Κάνοντας το Metaverse το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον αντί για μια δυστοπική φυλακή

Θα αλλάξει το Metaverse την ανθρωπότητα όπως την ξέρουμε; Θα είναι το Metaverse η απόλυτη αύξηση της ανθρώπινης αντίληψης; Θα γίνει μια αγορά για τα όνειρά μας (και, φυσικά, τους εφιάλτες), ικανή να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά την ανθρώπινη αντίληψη; Έχει ήδη ξεκινήσει;

Για να ξεκινήσουμε με το τελευταίο ερώτημα: Ναι, οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί. Αισθητήρες από τα smartphone μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ψηφιακές συσκευές και τις εταιρείες που βασίζονται σε ψηφιακά δεδομένα που βρίσκονται στην κορυφή του Fortune 500 αποτελούν τους νέους καθεδρικούς ναούς, τις θρησκείες και τους φυλετικούς χώρους για την ανθρωπότητα. Αυτές οι τεχνολογίες και η έναρξη της λεγόμενης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, ή 4IR, και η Κοινωνία 5.0 που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν δει περισσότερες αλλαγές στην ανθρωπότητα τα τελευταία 50 χρόνια από ό,τι τα προηγούμενα 30.000 μαζί. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!


Το 1974, σε ένα πείραμα σκέψης, ο φιλόσοφος Robert Nozick οραματίστηκε μια υποθετική μηχανή ικανή να προσφέρει κάθε ευχαρίστηση και εμπειρία που μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο Nozick έκανε μια προκλητική ερώτηση: Αν μας δοθεί μια επιλογή, θα επιλέγαμε τη μηχανή αντί της πραγματικότητας; Ο Nozick κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανώς δεν θα επιλέγαμε τη μηχανή, υποστηρίζοντας ότι είναι καλύτερο να βιώσουμε τα υψηλά και τα χαμηλά αυτού του φυσικού κόσμου παρά να βιώσουμε το τεχνητό, ατελείωτο υψηλό του προσομοιωμένου.

Αλλά πολλά μπορούν να αλλάξουν σε 50 χρόνια. Το 1990, 16 χρόνια αφότου ο Nozick και ένα χρόνο αφότου ο Tim Berners-Lee δημιούργησε για πρώτη φορά τον Παγκόσμιο Ιστό, ο Steve Jobs αποκάλεσε περίφημα τον προσωπικό υπολογιστή «ποδήλατο για το μυαλό» και πήγαμε στους τεχνητούς αγώνες.

Αποτύπωση της ανθρώπινης ανάγκης για ιστορίες
Τι θα επιλέγαμε τώρα αν μας είχαμε μια επιλογή μεταξύ του πραγματικού, του φυσικού πεπερασμένου και του εικονικού, ψηφιακού άπειρου που τροφοδοτείται από AI; Η απάντηση είναι ότι έχουμε ήδη επιλέξει. Είμαστε όλοι πλέον ψηφιακοί μάγοι, επιστήμονες και υποκείμενα στο μεγάλο συνεχιζόμενο εικονικό κοινωνικό πείραμα, αλληλεπιδρώντας και διεγείροντας ο ένας τον εγκέφαλο και το σώμα του άλλου με πολλαπλές εμπειρίες και συναισθήματα που δεν διακρίνονται εντελώς από τις εμπειρίες στον «πραγματικό» φυσικό κόσμο. Αυτό συμβαίνει στο Facebook, το TikTok, το YouTube, τα NFT, το Fortnite, το Second Life, το Decentraland και αμέτρητες άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το Metaverse (ή τα metaverses) αντιπροσωπεύουν απλώς την απόλυτη επαυξημένη μορφή του ονείρου και την απόφαση που έχει ήδη ληφθεί. Καθώς οι τεχνολογίες μας εξελίσσονται τόσο γρήγορα, πράγματι κινούμαστε προς την ψηφιοποίηση της ανθρωπότητας, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και την εφεύρεση του metaverse— το μέλλον μοιάζει περισσότερο με αυτό στο Ready Player One του Ernest Cline, όπου η ψηφιοποιημένη πραγματικότητα μας δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε σχεδόν τα πάντα!

Ενώ το Metaverse αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των τελευταίων 50 χρόνων τεχνολογίας, θα προσκαλέσει επίσης νέους και εντελώς μοναδικούς τρόπους σκέψης και ονείρου για την εμμονή της ανθρωπότητας με όλο και μεγαλύτερες ιστορίες. Αυτό θα περιλαμβάνει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και αφήγησης, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην κοινωνικοοικονομική συγκεντρωτική και αποκεντρωμένη πολιτιστική ιστορία 4IR, Web3, Society 5.0.

Οι ιστορίες έχουν διατηρήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό και τον πολιτισμό για αρκετές χιλιετίες. Μας μαθαίνουν να μιλάμε, να διαβάζουμε, να γράφουμε, να αφομοιώνουμε τους αστικούς κώδικες, να δημιουργούμε Magna Cartas και να πλαστογραφούμε την ταυτότητά μας. Μέσα από αυτά μαθαίνουμε για τη γλώσσα και την ψυχολογία, το ανήκειν, την ιδιοκτησία και την αίσθηση του σωστού και του λάθους. Καθορίζουν την αφήγηση της ζωής μας και των κοινοτήτων μας και, κατ’ επέκταση, των κυκλικών κοινωνικοοικονομικών μοντέλων, των οικονομικών κωδίκων και της ηθικής μας. Όπως οι στίχοι του Ομήρου ή του Μίλτον, το σημερινό Metaverse θα μείνει στην ιστορία ως μια δύναμη που διαμόρφωσε την πορεία του πολιτισμού και ένα νησί στο αρχιπέλαγος της πολύπλοκης ανθρώπινης ιστορίας των επών, των κωμωδιών και των τραγωδιών μαζί με τις εφευρέσεις της φωτιάς. ο τροχός, οι υπολογιστές, το διαδίκτυο και τώρα το Metaverse!

Ακριβώς όπως έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε πτυχές του «πραγματικού κόσμου» στο Metaverse, από εικονικά ορόσημα μέχρι ψηφιακά δίδυμα πόλεων, μπορούμε επίσης να είμαστε σίγουροι ότι οι εμπειρίες μας θα γεφυρώσουν το πραγματικό και το εικονικό στο Metaverse, το οποίο θα αναδιαμορφώσει τις αφηγήσεις μας στον φυσικό κόσμο, όχι σε αντίθεση με τον τρόπο που το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε πληροφορίες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε αυτές τις πληροφορίες και τις ταιριάζουν στις προσωπικές μας αφηγήσεις. Ωστόσο, το Metaverse μας προσφέρει επιπλέον μια νέα ευκαιρία να αναδιαμορφώσουμε αυτές τις αφηγήσεις, νέους τρόπους να ονειρευόμαστε (και να έχουμε εφιάλτες), να αυξήσουμε τις δυνατότητες και να διορθώσουμε τα μειονεκτήματα του τρέχοντος μοντέλου του Διαδικτύου.

AI που ονειρεύεται ή ένα δυστοπικό κουτί της Πανδώρας;
Οι πρώτοι κινητήριες δυνάμεις στην επανάσταση του Metaverse είναι και θα συνεχίσουν αναμφίβολα να είναι αυτοί που γεφυρώνουν τις φυσικές και εικονικές εμπειρίες: από τη δημιουργία νέων πόλεων και νέων ιδιοκτησιών, στα ταξίδια και την τέχνη, σε γενικές εμπειρίες, τα οποία συνεχίζουν να επεκτείνονται και να επεκτείνουν την κοινωνία μας με ολοκαίνουργιες εμπειρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και gaming. Αυτή τη στιγμή, αυτό συμβαίνει σε πλατφόρμες που έχουν σημαντικά μεγάλες βάσεις χρηστών, αγορές δημιουργών, εμπειρίες με ζωντανές ψηφιακές εκδηλώσεις και υλικό αιχμής, και αυτές οι πλατφόρμες είναι που χτίζουν τη βάση αυτού του νέου μέσου. Το Web3, η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και άλλες αποκεντρωμένες τεχνολογίες θα παρέχουν έλεγχο σε αυτές τις εταιρείες και τους ανθρώπους πίσω από αυτές τις πλατφόρμες που δεν υπήρχαν στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνουν παρόμοια λάθη καθώς δημιουργείται αυτή η βάση.


Ξεκινήσαμε ήδη τη μετάβαση στο Metaverse πριν από λίγο καιρό μέσω των διαφόρων διαδραστικών εμπειριών που δημιουργούν μοναδικές στιγμές σε ψηφιακές, κοινωνικές πλατφόρμες και πλατφόρμες gaming που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι γνωστό ότι αυτές οι πλατφόρμες έχουν εμπορευματοποιήσει το άτομο μέσω της συλλογής των δεδομένων του και της καταγραφής των δραστηριοτήτων του, εκμεταλλευόμενοι τις επιθυμίες και τις απογοητεύσεις του. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, πρέπει να δημιουργήσουμε ψηφιακή ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και να έχουμε επίγνωση των κινδύνων που ενυπάρχουν στην ενίσχυση της αντίληψής μας για την πραγματικότητα και των ψεύτικων αφηγήσεων που θα μπορούσαν να ριζώσουν υπό τέτοιες συνθήκες, και να υιοθετήσουμε αυτοκυριαρχικές ταυτότητες (SSI), αποκεντρωμένες ψηφιακές ταυτότητες που επιτρέπουν την παρουσίαση και επαλήθευση των διαπιστευτηρίων στις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις.

Οι λύσεις τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης των νέων metaverses επιτρέπουν σε εμάς και σε οποιονδήποτε χρήστη να διαχειριζόμαστε μόνοι μας και να επαυξάνουμε τις ψηφιακές μας ταυτότητες χωρίς να εξαρτόμαστε από τρίτους παρόχους για την αποθήκευση και κεντρική διαχείριση δεδομένων. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι ριζικά ανατρεπτικό εάν δεν το διαχειριστούμε σωστά, και πολύ πιο επαναστατικό από οτιδήποτε άλλο στα προηγούμενα 30.000 χρόνια της ανθρωπότητας.

Η χρήση της τεχνολογίας blockchain και των NFT, μαζί με εργαλεία AI, VR και AR —ακόμα και ολογράμματα όπως στο Star Wars— βρίσκονται στην εκκολαπτόμενη ανάπτυξή τους, αλλά θα είναι ζωτικής σημασίας για την κλιμάκωση του οράματος για το τι είναι και τι μπορούν να είναι τα metaverses, και χρειαζόμαστε να τα φανταστούμε και να τα οικοδομήσουμε συλλογικά, έχοντας επίγνωση της ικανότητάς τους να μας ενδυναμώνουν εάν χτιστούν ηθικά και με ασφάλεια, δημιουργώντας εμπιστοσύνη.

Για να πετύχει ένα metaverse, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι έχουμε συνείδηση ​​ότι αυτό συμβαίνει τώρα! Είναι μέρος του παρόντος όλης της ζωής μας, όχι στο μακρινό μέλλον! Το Metaverse πρέπει να χτιστεί από όλους μας, με συνείδηση, απρόσκοπτα και αξιόπιστα, όπου ο πολίτης – ο καθένας από εμάς – χρησιμοποιεί αυτά τα νέα εργαλεία, όπως η εφεύρεση της φωτιάς πριν, για να ενδυναμώσει τον εαυτό του κατέχοντας και εξελισσόμενος με τις νέες πλατφόρμες metaverse και τις τεχνολογίες, μη όντας σκλάβος τους.

Επομένως, πρέπει να έχουμε συνείδηση ​​ότι πρέπει να χτίσουμε και να κάνουμε το Metaverse, τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της ανθρωπότητας, το καλύτερο τους αντί για μια δυστοπική φυλακή! Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι το σημερινό κτίριο του Metaverse μας θα γίνει το απόλυτο σύνολο εργαλείων και πλατφορμών που θα μας βοηθήσουν να ονειρευόμαστε μεγαλύτερα και να ξεκλειδώνουμε πιο ισχυρές αφηγήσεις, αντί να μας παγιδεύουν σε μια φυλακή χτισμένη μέσα από τους μεγαλύτερους φόβους και εφιάλτες μας.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: DINIS GUARDA

Article: https://cointelegraph.com/news/making-the-metaverse-the-key-to-a-better-future-instead-of-a-dystopian-prison?fbclid=IwAR0Qs67udm97IXBhmjl-3WzCIyfxjDYI8EESbVbGazR06pq9Loxgl5d49ak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)