Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για τη λειτουργία μιας νόμιμης επιχείρησης κρυπτονομισμάτων;

Το 2021 έγινε σαφές ότι η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη ρύθμιση. Σε κάποιο βαθμό, οι εποπτικές αρχές σχεδόν όλων των κορυφαίων χωρών έχουν δώσει προσοχή στην αναπτυσσόμενη αγορά.

Το νομικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων ποικίλλει σημαντικά στις διάφορες δικαιοδοσίες. Ενώ ορισμένα κράτη διεξάγουν σκληρούς πολέμους με τα κρυπτονομίσματα και αυστηροποιούν τους κανονισμούς τους, υπάρχουν χώρες με την αντίθετη προσέγγιση που υποστηρίζουν την ανάπτυξη πρότζεκτ blockchain. Έτσι, σε ορισμένες χώρες, οι λειτουργίες με κρυπτονομίσματα επιτρέπονται επίσημα. Συνήθως αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα ή επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο και για φορολογικούς σκοπούς υπόκεινται στη σχετική νομοθεσία.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τις πιο ευνοϊκές χώρες για την εγγραφή και τη λειτουργία μιας επιχείρησης κρυπτονομισμάτων.

Λιθουανία
Η Λιθουανία έχει ένα αρκετά φιλικό και πλήρως ρυθμιζόμενο νομικό περιβάλλον για τη δημιουργία επιχειρήσεων fintech, εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων και crypto-πορτοφολιών.

Η Κεντρική Τράπεζα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών τεχνολογιών και μη τραπεζικών υπηρεσιών για την πραγματοποίηση πληρωμών. Επιπλέον, η Λιθουανία είναι γνωστή για την υποστήριξή της σε νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων και συμβάλλει στην ανάπτυξή τους με κάθε δυνατό τρόπο. Από αυτή την άποψη, η διαδικασία για την απόκτηση αδειών κρυπτονομισμάτων έχει απλοποιηθεί.

Εάν μιλάμε για τις βασικές απαιτήσεις για τον κάτοχο άδειας, θα πρέπει να σημειωθούν τα ακόλουθα:

 • ανάπτυξη πολιτικών και κανόνων AML και εφαρμογή τους κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας·
 • το KYC κάθε πελάτη πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς αποτυχία, συμπεριλαμβανομένης της λήψης δεδομένων σχετικά με την προέλευση των κεφαλαίων του πελάτη.
 • να έχουν τον web resource του.
 • η εταιρεία πρέπει να λάβει άδεια από τη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Η άδεια για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στη Λιθουανία συνεπάγεται ότι όλες οι εργασίες που πραγματοποιούνται από την εταιρεία και η σχετική τεκμηρίωση διεξάγονται υπό τις οδηγίες των ρυθμιστικών αρχών.

Ελ Σαλβαδόρ
Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εμφανίστηκε η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως κρατικό νόμισμα – το Ελ Σαλβαδόρ. Τώρα οι πελάτες από διαφορετικές χώρες μπορούν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους, να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες, να επενδύουν σε bitcoin, καθώς και να συναλλάσσονται νομίμως και να αποκομίζουν κέρδη από κρυπτονομίσματα. Από αυτή την άποψη, μια άδεια κρυπτονομίσματος στο Ελ Σαλβαδόρ είναι μια εξαιρετική επιλογή για έναν επενδυτή.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει το Ελ Σαλβαδόρ για την εγγραφή μιας εταιρείας κρυπτονομισμάτων:

 1. Μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.
 2. Μικροί φόροι.
 3. Οικονομική δημοκρατία. Η μετάβαση στο ψηφιακό νόμισμα έχει κάνει την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές να είναι δημοκρατική.
 4. Υπάρχει δυνατότητα άμεσης συνεργασίας με ξένους επενδυτές. Μεταξύ των πιθανών επενδύσεων που μπορεί να προσελκύσει μια εταιρεία εγγεγραμμένη στο Ελ Σαλβαδόρ είναι συνεισφορές από τους δημιουργούς γνωστών πλατφορμών πληρωμών και εξορύκτες Bitcoin.

Η δικαιοδοσία του Ελ Σαλβαδόρ επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να ασκούν τις δραστηριότητές τους ελεύθερα, να αποκομίζουν νόμιμα κέρδη σε κρυπτονομίσματα και να τα ξοδεύουν.

Εσθονία
Τα τελευταία χρόνια, η Εσθονία έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί ως μία από τις καλύτερες χώρες για επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του blockchain και των κρυπτονομισμάτων.

Εάν έχει άδεια, μια εταιρεία στην Εσθονία μπορεί να παρέχει την ακόλουθη λίστα υπηρεσιών:

 • ηλεκτρονικά πορτοφόλια.
 • ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων·
 • σύστημα πληρωμών με κρυπτονομίσματα.
 • crypto ATM.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022, σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ στην Εσθονία επικαιροποιημένος νόμος για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του θεσπίζει αυστηρότερες απαιτήσεις αδειοδότησης. Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο:

 1. Ο ορισμός της «υπηρεσίας εικονικού νομίσματος» θα επεκταθεί.
 2. Το εγκεκριμένο κεφάλαιο, οι αδειοδοτήσεις και τα έξοδα λειτουργίας αυξάνονται.
 3. Για να αποκτήσει οικονομική άδεια, ο αιτών θα πρέπει να παράσχει έναν ευρύτερο κατάλογο εγγράφων και πρόσθετες πληροφορίες.
 4. Θα επιβληθούν αυστηρότερες απαιτήσεις στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ιδίως όσον αφορά την εμπειρία και την περιορισμένη συμμετοχή τους σε άλλες εταιρείες.
 5. Ο κατάλογος των λόγων άρνησης έκδοσης άδειας και ακύρωσης άδειας θα διευρυνθεί.
 6. Οι πάροχοι θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τον αποστολέα και τον παραλήπτη των κεφαλαίων και να τα μοιραστούν με όλα τα μέρη της συναλλαγής όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ή η μεταφορά κρυπτονομισμάτων.

Μεγάλη Βρετανία
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αρκετά δημοφιλής διαδικασία είναι η απόκτηση άδειας για κρυπτονομίσματα από όλους όσους θέλουν να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Για να εισέλθουν στην τοπική αγορά, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να λάβουν άδεια για κρυπτονομίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (FCA), η οποία ελέγχει το έργο των εταιρειών στην κρυπτόσφαιρα.

Ο ρυθμιστικός φορέας διατηρεί υπό έλεγχο όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην απόκτηση και πώληση κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιώντας τη διαδικασία «Γνωρίστε τον Πελάτη σας» (KYC). Επιπλέον, οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας (CDD) χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κινδύνων και την παροχή μέτρων για την εξάλειψη των εντοπισμένων κινδύνων. Αυτά τα μέτρα στοχεύουν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης παράνομων χειρισμών στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Μια άδεια κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθιστά δυνατή την σωστή παροχή διαφόρων λειτουργιών της εταιρείας.

Καναδάς
Σύμφωνα με την τελευταία αλλαγή στην καναδική νομοθεσία, οι τοπικές και ξένες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων και εταιρείες που χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων στις δραστηριότητές τους ταξινομούνται ως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χρήματος (MSB), οι οποίες πρέπει να εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενός προγράμματος πλήρους συμμόρφωσης και της εγγραφής στο Κέντρο Ανάλυσης και Αναφοράς Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών του Καναδά (FINTRAC).

Κατά τη σύσταση εταιρείας στον Καναδά, είναι απαραίτητο να εγγραφείτε στο FINTRAC για τη διεξαγωγή εργασιών με κρυπτονομίσματα στην περίπτωση των ακόλουθων τύπων δραστηριοτήτων:

 • Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων επιτρέπει στους επενδυτές να λαμβάνουν κοινά κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια να τα ανταλλάσσουν.
 • Εμπορική δραστηριότητα – Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να διαπραγματεύονται ως εμπορεύματα σύμφωνα με την καναδική νομοθεσία.
 • Δραστηριότητες υπηρεσιών πληρωμών – Οι επενδυτές μπορούν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών με κρυπτονομίσματα στον Καναδά.
 • Crypto ATMs – η εγκατάσταση ΑΤΜ που ανταλλάσσουν χρήματα με κρυπτονομίσματα επιτρέπεται επίσης στον Καναδά.
 • Οι πλατφόρμες ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων μπορούν να δημιουργηθούν σύμφωνα με την καναδική νομοθεσία.

Καθώς και οποιαδήποτε δραστηριότητα στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται σε κατοίκους Καναδά από το εξωτερικό, υποχρεώνει την επιχειρηματική οντότητα να εγγραφεί στο FINTRAC (απόκτηση άδειας), ανεξάρτητα από την επαρχία.

Η απόκτηση αδειών κρυπτονομισμάτων σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες κερδίζει επίσης δημοτικότητα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Labuan, τα νησιά Κέιμαν, οι Φιλιππίνες, ο Μαυρίκιος και το Βανουάτου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το 2022, πολλές άλλες χώρες αναμένεται να ενταχθούν επίσημα στην κοινότητα κρυπτονομισμάτων. Η υιοθέτηση νομοθεσίας που ρυθμίζει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα επιτρέπει στα κράτη να ελέγχουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων, να καταπολεμούν το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και να δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον για την επένδυση κεφαλαίων.

Με την απόκτηση άδειας, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών κερδίζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους χρήστες. Είναι επίσης θετικό ότι, εάν υπάρχουν επίσημοι κανόνες του παιχνιδιού, τα κλασικά ρυθμιζόμενα ιδρύματα επενδύσεων και πληρωμών θα μπορούν να ενταχθούν στην κοινότητα κρυπτονομισμάτων, η οποία προηγουμένως δεν μπορούσε να το κάνει αυτό λόγω ρυθμιστικών φραγμών.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Denys Chernyshov

Article: https://cryptoslate.com/what-are-the-best-countries-for-running-a-legal-cryptocurrency-business/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)