Crypto στους Ολυμπιακούς Αγώνες: NFT ski, Bitcoin και διαμάχη CBDC

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022, που ονομάζονται επίσημα Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες XXIV, ξεκίνησαν στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο με τα κρυπτονομίσματα να αποτελούν σημαντικό μέρος της εκδήλωσης, εν μέρει λόγω των φιλοδοξιών της κινεζικής κυβέρνησης για το ψηφιακό νόμισμα.

Η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων δεν είχε ισχυρούς δεσμούς με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία σημαντική αλληλεπίδραση που απέσπασε τίτλους ήταν όταν η κοινότητα Dogecoin (DOGE) βοήθησε στη χρηματοδότηση της ομάδας μπομπς της Τζαμάικας το 2014, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο Σότσι.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022, ωστόσο, γράφουν ιστορία λόγω της παρουσίας NFT, αθλητών που υποστηρίζονται από Bitcoin (BTC), της κυκλοφορίας του πρώτου μεγάλου ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας στον κόσμο (CBDC) και της πιθανής χρήσης τους ως μέθοδος πληρωμής σε μια χώρα που ουσιαστικά έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων πέρυσι.

Η διαμάχη για το ψηφιακό γιουάν της Κίνας
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 υποτίθεται ότι ήταν ένα είδος πάρτι για το ψηφιακό γουάν, το CBDC της Κίνας. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η κεντρική τράπεζα της Κίνας, δοκιμάζει το ψηφιακό γουάν σε διάφορους τομείς εδώ και χρόνια και άρχισε να επιτρέπει στους ξένους να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσω της κυβερνητικής εφαρμογής για κινητά, e-CNY, ή μέσω πλατφορμών πληρωμών μέσω κινητών που έχουν αναπτυχθεί από ιδιωτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του WeChat της Tencent Holdings, της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων της Κίνας με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Η κυκλοφορία της εφαρμογής φέρεται να παρεμποδίστηκε από τους περιορισμούς του COVID-19 που έβλεπαν αθλητές, αξιωματούχους και δημοσιογράφους να χωρίζονται σε μεγάλο βαθμό από την υπόλοιπη Κίνα σε μια «φούσκα» καραντίνας που προοριζόταν να αποτρέψει την εξάπλωση του COVID. Αυτή η φούσκα, σε συνδυασμό με την κυβέρνηση που περιόρισε τον αριθμό των θεατών, φαίνεται ότι έχει δει τον αριθμό των ατόμων που δοκιμάζουν το ψηφιακό γουάν να μειώνεται σημαντικά.

Ωστόσο, άλλες αναφορές πρότειναν ότι έγιναν περισσότερες συναλλαγές χρησιμοποιώντας το ψηφιακό γιουάν την ημέρα της τελετής έναρξης παρά μέσω της Visa.

Οι συναλλαγές που χρησιμοποιούν το ψηφιακό γουάν έχουν ανέλθει συνολικά σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξή του, με περίπου 10 εκατομμύρια εμπόρους να ενεργοποιούν τα ψηφιακά πορτοφόλια έως τον Νοέμβριο του 2021. Αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος από τον όγκο των 12,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Visa για τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Ιουνίου 2021.

Μιλώντας στην Cointelegraph, ο Fergus Hodgson, διευθυντής της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Econ Americas, είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «έχουν γίνει μια ευκαιρία μάρκετινγκ για τις κυβερνήσεις, συνήθως μια ευκαιρία που χάνουν χρήματα» και πρόσθεσε:

«Ένα ψηφιακό γουάν είναι απλώς ένα άλλο νόμισμα fiat που αξίζει να ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά νομίσματα ή τουλάχιστον τα κυρίαρχα νομίσματα που δεν χτίζονται στις πλάτες της δουλείας των σκλάβων και του ολοκληρωτισμού».

Η αντιληπτή απειλή ενός ψηφιακού γουάν στην ηγεμονία του δολαρίου έχει δει τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken και την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen να προειδοποιούν κατά της κυκλοφορίας του ψηφιακού γουάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς θα μπορούσε να απειλήσει υποτιθέμενα τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Τον Ιούλιο, μια ομάδα τριών γερουσιαστών έστειλε επιστολή στην Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το CBDC για να παρακολουθεί επισκέπτες αθλητές.

Το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας αναμένεται να δώσει στην κυβέρνηση της χώρας νέα εργαλεία για να παρακολουθεί την οικονομία της και να ελέγχει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας.

Ο David McCarville, διευθυντής της δικηγορικής εταιρείας Fennemore, φαινομενικά συμφώνησε, λέγοντας στην Cointelegraph ότι οι κινεζικές αρχές «κατέβασαν τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων ως απειλή για τη φυσική τους ασφάλεια», καθώς «η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισματικών περιουσιακών στοιχείων» υπονομεύει την κινεζική κυβέρνηση και τις ανάγκες της. να λογοκρίνει δεδομένα και να παρακολουθεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για λόγους οικονομικής εποπτείας.

Ο ΜακΚάρβιλ σημείωσε ότι υπάρχουν «αποδείξεις ότι οι κινεζικές αρχές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό γιουάν για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους οικονομικής επιτήρησης», προσθέτοντας:

«Χρησιμοποιώντας το ψηφιακό γιουάν, ένας χρήστης είναι επιρρεπής σε συνεχή παρακολούθηση εκτός από πιθανή έκθεση σε κακόβουλο λογισμικό και ιούς. Χωρίς σαφή κατανόηση της κωδικοποίησης κλειστού κώδικα που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του ψηφιακού γιουάν, είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθεί μια τεκμηριωμένη απόφαση».

Για τον Eli Taranto, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην ψηφιακή τράπεζα EQIBank, οι καταστολές κρυπτονομισμάτων της Κίνας ενδέχεται να μην σχετίζονται με το CBDC της. Είπε στην Cointelegraph:

«Το Crypto αντιπροσωπεύει ένα είδος επανάστασης από τη βάση που αλλάζει ορισμένες ισορροπίες που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα. Σαφώς, δεν είναι όλοι υπέρ αυτών των μετασχηματισμών, αλλά, μακροπρόθεσμα, δεν θα μπορέσουν να τους σταματήσουν όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν».

NFT στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ενώ το CBDC της Κίνας έχει γίνει πρωτοσέλιδο, έχουν χρησιμοποιηθεί NFT για να συναρπάσουν τους θαυμαστές και τους λάτρεις της τέχνης.

Αρκετά έργα NFT έχουν ξεκινήσει για να συνεργαστούν με τους θαυμαστές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες προήλθε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία συνεργάστηκε με την αγορά NFT και το στούντιο παιχνιδιών nWayPlay για να λανσάρει τη συλλογή Olympic Heritage Collection of Olympic NFT pins.

Αυτές οι Ολυμπιακές καρφίτσες NFT είναι ουσιαστικά ψηφιακές εκδόσεις φυσικών συλλεκτικών και εμπορεύσιμων καρφιτσών που γιορτάζουν τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω αφισών, εμβλημάτων, εικονογραμμάτων και μασκότ των τελευταίων 125 ετών.

 

Επιπλέον, η ΔΟΕ κυκλοφόρησε ένα βιντεοπαιχνίδι πολλαπλών παικτών play-to-earn (P2E) που αναπτύχθηκε από την nWay με το όνομα Olympic Games Jam: Beijing 2022. Το παιχνίδι επιτρέπει στους παίκτες να διαγωνίζονται σε μια σειρά χειμερινών αθλημάτων για να κερδίσουν ψηφιακά pins των Ολυμπιακών Αγώνων NFT.

Αυτά τα NFT μπορούν να διαπραγματευτούν στην αγορά του nWayPlay και να ενισχύσουν τα power-up των παικτών, να τους χορηγήσουν ειδικά skins avatar και αθλητικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη στην Κίνα όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Βρετανική Ολυμπιακή Ένωση που εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, Team GB, έχει επίσης μετακινηθεί στον χώρο NFT μέσω της λεγόμενης κοινότητας Gold Lion Club NFT. Το έργο έχει σκοπό να προσελκύσει τους θαυμαστές και ξεκίνησε σε συνεργασία με τον εμπορικό πάροχο Tokns.

Η αγορά Gold Lion Tokns επιτρέπει στους θαυμαστές να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπογεγραμμένα εμπορεύματα, εμπειρίες αθλητών και μια επερχόμενη καθηλωτική λέσχη στο Metaverse.

Επιπλέον, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Alibaba κυκλοφόρησε τέσσερα NFT που ονομάζονται «ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα», τα οποία περιλαμβάνουν αθλήματα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά τα NFT θα διαθέτουν παραδοσιακό κινέζικο στυλ ζωγραφικής με μελάνι και θα απεικονίζουν πατινάζ ταχύτητας, εναέριο σκι ελεύθερου στυλ, καλλιτεχνικό πατινάζ και slopestyle.

Τα NFT της Alibaba είναι διαθέσιμα στις αγορές Tabao και Tmall κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Δεδομένης της στάσης της κινεζικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα, η Alibaba έχει καταστήσει σαφές ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των NFT «απαγορεύεται από τη χρήση των ψηφιακών συλλεκτικών στοιχείων για οποιονδήποτε εμπορικό σκοπό».

Ο Taranto είπε στην Cointelegraph ότι τα NFT είναι ένας «εξαιρετικός τρόπος διαχείρισης του συναισθήματος και οικοδόμησης μακροχρόνιας πίστης» και πρόσθεσε μια κινεζική παροιμία για να προσφέρει μια εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση των ψηφιακών στοιχείων στην Κίνα: «Το καλό φάρμακο πάντα έχει πικρή γεύση», που ενθαρρύνει τις βραχυπρόθεσμες θυσίες για μακροπρόθεσμα κέρδη.

Για τον Τάραντα, τα NFT «δεν διαφέρουν» και τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης «θα επιτραπούν στην Κίνα και αυτή η απαγόρευση είναι πιθανώς προσωρινή:» Οι κανόνες, είπε, είναι πιθανό να χαλαρώσουν «μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή CBDC και η υιοθέτηση σε εθνικό επίπεδο μια εικονική βεβαιότητα».

Το πορτοκαλί χάπι των bobsledder των ΗΠΑ
Ο ολυμπιονίκης bobsledder Τζόνι Κουίν ήταν ο πιο πρόσφατος αθλητικός αστέρας που κατάπιε το πορτοκαλί χάπι και έγινε υπέρμαχος του Bitcoin. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κουίν μοιράστηκε πόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους θαυμαστές του να μάθουν περισσότερα για το κορυφαίο κρυπτονόμισμα και τους προειδοποίησε ότι δεν θα έπρεπε «σε καμία περίπτωση» να δέχονται εντολές από «το mainstream» καθώς «είναι μπερδεμένοι».

 

Ο αθλητής είπε στους θαυμαστές του να «ξεκινήσουν από μικρά» και να αφιερώσουν το χρόνο τους διαβάζοντας και κατανοώντας το Bitcoin ως χρήμα, ως δίκτυο πληρωμών και ως κατάστημα αξίας. Υποστήριξε τα σχόλιά του με ένα καταιγισμό αναφορών μέσων ενημέρωσης που έδειχναν πώς μεγάλοι θεσμικοί παίκτες – συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan και Goldman Sachs – έκαναν μια στροφή στο BTC με τον καιρό.

Ο Quinn πρότεινε ότι η εφαρμογή μιας στρατηγικής μέσου όρου κόστους σε δολάρια σε μια επένδυση Bitcoin με μεγάλο χρονικό ορίζοντα είναι η καλύτερη στρατηγική για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έκθεση σε αυτήν. Ο Αμερικανός bobsledder ενώθηκε με άλλα αστέρια του αθλητισμού στην προώθηση του κρυπτονομίσματος, με μερικούς να παίρνουν ακόμη και τους ετήσιους μισθούς τους σε BTC.

Συγκεκριμένα, δεν είναι ο πρώτος Ολυμπιονίκης που υποστηρίζει κρυπτονομίσματα. Ο Cameron και ο Tyler Winklevoss, οι ιδρυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Gemini, ήταν και οι δύο κωπηλάτες Ολυμπιακών Αγώνων.

Το εθνικό όργανο διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών για το άθλημα του καλλιτεχνικού πατινάζ, το U.S. Figure Skating, επέτρεψε επίσης δωρεές σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin μετά από συνεργασία με την πλατφόρμα δωρεών Engiven.

Ο Taranto επικρότησε ότι τα προϊόντα κρυπτονομισμάτων και blockchain «έχουν πάρει το επίκεντρο και αποτελούν μέρος της παγκόσμιας συζήτησης» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και προέβλεψε ότι:

«Είτε πρόκειται για NFTs, Bitcoin ή DeFi σήμερα – είναι θέμα χρόνου μέχρι να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αύριο στο Metaverse».

Η αυξανόμενη παρουσία των κρυπτονομισμάτων σε εκδηλώσεις όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 δείχνει ότι η επιρροή του χώρου αυξάνεται, τόσο πολύ που καθίσταται αδύνατο να αγνοηθεί. Με εταιρείες όπως το FTX, το Coinbase και το Crypto.com να διαφημίζονται κατά τη διάρκεια του Super Bowl και τις νέες συνεργασίες με αθλητικούς συλλόγους γεμάτους θαυμαστές, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα κρυπτονομίσματα μπορεί να εκραγεί φέτος.

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: FRANCISCO RODRIGUES

Article: https://cointelegraph.com/news/crypto-at-the-olympics-nft-skis-bitcoin-bobsledders-and-cbdc-controversy?fbclid=IwAR3RqhTSDl-fvEBSPtWTEI5oR3Z-407upzeWnTzEPgn_jC8CIrFxSNMioSI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)