Μέσα στο μυαλό των προγραμματιστών του blockchain: Μπορεί η EOS να προσφέρει μια δυνατή κοινωνική εφαρμογή;

Η Cointelegraph παρακολουθεί την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου blockchain από την αρχή μέχρι το mainnet και πέρα ​​μέσω της σειράς της, Inside the Blockchain Developer’s Mind, γραμμένο από τον Andrew Levine του Ομίλου Koinos.

Στο πρώτο μου άρθρο αυτής της σειράς, εξήγησα γιατί το Ethereum και το Steem δεν κατάφεραν να προσφέρουν μια mainstream αποκεντρωμένη κοινωνική εφαρμογή (DApp), παρά το γεγονός ότι ακολούθησαν δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις και πώς αυτό κάνει τη λύση να φαίνεται προφανής. Γιατί να μην συνδυάσετε το σύστημα χωρίς χρέωση που αναπτύχθηκε για το Steem με την ευελιξία ενός blockchain με έξυπνα συμβόλαια όπως το Ethereum; Στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να δώσουμε στους προγραμματιστές το καλύτερο και των δύο κόσμων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δωρεάν εφαρμογές με την ελευθερία να προσθέτουν νέες δυνατότητες όποτε θέλουν.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό ακριβώς προσπαθούσε να κάνει ο Dan Larimer όταν άφησε το Steem και άρχισε να εργάζεται στο EOS. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του EOS, η Larimer σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το «Fractally», μια νέα κοινωνική εφαρμογή που βασίζεται στο EOS. Όμως, αυτό θέτει το ερώτημα: Γιατί κανείς δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια επιτυχημένη εφαρμογή κοινωνικών μέσων στο EOS; Εξάλλου, δεν είναι σαν να μην έχει δοκιμάσει κανείς.

Θυμάστε το Voice;
Η Block.one, η εταιρεία που ίδρυσε και ηγήθηκε η Larimer ως επικεφαλής τεχνολογίας, επένδυσε 150 εκατομμύρια δολάρια στη δική της κοινωνική εφαρμογή Voice, την οποία στη συνέχεια κυκλοφόρησε όχι στο κεντρικό δίκτυο EOS αλλά στο δικό της αποκλειστικό blockchain.

Αυτό ήταν περίεργο επειδή ο σκοπός ενός blockchain γενικής χρήσης είναι να είναι δυνατή η εκκίνηση οποιασδήποτε εφαρμογής πάνω από αυτό. Όπως εξήγησα στο προηγούμενο άρθρο μου, το όλο πρόβλημα με το Steem ήταν ότι ήταν το δικό του ξεχωριστό blockchain και έτσι δεν επωφελήθηκε από το είδος της υιοθέτησης προγραμματιστών και χρηστών που έκανε το Ethereum. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Voice απλά απέτυχε να προσφέρει.

Fractally: Το νέο μεγάλο πράγμα του Larimer
Ο Larimer είναι τώρα και πάλι σε αυτο με το Fractally, το οποίο λέει ότι «θα φέρει τη δημιουργία περιεχομένου με κίνητρα στην EOS». Το μυστικό, ισχυρίζεται, είναι ένα σύστημα «φράκταλ διακυβέρνησης», αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί κανένας δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια κοινωνική εφαρμογή στο EOS με mainstream υιοθέτηση. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν ο Larimer μπορεί να ξεκινήσει μια εξαιρετική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης στο EOS, τι λέει για αυτήν την πλατφόρμα ότι το μόνο άτομο που μπορεί να δημιουργήσει μια εξαιρετική εφαρμογή είναι ο κυριολεκτικός εφευρέτης αυτής της πλατφόρμας. Λοιπόν και τι έγινε?


Steem x Ethereum = EOS
Κατά κάποιο τρόπο, αυτό που ο Larimer προσπαθούσε να κάνει με το EOS ήταν ακριβώς αυτό που είχα περιγράψει στο τέλος του τελευταίου άρθρου. Συνδυάζοντας τα καλύτερα του Steem (τώρα Hive) και τα καλύτερα του Ethereum. Όμως, εκεί «κείται το τρίψιμο». Υπάρχουν τρία πράγματα που πήρε η Larimer από το Steem που μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά έχουν απίστευτες συνέπειες με τις οποίες η EOS εξακολουθεί να παλεύει μέχρι σήμερα.

Στο Ethereum, οι χρήστες μόλις απεύθυναν διευθύνσεις παρόμοιες με διευθύνσεις Bitcoin, οι οποίες είναι μια μεγάλη σειρά από αριθμούς και γράμματα που μπορούν να δημιουργηθούν δωρεάν επειδή δεν καταλαμβάνουν κανένα χώρο αποθήκευσης δικτύου. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί οτιδήποτε καταλαμβάνει χώρο αποθήκευσης δικτύου ή χρησιμοποιεί ορισμένους από τους υπολογιστικούς πόρους του δικτύου έχει ένα πραγματικό κόστος που πρέπει να πληρώσει κάποιος.

Ο Steem ήθελε να γίνει κοινωνικό blockchain και έτσι, η θεωρία πήγε. Χρειάζονταν έναν κεντρικό λογαριασμό που θα ήταν εύκολο να θυμάται κανείς και τον οποίο θα χρησιμοποιούσαν για να διαχειρίζονται τις συχνές τους αλληλεπιδράσεις. Έτσι, ήταν απολύτως λογικό για αυτούς τους λογαριασμούς να έχουν ονόματα αναγνώσιμα από τον άνθρωπο που ήταν εύκολο να θυμηθούν, αλλά αυτό σήμαινε επίσης ότι καταλάμβαναν χώρο αποθήκευσης δικτύου. Αλλά, αυτός ο κεντρικός λογαριασμός σας κάνει επίσης στόχο. Εάν έχετε ένα μόνο ιδιωτικό κλειδί που χρησιμοποιείτε τακτικά για πρόσβαση σε έναν λογαριασμό και αυτός ο λογαριασμός περιέχει πολύτιμα διακριτικά, τότε οι χάκερ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας, ώστε να μπορούν να κλέψουν τα χρήματά σας και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο μπορείτε έχουν εκεί.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, κάθε όνομα λογαριασμού είχε επίσης πολλαπλές διευθύνσεις που συσχετίζονται με το καθένα με διαφορετικά επίπεδα εξουσιοδότησης, έτσι ώστε ο χρήστης να μην αποκαλύπτει πάντα το ιδιωτικό κλειδί για τη διεύθυνση που περιέχει όλα τα token του. Όλα αυτά καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο αποθήκευσης δικτύου και γι’ αυτό, παρά τις συναλλαγές χωρίς χρέωση, η Steem είχε μια χρέωση δημιουργίας λογαριασμού.

Ακριβή αποθήκευση
Προφανώς ο Larimer άρεσε αυτό το σχέδιο επειδή εφάρμοσε ένα πολύ παρόμοιο σύστημα στο EOS — τέλος δημιουργίας λογαριασμού και όλα. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η βάση δεδομένων EOS βασίζεται σε κάτι που ονομάζεται “αρχεία με αντιστοίχιση μνήμης”, ένα άλλο απομεινάρι του σχεδιασμού Steem, μια σημαντική συνέπεια του οποίου είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί την πιο ακριβή μορφή αποθήκευσης: τυχαία πρόσβαση μνήμη (RAM). Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες EOS δεν χρειάζεται απλώς να αγοράζουν λογαριασμούς, αλλά αυτοί οι λογαριασμοί θα είναι εγγενώς ακριβοί, επειδή αυτό που αγοράζετε πραγματικά είναι η μνήμη RAM που απαιτείται για την αποθήκευση αυτών των πληροφοριών.


Χωρίς χρέωση ΑΛΛΑ
Αυτό που πραγματικά τονίζει αυτό είναι ότι η έλλειψη αμοιβής δεν είναι σαφώς δυαδική. Το EOS είναι χωρίς χρέωση, ως ένα βαθμό. Είναι χωρίς χρέωση, εκτός από λογαριασμούς. Και, καθώς τα έξυπνα συμβόλαια καταναλώνουν επίσης χώρο αποθήκευσης δικτύου, θα πρέπει να αγοράσετε περισσότερη μνήμη RAM και για αυτά. Ωστόσο, το EOS δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο blockchain που ακολουθεί αυτή την προσέγγιση στα τέλη, στην πραγματικότητα, όταν φύγαμε από το Steem και αξιολογήσαμε όλες τις επιλογές, δεν μπορέσαμε να βρούμε ούτε ένα blockchain που να μην εισήγαγε χρεώσεις κάποια στιγμή στην εμπειρία χρήστη.

Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα εντελώς νέο πλαίσιο blockchain από την αρχή, επειδή όλα αυτά τα blockchain σχεδιάζουν χρεώσεις στα θεμέλιά τους. Χρειαζόμασταν να οικοδομήσουμε μια εντελώς νέα βάση γύρω από την ιδέα της πραγματικής έλλειψης αμοιβών, χωρίς εξαιρέσεις.

Mana χωρίς χρέωση
Αυτή η λύση ήταν ένα σύστημα όπου απλά κρατώντας ένα εγγενές KOIN token του δικτύου Koinos σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το blockchain χωρίς να δημιουργείτε καμία απολύτως τριβή. Το σύστημα που περιγράψαμε στη λευκή βίβλο mana κάνει ακριβώς αυτό και ένα πρωτότυπο αυτού του συστήματος εκτελείται ήδη στο δοκιμαστικό δίκτυο Koinos.

Όπως εξηγούμε στη λευκή βίβλο, το mana είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς χρέωση στο gas fee του Ethereum. Ακριβώς όπως το gas fee στο Ethereum, ό,τι κάνει ένας χρήστης καταναλώνει mana. Σε αντίθεση με το gas fee, ωστόσο, οι χρήστες δεν χρειάζεται να ξοδεύουν τ κρυπτονόμισμα τους σε gas fee κάθε φορά που θέλουν να κάνουν οτιδήποτε – αυτό είναι μια χρέωση. Αντίθετα, κάθε liquid token «γεννιέται» με mana μέσα του που καταναλώνεται όταν ο χρήστης πραγματοποιεί συναλλαγές, αλλά το οποίο αναγεννάται με την πάροδο του χρόνου. Μόλις καταναλωθεί οποιοδήποτε από τα mana σε ένα token, το token κλειδώνεται μέχρι να αναγεννηθεί το mana. Με αυτόν τον τρόπο, το να κάνεις οτιδήποτε στο blockchain έχει κόστος ευκαιρίας, αλλά δεν κοστίζει στον χρήστη κανένα πραγματικό token. Με άλλα λόγια, είναι πραγματικά χωρίς χρέωση.

Δωρεάν χρήση DApps
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει ακόμα να αγοράσουν tokens για να χρησιμοποιήσουν το blockchain; Δεν είναι βασικά χρέωση; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το mana έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους προγραμματιστές να πληρώνουν το mana που καταναλώνεται από ένα δεδομένο συμβόλαιο ή απλώς να εκχωρούν το mana τους στους χρήστες τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν blockchains που τροφοδοτούνται από mana χωρίς να χρειάζεται ποτέ να αποκτήσουν κανένα απολύτως token. Είναι αυτό το είδος της εμπειρίας χρήστη χωρίς τριβές που πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για την παροχή κοινωνικών εφαρμογών με το είδος των εμπειριών χρήστη που επιτρέπουν την υιοθέτηση από ιούς. Το “εκτός” χωρίς χρέωση δεν είναι αρκετό.

Είμαι βέβαιος ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την κυκλοφορία του EOS και θα συνεχίσουν να αλλάζουν καθώς αυτό το οικοσύστημα ωριμάζει. Κάθε προϊόν λογισμικού έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του. Ο στόχος μου δεν είναι να επικρίνω το EOS αλλά να εξηγήσω γιατί το τοπίο DApp είναι έτσι όπως είναι και πώς η αρχιτεκτονική εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain (Ethereum σε Steem/Graphene σε EOS) οδήγησε στους περιορισμούς που εμποδίζουν την υιοθέτηση του mainstream.

«Όσοι δεν καταλαβαίνουν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν», είπε ο Έντμοντ Μπερκ.

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: ANDREW LEVINE

Article: https://cointelegraph.com/news/inside-the-blockchain-developers-mind-can-eos-deliver-a-killer-social-dapp?fbclid=IwAR2gFpFPejacLoTi66J71fUHof3QigR4R5stpr5Xsiu-hUh2zzPpsU6kLyE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)