Θύμα απάτης παίρνει πίσω Bitcoin αξίας 500.000 $ από τις αρχές των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέστρεψε με επιτυχία σε έναν ηλικιωμένο το bitcoin που του έκλεψε ένας κυβερνητικός απατεώνας.

Η εισαγγελέας των ΗΠΑ Dena J. King ανακοίνωσε την Τρίτη «την κατάσχεση και την επιστροφή κλεμμένων κρυπτονομισμάτων σε [έναν] ηλικιωμένο άνδρα που πέφτει θύμα απάτης απατεώνων της κυβέρνησης».

Στις 31 Αυγούστου του περασμένου έτους, συνολικά 12.164699 bitcoin αξίας περίπου 574.766 $ κλάπηκαν από τον λογαριασμό Coinbase του γέρου από άτομα που ενεργούσαν ως κυβερνητικοί πράκτορες.

Έπειτα από έξι μήνες, η κοινή έρευνα και οι επιτυχείς διαδικασίες αστικής κατάσχεσης του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Coinbase είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό του απατεώνα και την κατάσχεση των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων του θύματος.

«Το κατασχεθέν κρυπτονόμισμα κατασχέθηκε στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και θα επιστραφεί στο θύμα», επιβεβαίωσε το DOJ.

Τρομάζοντας τα θύματα
Οι απατεώνες διεξήγαγαν την απάτη εξαπατώντας τον άνδρα του Άσβιλ να πιστέψει ότι ο τελευταίος φέρεται να εμπλέκεται σε σχέδιο διακίνησης ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του θύματος θα παγώσουν.

Ένας από τους απατεώνες, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως «πράκτορας Τζέιμς Χόφμαν», ενημέρωσε το θύμα ότι έπρεπε να καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό στην κυβέρνηση για να επαληθεύσει ότι τα περιουσιακά του στοιχεία δεν εμπλέκονταν σε εγκληματική δραστηριότητα, αποκάλυψε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αφού πήραν όλα τα προσωπικά στοιχεία του θύματος και τα στοιχεία σχετικά με τους οικονομικούς του λογαριασμούς, οι ύποπτοι ζήτησαν από το θύμα να «χρησιμοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τα συνταξιοδοτικά του κεφάλαια» για να αγοράσει bitcoin μέσω της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Coinbase.

Συνολική κεφαλαιοποίηση BTC στα 7,78 δισεκατομμύρια δολάρια στο ημερήσιο διάγραμμα | Πηγή: TradingView.com

Χωρίς Bitcoin ή χρηματοοικονομικές γνώσεις
Πέρυσι, οι κάτοικοι της Βόρειας Καρολίνας ανέφεραν περισσότερες από 64.000 οικονομικές απάτες αξίας 93 εκατομμυρίων δολαρίων σε ζημίες, που είναι υψηλότερες από το ρεκόρ των 74 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Τα θύματα απάτης είναι συχνά ηλικιωμένα άτομα που στερούνται βασικών οικονομικών δεξιοτήτων ή οποιασδήποτε γνώσης για το bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα και ως εκ τούτου αποτελούν εύκολους στόχους για απατεώνες, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εγκληματίες συχνά παρουσιάζονται ως εγγόνια και ζητούν χρήματα από τα ηλικιωμένα θύματα με το πρόσχημα ότι πρέπει να πληρώσουν, όπως έναν επείγοντα λογαριασμό ιατρικής ή ηλεκτρικού ρεύματος ή ακόμα και τα δίδακτρα των παιδιών τους.

Επιπλέον προφυλάξεις
Με την αύξηση των οικονομικών απατών, το FBI και η Εισαγγελία των ΗΠΑ προτρέπουν το κοινό, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να είναι προσεκτικοί στην αντιμετώπιση των συναλλαγών.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αποφύγετε την απάτη:

  • Εάν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, να έχετε υπόψη σας τη νομιμότητά του.
  • Μην μοιράζεστε ανοιχτά προσωπικές πληροφορίες με κανέναν, ακόμη και με τα άτομα που γνωρίζετε.
  • Να είστε δύσπιστοι για ξαφνικές νίκες και βραβεία λαχείων.
  • Μην κάνετε κλικ σε αναδυόμενες διαφημίσεις και σχηματικά μηνύματα που εμφανίζονται στο email σας.
  • Αποκλεισμός ανεπιθύμητων email και ανώνυμων κλήσεων.
  • Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε την αποστολή δωροκαρτών, εντολών χρημάτων και κρυπτονομισμάτων με αγνώστους.
  • Μην δώσετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού εκτός εάν η συναλλαγή είναι ασφαλής και νόμιμη.
  • Μην πραγματοποιείτε συναλλαγές με ανώνυμους χρήστες.

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Jet Encila

Article:https://bitcoinist.com/scam-victim-gets-back-bitcoin/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)