Old but gold: Μπορούν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να γίνουν μέρος των συνταξιοδοτικών σχεδίων των Αμερικανών;

Στις 11 Μαρτίου, το Υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τους εργοδότες που χορηγούν σχέδια συνταξιοδότησης 401(k) να «δείξουν εξαιρετική προσοχή» όταν ασχολούνται με κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, απειλώντας ακόμη και να δώσουν επιπλέον νομική προσοχή στα συνταξιοδοτικά προγράμματα με σημαντικές επενδύσεις κρυπτονομισμάτων.

Το σκεπτικό του είναι γνωστό σε κάθε επενδυτή κρυπτονομισμάτων: Εκτός από τον κίνδυνο απάτης, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι επιρρεπή σε αστάθεια και, ως εκ τούτου, μπορεί να θέτουν κινδύνους για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των εργαζομένων της Αμερικής. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε καθιερωμένους παίκτες στην αγορά συνταξιοδότησης να κάνουν βήματα προς τα κρυπτονομίσματα. Πρώτον, η πλατφόρμα συνταξιοδοτικών επενδύσεων ForUsAll αποφάσισε πέρυσι να εφαρμόσει τα κρυπτονομίσματα ως επενδυτική επιλογή για σταθερούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης 401(k) σε συνεργασία με την Coinbase. Είναι αυτή η αρχή μιας μεγαλύτερης τάσης;

Γιατί να μπω στον κόπο;
Εκτός από την απλοϊκή εξήγηση ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν τη μαγική ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους εξαιρετικά πλούσιους σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχουν δύο σοβαρά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με τις επενδύσεις κρυπτονομισμάτων και συνταξιοδότησης.

Το πρώτο είναι η διαφοροποίηση των επενδύσεων. Τουλάχιστον προς το παρόν, τα κρυπτονομίσματα, τα nonfungible tokens (NFT) και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν σχετική αυτονομία από τη μεγαλύτερη παραδοσιακή χρηματοπιστωτική αγορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να τις καταστήσει σχετικά σταθερές όταν οι μετοχές και άλλες παραδοσιακές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή.

Ένα δεύτερο, ίσως πιο ρεαλιστικό, σημείο είναι ότι κάποιος δεν χρειάζεται να πληρώνει το ίδιο ποσό φόρων όταν αγοράζει και διαπραγματεύεται κρυπτονομίσματα μέσω ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος. Αυτό είναι θέμα κέρδους και χρόνου — κάθε φορά που ένας Αμερικανός επενδυτής κερδίζει χρήματα από την πώληση κρυπτονομισμάτων, απαιτείται να τα καταγράφει για να αναφέρει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων. Οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης εξαιρούνται, κατά κανόνα, από αυτή την επιβάρυνση. Όπως εξήγησε στην Cointelegraph ο Dale Werts, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Lathrop GPM:

«Η διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων εντός ενός εγκεκριμένου προγράμματος θα αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη συναλλαγή περιουσιακών στοιχείων σε ένα πρόγραμμα, επομένως θα ισχύουν τα ίδια φορολογικά οφέλη. Κανονικά, οι μεταφορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο ενός προγράμματος δεν φορολογούνται — αυτό είναι το όλο νόημα ενός εγκεκριμένου προγράμματος. Τα κέρδη που συγκεντρώνετε μπορούν να διατηρηθούν αφορολόγητα έως ότου λάβετε μια διανομή.”

Τι λέει ο νόμος: 401(k)s, ERISA και IRA
Επειδή οι επενδύσεις 401(k) υπόκεινται στον Νόμο Ασφάλειας Εισοδήματος Συνταξιοδοτικών Υπαλλήλων (ERISA) του 1974, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ψηφιακά νομίσματα εμπίπτουν σε μια νόμιμη γκρίζα ζώνη όταν αποτελούν μέρος ενός συνταξιοδοτικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Η ERISA δεν προσδιορίζει ποιες κατηγορίες στοιχείων μπορούν ή δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα 401(k). Με κάπως ξεπερασμένο τρόπο, υποχρεώνει τους θεματοφύλακες να «δείξουν τη φροντίδα, την ικανότητα, τη σύνεση και την επιμέλεια που θα ασκούσε ένα συνετό άτομο» όταν ασχολούνται με τα χρήματα των συνταξιούχων που κερδίζουν με κόπο.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών προτιμά να μην αντιβαίνει στο πνεύμα του νόμου. Ως εκ τούτου, υπάρχουν λίγες ευκαιρίες για άμεση επένδυση σε κρυπτονομίσματα μέσω προγραμμάτων 401(k) αυτή τη στιγμή. Όπως σημείωσε στην Cointelegraph η Christy Bieber, αναλυτής στην εταιρεία επενδυτικών συμβουλών The Motley Fool:

«Όσοι χρησιμοποιούν ένα 401(k) για να επενδύσουν για συνταξιοδότηση δεν θα έχουν γενικά τη δυνατότητα να αγοράσουν κρυπτονομίσματα όταν επενδύουν για τα επόμενα χρόνια τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λογαριασμοί 401(k) συνήθως σας περιορίζουν σε μια μικρή επιλογή αμοιβαίων κεφαλαίων ή κεφαλαίων που διαπραγματεύονται σε ανταλλακτήρια.”

Μια κοινή λύση για όσους επιθυμούν ωστόσο να κάνουν τα κρυπτονομίσματα μέρος των συνταξιοδοτικών τους κεφαλαίων είναι οι αυτοδιευθυνόμενοι ατομικοί λογαριασμοί συνταξιοδότησης (IRAs), όπου η επιλογή των περιουσιακών στοιχείων που θα διατεθούν είναι συνήθως ανοιχτή.

Η Retirement Industry Trust Association έχει υπολογίσει ότι μεταξύ 3% και 5% όλων των IRA επενδύονται σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, μεταξύ 49% και 54% των millennials επενδύουν σε κρυπτονομίσματα ή NFT και/ή θεωρούν ότι αποτελούν μέρος της στρατηγικής συνταξιοδότησης τους.

Ο Werts, ο οποίος περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα στη δική του προσωπική επενδυτική στρατηγική συνταξιοδότησης, είπε ότι ενώ το Τμήμα Εργασίας τόνισε τους γενικούς κινδύνους και τις προκλήσεις των κρυπτονομισμάτων, η ERISA σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως επενδυτική επιλογή σε ένα σχέδιο 401(k). Βλέπει τρεις βασικές επιλογές για όσους ενδιαφέρονται για τα κρυπτονομίσματα ως περιουσιακό στοιχείο συνταξιοδότησης:

  1. «Μπορείτε (εάν διατίθεται από τον εργοδότη σας) να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκατευθυνόμενο 401(k) για να επενδύσετε σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα κρυπτονομίσματα. Μια απλή αναζήτηση στο Google εμφανίζει τουλάχιστον μία εναλλακτική λύση στο ForUsAll: BitWage. Πολλές εταιρείες εργάζονται επίσης σε ETF (όπως η Vanguard και η SkyBridge Capital), αν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει εγκρίνει ακόμη κανένα. Υπάρχουν επενδυτικές επιλογές για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Συναλλαγών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης εμπορευμάτων.»
  2. «Μπορείτε να επενδύσετε σε μια μακρά λίστα εισηγμένων εταιρειών που κατέχουν κρυπτονομίσματα, όπως η MicroStrategy, η Tesla, η Coinbase, η Block, η PayPal, η Marathon Digital Holdings και η Nvidia. Το έχω κάνει αυτό. Φυσικά, αυτές οι εταιρείες έχουν άλλους επιχειρηματικούς στόχους, επομένως πρέπει να είστε «συνεργαζόμενοι» με όποιον κι αν είναι αυτοί οι στόχοι».
  3. «Μπορείτε να επενδύσετε μέσω του σχεδίου σας 401(k) σε trusts, όπως το Bitcoin trust της Grayscale Investments και το Ether trust. Αυτό είναι εύκολο και μοιάζουν με μοναδιαία trusts ή αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς — αγοράζετε μια «μονάδα» ενός trust, η οποία είναι εντελώς ρευστή, αντί για ένα κλασματικό ενδιαφέρον σε ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα».

Από 2% έως 5%
Παραμερίζοντας τα ρυθμιστικά εμπόδια, το κύριο επιχείρημα κατά των κρυπτονομισμάτων στα συνταξιοδοτικά προγράμματα εξακολουθεί να είναι καθαρά οικονομικό. Οι ειδικοί συνιστούν γενικά ότι τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν περισσότερο από το 5% του συνταξιοδοτικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου κάποιου λόγω της αστάθειάς του και των ασαφών προοπτικών ρύθμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Bitcoin (BTC) χρησιμεύει ως το τέλειο παράδειγμα αυτής της αστάθειας, καθώς το Νο. 1 νόμισμα έχει χάσει περίπου το 30% της αγοραίας αξίας του από τον Νοέμβριο του 2021 και σε ένα σημείο υποχώρησε σχεδόν κατά 50%. Αυτό δεν είναι τίποτα κοντά στη συντηρητική δυναμική του S&P 500: Ο δείκτης έδειξε μια σταθερή μέση ετήσια απόδοση 13,6% μεταξύ 2010 και 2020.

«Το πέντε τοις εκατό μπορεί να είναι το σωστό ποσό για ορισμένους επενδυτές, αλλά εξαρτάται από την ατομική σας ανοχή κινδύνου καθώς και από το χρονοδιάγραμμά σας για τη συνταξιοδότησή σας», είπε η Bieber, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να χάσετε τα πάντα σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων είναι ακόμα πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με επενδύοντας σε αμοιβαίο κεφάλαιο S&P 500. Και το σημάδι του 5% ταιριάζει καλύτερα σε νεότερους επενδυτές, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες που θα χρειαστεί να αντλήσουν από τους λογαριασμούς τους σύντομα μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν την κατανομή κρυπτονομισμάτων στο 2% ή λιγότερο. Η Bieber πρόσθεσε:

«Τελικά, λόγω του μεγάλου κινδύνου που παρουσιάζουν τα κρυπτονομίσματα, δεν θα πρέπει να επενδύσετε περισσότερα από τα χρήματα της συνταξιοδότησής σας σε αυτά από όσα αντέχετε να χάσετε. Εάν το να βάλετε το 5% των χρημάτων της συνταξιοδότησής σας σε ψηφιακά νομίσματα θα σήμαινε ότι θα καταλήξετε με ένα κομπόδεμα που δεν παρέχει επαρκές εισόδημα, θα πρέπει να διαθέσετε πολύ λιγότερα από τα χρήματά σας – ή καθόλου – σε αυτήν την επένδυση υψηλότερου κινδύνου .»

Τι έπεται?
Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να αποκτήσουν ευρύτερη υιοθέτηση μεταξύ των συνταξιοδοτικών επενδυτών, τουλάχιστον σε περιορισμένη κλίμακα; Η Bieber πιστεύει ότι το σενάριο είναι δυνατό εάν τα κρυπτονομίσματα συνεχίσουν να κερδίζουν την αποδοχή από τους θεσμικούς επενδυτές, κάτι που θα οδηγούσε τόσο την εξάπλωσή τους στις πιο συντηρητικές γωνιές της χρηματοπιστωτικής αγοράς όσο και, σε έναν κάπως ενάρετο κύκλο, θα τα καθιστούσε λιγότερο ασταθή. Η ίδια σχολίασε:

«Είναι πιθανό ότι εάν η SEC αρχίσει τακτικά να επιτρέπει σε ETF ή αμοιβαία κεφάλαια να αγοράζουν απευθείας κρυπτονομίσματα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερα κεφάλαια που θα αφιερωθούν σε αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Και μερικά θα μπορούσαν τελικά να προσφερθούν σε 401(k)s. […] Εάν τα κρυπτονομίσματα συνεχίσουν να κερδίζουν γενική αποδοχή και προσφέρονται πολλά ETF ή αμοιβαία κεφάλαια που παρέχουν έκθεση σε αυτά, τα αμοιβαία κεφάλαια στόχων και οι ρομπο-σύμβουλοι θα μπορούσαν επίσης να αρχίσουν να περιλαμβάνουν αυτά τα κεφάλαια ως μέρος των χαρτοφυλακίων που δημιουργούν».

Δεν υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για την κρυπτονομίσματα, αλλά η μελλοντική σταθερή ζήτηση βασίζεται σε μια εύκολη, προσβάσιμη υποδομή που θα ωφελούσε τους συνταξιούχους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι η ρυθμιστική κοινότητα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να ενημερώσει τη νομοθεσία περί συνταξιοδότησης σχεδόν 50 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη προειδοποίηση του Υπουργείου Εργασίας μοιάζει κάπως με Band-Aid και μας λέει περισσότερα για το αβέβαιο παρόν παρά για το μέλλον — και τα συνταξιοδοτικά σχέδια, όπως γνωρίζουμε, έχουν να κάνουν με τη βεβαιότητα.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: DAVID ATTLEE

Article: https://cointelegraph.com/news/old-but-gold-can-digital-assets-become-part-of-americans-retirement-plans?fbclid=IwAR2xQquaf-PgJ856g-0XvzSmomh3XNwZXN9F9YsprnvPeg8VpJpKGP1v90Y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)