Καινοτομία και πειραματισμός: Ο τομέας blockchain της Ισπανίας το 2021

Στην Ισπανία, εταιρείες από διάφορους κλάδους —όχι μόνο την ψηφιακή οικονομία— έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τεχνολογία blockchain στις δραστηριότητές τους. Αυτή η ανατρεπτική τεχνολογία έχει προωθήσει πρωτοποριακά έργα στη χώρα που αναμένεται να προσθέσουν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στο ισπανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως το 2030.

Καθώς οι προσδοκίες γύρω από αυτήν την τεχνολογία αυξήθηκαν στην Ισπανία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, αυξήθηκαν και οι επενδύσεις, η διαφημιστική εκστρατεία και οι ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα και τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Εδώ, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες εξελίξεις στα ισπανικά οικοσυστήματα κρυπτονομισμάτων και blockchain κατά τη διάρκεια του 2021.

Η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για κινδύνους επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα
Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας μαζί με την Εθνική Επιτροπή Αγοράς Κινητών Αξιών εξέδωσε μια δήλωση τον Φεβρουάριο του 2021 προειδοποιώντας τους πολίτες για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων ως επένδυση.

Η δήλωση σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμα ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, ούτε παρέχει εγγυήσεις και διασφαλίσεις παρόμοιες με εκείνες που είναι διαθέσιμες για άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως μετοχές και ομόλογα.

Νέες φορολογικές ρυθμίσεις για τα ψηφιακά νομίσματα
Ως μέρος της προσπάθειας ρύθμισης και διατήρησης των λειτουργιών σε ψηφιακά νομίσματα υπό έλεγχο, στις αρχές Ιουλίου, το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον «νόμο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης».

Στο παρόν, το Υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει τη δήλωση του φόρου εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων σε ψηφιακά νομίσματα, καθώς και την αναφορά πληρωμών και εισπράξεων που πραγματοποιήθηκαν με κρυπτονομίσματα.

Στη συνέχεια, τα τοπικά μέσα ανέφεραν ότι «ο κανονισμός αυτός εισάγει την υποχρέωση παροχής πληροφοριών για τα υπόλοιπα που διατηρούν οι κάτοχοι εικονικών νομισμάτων και για τις πράξεις στις οποίες εμπλέκονται. Αυτή η ίδια υποχρέωση επεκτείνεται και σε όσους κάνουν αρχικές προσφορές νέων εικονικών νομισμάτων».

Η βιομηχανία Fintech έχει ένα sandbox για να παίξει
Τον Μάιο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και Διεθνούς Χρηματοδότησης δημοσίευσε ένα ψήφισμα που περιελάμβανε έναν κατάλογο με τα πρώτα έργα που έγιναν δεκτά στο Ισπανικό Ρυθμιστικό Sandbox.

Το sandbox θα επιτρέψει σε μια επιλεγμένη ομάδα εταιρειών να δοκιμάσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα σε κλειστό περιβάλλον, υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ισπανίας, της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλίσεων και Ταμείων Συντάξεων και της Εθνικής Επιτροπής Αγορών και Κινητών Αξιών.

Το ψηφιακό ευρώ στον δημοτικό κώδικα
Τον Ιούλιο, ο Juan Berenguer, ο δήμαρχος του El Campello —μια πόλη στην ανατολική Costa Blanca στη Βαλένθια— ανέφερε ότι ο δήμος επιλέχθηκε να φιλοξενήσει ένα έργο τοπικού ψηφιακού νομίσματος, συμπληρωματικό του ψηφιακού ευρώ, προκειμένου να μελετήσει πώς μια τέτοια αλλαγή σε νόμισμα στην Ευρωζώνη θα «γινόταν αποδεκτή από την κοινωνία».

Η πρωτοβουλία στοχεύει επίσης να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές δικαιοδοσίες μπορούν να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό, την έρευνα και τη δοκιμή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας.

Η Zamora προωθεί την τεχνολογία blockchain
Η πόλη Zamora, η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στη βορειοδυτική Ισπανία, φιλοξένησε ένα διαδικτυακό εργαστήριο αφιερωμένο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ανακαλύψτε τα μυστικά του blockchain και των κρυπτονομισμάτων και πώς να τα εφαρμόσετε στην εταιρεία σας» και διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Zamora, απευθυνόταν σε μικρές και μεσαίες εταιρείες με μισθούς κάτω των 10 εργαζομένων «που επιθυμούν να βελτιώσουν τις στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ».

Περιπτώσεις χρήσης και καινοτομία
Εκτός χρηματοοικονομικών, το blockchain είδε καινοτόμες εφαρμογές σε αστικές και διοικητικές συνθήκες.

Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι στην Καταλονία συμμετείχαν σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Vocdoni που επέτρεψε τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο των κάλπες.

Στον εκπαιδευτικό τομέα, το Πανεπιστήμιο της Μούρθια ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει πιστοποιητικά στο blockchain μέσω του Blockcerts.

Το ισπανικό πανεπιστήμιο εξέδωσε πιστοποιητικά blockchain στους συμμετέχοντες στο συνέδριο Crue-TIC 2021/2022 «Disruptive Technologies by the Digital University», όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάλυση δεδομένων και τα μεγάλα δεδομένα, το blockchain, την τεχνολογία cloud και το 5G.

Ένα ισπανικό έργο που χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain ήταν φιναλίστ στα European Digital Mindset Awards στην κατηγορία «Best Digital Accelerator in the Public Sector».

Το έργο blockchain της Endesa με επίκεντρο την ηλεκτρική ενέργεια Confía πραγματοποίησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο της Μάλαγα και το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα.

Η ισπανική startup 1MillionBot ανέπτυξε έναν εικονικό βοηθό που υποστηρίζεται από blockchain για τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19.

Προς το τέλος του έτους, το κέντρο blockchain της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το Carvers, ένα καταλανικό metaverse. Το νέο μονόγλωσσο metaverse επιδιώκει να προωθήσει την καταλανική γλώσσα και κουλτούρα στο διαδίκτυο.

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: DANIEL JIMENEZ

Article: https://cointelegraph.com/news/innovation-and-experimentation-spain-s-blockchain-sector-in-2021?fbclid=IwAR0GJIBSHnRqjAB5D4qyTSp_GXgy5CO_8pGEkIP32s6VsLQz0ek9HEbMg3c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)