Τι είναι το Terra; Επεξήγηση του Algorithmic Stablecoin Protocol

Εν συντομία

  • Το Terra είναι ένα πρωτόκολλο blockchain που υποστηρίζεται από μια σειρά αποκεντρωμένων stablecoins. Το πιο δημοφιλές ονομάζεται TerraUSD ή UST.
  • Τα stablecoin διατηρούν τους γόμφους τους μέσω ενός νομίσματος που ονομάζεται LUNA.
  • Το LUNA είναι ένα πτητικό κρυπτονόμισμα. Η ελαστικότητα της προσφοράς του κρατά υπό έλεγχο τις τιμές των stablecoin της.

Ρίξτε μια ματιά πίσω από τα κορυφαία stablecoins—κρυπτονομίσματα συνδεδεμένα με την τιμή ενός άλλου περιουσιακού στοιχείου, συνηθέστερα του δολαρίου ΗΠΑ— και τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου τόσο σταθερά. Δείτε το Tether: μια αδιαφανής δομή διακυβέρνησης, μια αγωγή του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και άγνωστες συμμετοχές εμπορικών τίτλων ενδέχεται να κάνουν τους επενδυτές να σταματήσουν.

Τα αποκεντρωμένα stablecoin προσπαθούν να αποφύγουν αυτά τα ζητήματα διακυβέρνησης διατηρώντας τις δεσμεύσεις τους μέσω αλγορίθμων αντί μέσω τεράστιων αποθεμάτων μετρητών και χρέους.

Το TerraUSD, που παράγεται από την Terraform Labs, είναι ένα τέτοιο stablecoin. (Έχει άλλoυς συνδεδεμένους με διαφορετικά νομίσματα του κόσμου.) Διατηρεί τη δέσμευσή του με το δολάριο ΗΠΑ μέσω ενός δικτύου διαιτητών, οι οποίοι αγοράζουν και πωλούν το ασταθές κρυπτονόμισμα του Terra, LUNA (επίσης, σε σύγχυση, γνωστό ως Terra), το οποίο είναι το έβδομο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα από τον Μάρτιο του 2022. Το LUNA είναι επίσης ένα token διακυβέρνησης και παρέχει στους κατόχους εξουσία ψήφου επί του πρωτοκόλλου.

Ποιος δημιούργησε το Terra;
Το οικοσύστημα Terra δημιουργήθηκε από μια startup που ονομάζεται Terraform Labs το 2018, που ιδρύθηκε από τους Do Kwon και Daniel Shin.

Πώς λειτουργεί το Terra;
Για να διατηρήσει την ισορροπία των stablecoin της, το Terra κόβει και καίει tokens ενώ παράλληλα δίνει κίνητρα για το arbitrage. Να τι σημαίνει αυτό:

Προτού μπορέσετε να αγοράσετε UST, θα πρέπει να κόψετε μερικά. Για να το κάνετε αυτό, θα πληρώσετε την τρέχουσα τιμή σε LUNA. Το πρωτόκολλο παίρνει αυτά τα LUNA και τα καίει, γεγονός που περιορίζει την προσφορά τους και κάνει την τιμή του LUNA να ανεβαίνει λίγο. Το ίδιο λειτουργεί και αντίστροφα: για να κόψετε το LUNA, θα μετατρέψετε σταθερά νομίσματα UST. Αυτά καίγονται και η τιμή του UST ανεβαίνει τόσο ελαφρώς.

Γιατί μπορεί να θέλετε να το κάνετε αυτό; Εκτός από τη χρήση των στοιχείων για κάποια υπηρεσία ή βοηθητικό πρόγραμμα, υπάρχει μια πιθανή ευκαιρία αρμπιτράζ. Οι διαιτητές – traders που επωφελούνται από μικρές αποκλίσεις τιμών – βοηθούν να κρατηθεί υπό έλεγχο η τιμή του UST πουλώντας το LUNA για UST όταν η τιμή του UST είναι κάτω από $1 και αγοράζοντας LUNA όταν το UST αξίζει περισσότερο από 1 $. Εάν, για παράδειγμα, το UST πέσει στα 0,95 $, οι traders μπορούν στη συνέχεια να αγοράσουν ένα μάτσο σε αυτή την τιμή αλλά να το πουλήσουν για 1 $ LUNA. Με αυτόν τον τρόπο, η προσφορά UST μειώνεται και, ως εκ τούτου, η τιμή αυξάνεται.

Αυτός ο ίδιος μηχανισμός τροφοδοτεί τα άλλα stablecoins τoy Terra, συμπεριλαμβανομένου ενός stablecoin που είναι συνδεδεμένο με το γουόν Νότιας Κορέας και ενός άλλου συνδεδεμένου με ένα καλάθι κορυφαίων νομισμάτων παγκοσμίως που διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (που ονομάζεται Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα).

Η λευκή βίβλος τoυ Terra ισχυρίζεται ότι η ελαστικότητα της προμήθειας του LUNA σημαίνει ότι τα σταθερά νομίσματα δεν θα πέσουν ποτέ από την αναταραχή. Ωστόσο, η επιτυχία τους εξαρτάται από το συνεχές ενδιαφέρον των arbitrageurs για το UST. Εάν οι αρμπιτράζ αποφασίσουν ότι το UST είναι καταδικασμένο να αποτύχει ή μεταφέρουν τα χρήματά τους σε άλλο πρότζεκτ, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι ενδέχεται να μην κάνουν arbitrage το UST πίσω στο δεσμό του 1$. Όπως πολλά πρότζεκτ κρυπτονομισμάτων που υπόκεινται στις ελεύθερες αγορές, το πνεύμα της κοινότητας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Τι άλλο είναι το ιδιαίτερο για το Terra;
Τα νομίσματα είναι χτισμένα στο οικοσύστημα Cosmos, ένα πλαίσιο blockchain που μοιράζονται οι Cosmos Hub, Cronos και Thorchain. Σε αντίθεση με το Ethereum, όπου όλα τα token είναι ασφαλισμένα με εξόρυξη απόδειξης εργασίας από την κύρια αλυσίδα Ethereum, τα πρωτόκολλα Cosmos μπορούν να υποστηρίζονται από ανεξάρτητους εξορύκτες ειδικά για εφαρμογές.

Δεδομένου ότι το Cosmos, και κατ’ επέκταση το Terra, είναι ένα πρωτόκολλο blockchain για έξυπνες συμβάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Terra coins σε οποιαδήποτε από τις εφαρμογές που είναι ενσωματωμένες στο πρωτόκολλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα νομίσματα Terra σε όλες τις αλυσίδες μπλοκ μέσω του Πρωτοκόλλου Mirror της Terraform Labs, το οποίο παρέχει μετοχές που αντικατοπτρίζουν την τιμή μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, το Terra ξεκίνησε μια αναβάθμιση που ονομάζεται Columbus-5. Αυτή η πρόσθετη λειτουργικότητα για το πρωτόκολλο Inter Blockchain Communication (IBC), το οποίο επέτρεψε στο Terra να γίνει διαλειτουργική με άλλες blockchain. Αυτά που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν ένα ασφαλιστικό πρωτόκολλο που ονομάζεται Ozone και υποστήριξη για UST από τη γέφυρα cross-blockchain Wormhole V2.

Ποιος χτίζει στο Terra;

  • Anchor: ένα πρωτόκολλο δανεισμού στο Terra που έχει κλειδωμένη συνολική αξία 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (TVL)
  • Lido: ένα πρωτόκολλο staking που σας επιτρέπει να ξοδεύετε staked περιουσιακά στοιχεία
  • Astroport: ένας αυτοματοποιημένος κατασκευαστής μάρκετινγκ για Terra tokens

Πού να αγοράσω Terra (LUNA);
Μπορείτε να αγοράσετε Terra σε πολλά κεντρικά ανταλλακτήρια. Οι μεγαλύτερες αγορές για το LUNA είναι στα Binance, KuCoin, Huobi και Bybit.

Το μέλλον του Terra
Το μέλλον του πρωτοκόλλου του Terra είναι πραγματικά μια συζήτηση για το μέλλον των stablecoin που το στηρίζουν. Τα κεντρικά σταθερά νομίσματα δολαρίων ΗΠΑ θα εδραιωθούν τόσο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ (ίσως μέσω ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας) ώστε οι αποκεντρωμένες εναλλακτικές να ξεφύγουν από τη μόδα;

Αντίθετα, τα αποκεντρωμένα stablecoins θα απομακρυνθούν από τις δεσμεύσεις του δολαρίου ΗΠΑ και θα υποστηριχθούν από ρευστότητα που ανήκει στο πρωτόκολλο; Ή μήπως οι arbitrageurs θα κουράσουν το LUNA και θα καταρρίψουν την τιμή όλων των stablecoin εντός των πρωτοκόλλων του και θα τα στείλουν στο νεκροταφείο μαζί με το Basis και το Empty Set Dollar;

 

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Robert Stevens

Article: https://decrypt.co/resources/what-is-terra-algorithmic-stablecoin-protocol-explained

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)