Τα Crypto δεν μπορούν να ακυρωθούν – επιπτώσεις για τους επενδυτές

Η πρόσφατη ψηφοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ουσιαστική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων Proof-of-Work (PoW) – μέσω του πλαισίου Markets in Cryptoassets – από το να διαπραγματεύονται και να χρησιμοποιούνται εντός του συναλλακτικού μπλοκ μπορεί να θεωρηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Από τη μία πλευρά, το γεγονός ότι μια τέτοια ψηφοφορία έφτασε ποτέ σε σοβαρή διαμάχη δείχνει πόσο ξεπερασμένη και ημιτελής παραμένει η ανάλυση των κρυπτονομισμάτων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αντίθετα, η πραγματικότητα ότι αυτή η πρόταση καταψηφίστηκε καταδεικνύει ότι οι προοπτικές για τα κρυπτονομίσματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Καθώς ο χώρος των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να εξελίσσεται και να δημιουργεί νέες επαναλήψεις προϊόντων και υπηρεσιών, είναι σημαντικό να ρίξουμε μια ευρύτερη ματιά τόσο στις προοπτικές για το bitcoin όσο και στη διαδικασία ρυθμιστικής αξιολόγησης που θα επηρεάσει αυτήν την προοπτική. Με τα μη nonfungible tokens (NFT) και τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) να καταλαμβάνουν συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά κοινής γνώμης, είναι δελεαστικό να μετατοπιστεί η ρυθμιστική συζήτηση στην τυποποίηση, την υποβολή εκθέσεων και τη δυνατότητα ελέγχου. Τούτου λεχθέντος, και αναγνωρίζοντας πλήρως πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι παράγοντες για τη συνεχή ανάπτυξη των κρυπτονομισματικών περιουσιακών στοιχείων, του bitcoin και των πρόσφατων ενεργειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε πολλά ζητήματα στο παροιμιώδες μπροστινό μέρος.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ζητήματα στα οποία ο πρόσφατος έλεγχος ότι τα κρυπτοστοιχεία έχουν αναδειχθεί στην επιφάνεια.

Τα κρυπτονομισματικά στοιχεία έχουν σημασία. Είτε πρόκειται για τη συζήτηση των περιπτώσεων χρήσης και των εφαρμογών του bitcoin έναντι άλλων κρυπτοστοιχείων, για την αποτίμηση των nonfungible tokens (NFT), είτε για τις επιπτώσεις των CBDCs, το γεγονός παραμένει ότι πολλοί θεωρούν ότι τα κρυπτοστοιχεία είναι ισοδύναμα μεταξύ τους. Αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, την οποία πρέπει να κατανοήσουν τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και οι επενδυτές. Όπως κάθε άλλο χρηματοοικονομικό μέσο, ​​κάθε μεμονωμένο blockchain και κρυπτοστοιχείο θα πρέπει να αξιολογείται και να γίνεται κατανοητό από τα δικά του υποκείμενα πλεονεκτήματα.

Παρόλο που το PoW έχει τεθεί υπό έλεγχο για το περιβαλλοντικό κόστος που φέρεται να παράγει – το οποίο είναι ένα εντελώς άλλο θέμα από μόνο του – αυτή η μεθοδολογία συναίνεσης αποφέρει σημαντικά οφέλη σε σχέση με άλλες μεθοδολογίες. Αυτά περιλαμβάνουν, ενδεικτικά το αμετάβλητο αυτής της μεθοδολογίας, την ικανότητα των συμμετεχόντων να συμμετέχουν σε πραγματικές peer-to-peer συναλλαγές και την παγκόσμια κατανεμημένη φύση της επεξεργασίας συναλλαγών.

Καμία μεθοδολογία συναίνεσης ή τύπος κρυπτοστοιχείων δεν είναι εγγενώς ανώτερη από άλλα, και ενώ το Proof-of-Stake έχει τα θετικά του χαρακτηριστικά, δεν είναι εγγενώς ανώτερο από το PoW. Είτε έτσι είτε αλλιώς, κάθε κρυπτοστοιχείο και υποκείμενο blockchain θα πρέπει να αξιολογείται αντικειμενικά με βάση τα δικά του πλεονεκτήματα.

Τα Crypto βρίσκονται σε οριακό σημείο. Κάτι άλλο που θα πρέπει να γίνει κατανοητό καθώς οι ρυθμιστικές συζητήσεις συνεχίζονται καθώς συνδέεται με κρυπτοστοιχεία είναι ότι το blockchain και τα κρυπτοστοιχεία βρίσκονται όλο και περισσότερο σε οριακό σημείο. Από τη μια πλευρά είναι οι υποστηρικτές του bitcoin ή, το πολύ, των ημι-κεντρικών κρυπτοστοιχείων, και από την άλλη υποστηρίζουν κεντρικές επιλογές όπως τα CBDC. Το μέλλον της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και του οικοσυστήματος αποφασίζεται παράλληλα με τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας, του θερμού πληθωρισμού και της υποτονικής παγκόσμιας οικονομίας.

Ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί ως μέρος αυτής της συζήτησης είναι ποια προσέγγιση θα επιβιώσει τελικά – μια αποκεντρωμένη προσέγγιση ή μια προσέγγιση που καθοδηγείται από έθνη-κράτη και άλλους κεντρικούς θεσμούς; Απλώς πρέπει να δούμε εν συντομία τις επιπτώσεις που συνδέονται με τα κεντρικά κρυπτονομισματικά στοιχεία, τα οποία είναι θετικά και αρνητικά, και να τα συγκρίνετε με τις ευκαιρίες/κινδύνους που παρουσιάζουν οι αποκεντρωμένες επιλογές για να δείτε πόσο περίπλοκη έχει γίνει αυτή η συζήτηση.

Η αποκέντρωση φέρνει μαζί της αβεβαιότητα, αστάθεια αλλά και ευκαιρίες, ενώ οι κεντρικές επιλογές υποστήριζαν τη σταθερότητα αλλά και τις παγίδες που μπορούν να προκύψουν με τις κεντρικές δομές εντολής και ελέγχου.

Τα χρήματα επαναπροσδιορίζονται. Το χρήμα στην τρέχουσα μορφή του μπορεί να φαίνεται μόνιμο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η τρέχουσα μορφή χρήματος – νόμισμα fiat που εκδίδεται από κεντρικές κυβερνήσεις και δεν συνδέεται με κανένα εμπόρευμα ή εξωτερικό περιουσιακό στοιχείο – ήταν μόνο η βασική μορφή νομίσματος για τα τελευταία 100- 150 χρόνια. Το σκληρό χρήμα, ή το χρήμα που υποστηρίζεται από φυσικά περιουσιακά στοιχεία ή τουλάχιστον με δυνατότητα διαπραγμάτευσης για φυσικά περιουσιακά στοιχεία, ήταν ιστορικά η κυρίαρχη μορφή νομίσματος σε όλο τον κόσμο. Με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εκτυπώνουν και να εκδίδουν μεγάλες ποσότητες νομισμάτων –κάποιοι θα έλεγαν υπερβολικά– τίθενται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του χρήματος.

Παραμερίζοντας προς το παρόν τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τη διαχείριση ή την έλλειψή της, που συνδέονται με νομίσματα fiat, πρέπει να αναγνωριστεί το ακόλουθο απλό γεγονός. Τα χρήματα είναι ίσα μέρη τεχνολογίας και χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου. Όπως κάθε άλλη τεχνολογία στην αγορά, τα χρήματα θα πρέπει να αναβαθμίζονται περιοδικά για να συμβαδίζουν με τον κόσμο. Το τρέχον νομισματικό σύστημα, μετά την αποσύνδεση από το πρότυπο διατήρησης, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό το ίδιο για περισσότερα από 50 χρόνια.

Τα χρήματα χρειάζονται αναβάθμιση και φαίνεται ότι τα κρυπτονομίσματα είναι τουλάχιστον μερική απάντηση.

Τα κρυπτοστοιχεία έχουν μετακινηθεί γρήγορα από ένα περιθωριακό ή αφηρημένο θέμα σε ένα θέμα που χρησιμοποιείται ανοιχτά από τα έθνη-κράτη, αναζητείται από θεσμικούς επενδυτές και ενδιαφέρει μεμονωμένους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Οι πρόσφατες ψηφοφορίες και τα εκτελεστικά διατάγματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζουν να δείχνουν ότι τα ρυθμιστικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα συζητούνται στα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης. Ενώ οι τίτλοι αφθονούν, και δικαιολογημένα, είναι σημαντικό να μην χαθεί η μεγάλη εικόνα. Το Crypto είναι εδώ για να μείνει, δεν μπορεί να ακυρωθεί και μπορεί κάλλιστα να είναι το μέλλον των χρημάτων σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author:

Article: https://www.forbes.com/sites/seansteinsmith/2022/03/20/crypto-cannot-be-cancelled–implications-for-investors/?sh=20cf86dd3177

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)