυπτονομισμάτων είναι ένα ακόμη βήμα προς την αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως οι παραδοσιακές αγορές μετοχών και ομολόγων. Με αυτούς τους νέους κανονισμούς, το κράτος θέλει να δημιουργήσει περισσότερη νομική σαφήνεια για τους επενδυτές και, ως εκ τούτου, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στη νέα τεχνολογία. Ωστόσο, μένει να δούμε αν η αυστριακή κυβέρνηση θα καταφέρει να προωθήσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και εφαρμογές στον τομέα του blockchain.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: VERONIKA RINECKER

Article: https://cointelegraph.com/news/from-taxes-to-electricity-blockchain-adoption-is-growing-in-austria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)