Κρυπτονομίσματα ενάντια στον «σιωπηλό κλέφτη». Μπορεί το Bitcoin να προστατεύσει το κεφάλαιο από τον πληθωρισμό;

Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ασταθής και αβέβαιος. Ο ισχυρισμός ότι «ο πληθωρισμός είναι ο σιωπηλός κλέφτης» γίνεται λιγότερο επίκαιρος. Το 2021, ο πληθωρισμός έχει μετατραπεί σε έναν μάλλον θορυβώδη και θρασύ ληστή. Τώρα, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα ετών, ξεπερνώντας ήδη το 5% στην Ευρώπη και αγγίζοντας το 7,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επηρεάζει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για χρυσό, σιτάρι, πετρέλαιο, παλλάδιο και άλλα εμπορεύματα. Ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ήδη γίνει πραγματική απειλή για το κεφάλαιο δεκάδων χιλιάδων ιδιωτών επενδυτών σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε ότι θα συνιστούσε μια προσεκτική αύξηση των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, ο Πάουελ ανέφερε ότι περίμενε ότι η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη όχι μόνο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων, αλλά θα τονώσει και τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ επιβεβαίωσε επίσης ρητά την αποφασιστικότητά του να αυξήσει το επιτόκιο όσο υψηλότερο είναι απαραίτητο, ακόμη κι αν αυτό θα προκαλέσει ύφεση.

Crypto στη διάσωση
Πολλοί επενδυτές αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον πληθωρισμό χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

Ο Chad Steinglass, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης της CrossTower, είναι δύσπιστος σχετικά με τα κρυπτονομίσματα ως αμυντικό περιουσιακό στοιχείο. Ο Steinglass σχολίασε στην Cointelegraph:

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι ένα νέο περιουσιακό στοιχείο και να διαπραγματεύεται περισσότερο σαν κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο παρά ως αμυντικό».

Πράγματι, τα κρυπτονομίσματα διαφέρουν από τα νομίσματα fiat ως προς τη μεταβλητότητά τους. Ακόμη και τα πιο σταθερά κρυπτονομίσματα, το Bitcoin (BTC) και το Ether (ETH), που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους θεσμικούς επενδυτές, μπορούν να ανεβαίνουν και να πέφτουν κατά δεκάδες τοις εκατό μέσα σε μια ημέρα.

Φυσικά, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις χρήσης του Bitcoin κάθε μέρα και λειτουργεί ήδη ως βασικό επίπεδο για το αναδυόμενο εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μακροπρόθεσμα, αυτή η τάση θα αναπτυχθεί, η οποία όχι μόνο θα αυξήσει την τιμή του Bitcoin, αλλά θα οδηγήσει και σε σταδιακή μείωση της αστάθειάς του.

Για να προστατεύσουν τα χρήματα από τον πληθωρισμό, οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό, μετρητά ή ακίνητα. Μιλώντας στην Cointelegraph, ο Paolo Ardoino, επικεφαλής τεχνολογίας στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex, συνέκρινε το Bitcoin με τον χρυσό:

«Τα Crypto και το Bitcoin, ειδικότερα, έχουν μοναδικές ιδιότητες και είναι μια μορφή ψηφιακού χρυσού. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι έχει καλή απόδοση όταν τα χρήματα υποβαθμίζονται με μεθόδους τόνωσης της κεντρικής τράπεζας. Αυτή, φυσικά, είναι μια από τις αρχικές προθέσεις του Bitcoin – να προστατεύσει τους ανθρώπους από αυτό ακριβώς το φαινόμενο.»

Ο Jeff Mei, διευθυντής παγκόσμιας στρατηγικής στην πλατφόρμα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Huobi Global, συμμερίζεται επίσης αυτή την άποψη. Ο Mei είπε ότι το Bitcoin είναι ένας μεγάλος φράκτης έναντι του πληθωρισμού, επειδή υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin διαθέσιμα μόλις εξορυχθούν όλα.

Παράγωγα ή όχι
Οι επενδυτές χρησιμοποιούν συχνά παράγωγα στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις από τον πληθωρισμό. Η Rachel Lin, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στην πλατφόρμα συναλλαγών SynFutures, είπε ότι χρησιμοποιώντας παράγωγα όπως τα επιθυμητά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin, οι επενδυτές θα μπορούσαν να εκτεθούν στο BTC με πολύ λιγότερα κεφάλαια και να περιορίσουν τις πιθανές απώλειες.

Ωστόσο, η Ardoino δεν συνιστά στους επενδυτές να χρησιμοποιούν παράγωγα κρυπτογράφησης για αυτόν τον σκοπό. Πιστεύει ότι η άμεση έκθεση στο Bitcoin, το οποίο αποκαλεί «ο βασιλιάς της κρυπτογράφησης», είναι πιο ενδεδειγμένη.

Εκτός από το Bitcoin, η Mei ξεχωρίζει τον Ether ως ένα από τα πιο σταθερά ψηφιακά στοιχεία. Διατύπωσε τη γνώμη του στην Cointelegraph ότι οι ανταγωνιστές του Ethereum όπως οι Polkadot (DOT), Terra (LUNA) και Solana (SOL) θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως κατάστημα αξίας.

Ο Lin επεσήμανε ότι εάν οι επενδυτές αναζητούν απλώς έναν τρόπο να κερδίσουν σταθερό εισόδημα, θα μπορούσαν να μετατρέψουν το fiat τους σε κρυπτογράφηση και να το καταθέσουν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κεντρικής χρηματοδότησης (CeFi) ή πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Δυνητικά, αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από την κατάθεση μετρητών σε τράπεζα.

Ο Steinglass παραμένει δύσπιστος σχετικά με τη σύγκριση των κρυπτονομισμάτων με το δολάριο στην τρέχουσα κατάσταση, τώρα που η σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη προκάλεσε αύξηση της αξίας του USD σε σχέση με πολλά άλλα νομίσματα, καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται για σταθερότητα. Προς το παρόν, η ζήτηση για δολάρια έχει ξεπεράσει τον φόβο του πληθωρισμού. Ο Steinglass πρόσθεσε:

«Από τη μια πλευρά, τα κρυπτονομίσματα είναι στοιχεία ενός εναλλακτικού συστήματος χρήματος και αποθήκευσης αξίας που είναι εξαιρετικά αναγκαία και από την άλλη πλευρά, παραμένουν ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου σε μια εποχή που οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο μειώνουν τον κίνδυνο».

Είναι ο χρυσός η απάντηση;
Κανένας από τους ειδικούς που ρωτήθηκαν από την Cointelegraph δεν ανέφερε τα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από χρυσό, όπως το PAX Gold (PAXG) ως το προτιμώμενο αμυντικό περιουσιακό στοιχείο. Ιστορικά, ωστόσο, ο χρυσός ήταν ένα παραδοσιακό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την προστασία του κεφαλαίου σε περιόδους οικονομικής αναταραχής. Η τιμή του χρυσού αυξάνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, η τιμή του χρυσού κυμαινόταν μεταξύ 1.700 και 1.950 δολαρίων ανά ουγγιά. Ανέβηκε περαιτέρω στα 2.050 δολάρια η ουγγιά το 2022.

Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για τα σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από χρυσό, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τη νεότερη γενιά επενδυτών λιανικής. Ίσως το κύριο πρόβλημα με τα stablecoins που υποστηρίζονται από χρυσό ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού δεν είναι η τεχνολογία αλλά η ιδεολογία. Για πολλούς ανθρώπους των κρυπτονομισμάτων, τόσο τα νομίσματα fiat όσο και τα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός αντιπροσωπεύουν παλιές αξίες.

Είναι σαφές ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα παραμείνει απειλή για το επενδυτικό κεφάλαιο και η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων δεν έχει βρει ακόμη την απάντησή της στο ερώτημα της καταπολέμησης αυτού του «σιωπηλού κλέφτη».

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: DANIEL KOGAN

Article: https://cointelegraph.com/news/cryptocurrencies-against-the-silent-thief-can-bitcoin-protect-capital-from-inflation?fbclid=IwAR2_fCORADkioIis7B6u2hGrCNQYXIhSSAjx2HIeCaBXLpKZ2f2oPv0qmLE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)