Η επικεφαλής των οικονομικών της ΕΕ λέει ότι το ψηφιακό νομοσχέδιο του ευρώ έρχεται στις αρχές του 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για το ψηφιακό ευρώ θα προταθεί το 2023.

Όπως αναφέρθηκε αρχικά από το Politico, η επικεφαλής των οικονομικών της EC Mairead McGuinness αποκάλυψε επίσημα την επίσημη εξέταση της νομοθεσίας για το ψηφιακό ευρώ από την ΕΕ σε μια διάσκεψη fintech την Τετάρτη.

“Στόχος μας είναι να καταθέσουμε νομοθεσία στις αρχές του 2023”, είπε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές Υπηρεσίες. “Μια στοχευμένη νομοθετική διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.”

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πειραματίζεται ήδη με σχέδια και συστήματα για ένα ψηφιακό ευρώ, με ένα πρωτότυπο να αναμένεται κάποια στιγμή στα τέλη του 2023. Εάν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα ψηφιακό ευρώ, θα απαιτηθεί η σφραγίδα έγκρισης από τους κυβερνήτες της Ευρωζώνης. Εάν δώσουν το πράσινο φως, τότε το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να είναι έτοιμο για έκδοση έως το 2025.

Το ψηφιακό ευρώ είναι ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) — ένα χρηματοπιστωτικό μέσο που οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο διερευνούν πολύ σοβαρά. Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα CBDC’s έχει προκύψει από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα εγχώρια νομίσματα θα υπονομευτούν τελικά από την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων.

«Αν δεν ικανοποιήσουμε αυτή τη ζήτηση, τότε θα το κάνουν άλλοι», δήλωσε στα μέσα Νοεμβρίου το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Fabio Panetta, πιέζοντας για την εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ.

Πέρυσι, η ΕΚΤ διεξήγαγε έρευνα και δημοσίευσε έκθεση για τα ψηφιακά νομίσματα. Διαπίστωσε ότι ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών συναλλαγών και στη μείωση της χρήσης μετρητών.

Ανεξάρτητα από τα αναφερόμενα οφέλη, οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να κερδίσουν το κοινό. Έρευνα που διεξήχθη από την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας δείχνει ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων αντιτίθεται στα ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, επικαλούμενοι σκεπτικισμό για τα οφέλη και φόβους για κατασκοπεία της κυβέρνησης.

Ωστόσο, το επίσημο ενδιαφέρον για τα CBDC σε όλο τον κόσμο έχει απογειωθεί με την κεντρική τράπεζα της Κένυας να αναζητά πρόσφατα δημόσια συμβολή γύρω από ένα ψηφιακό σελίνι, ενώ η Ταϊλάνδη έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει κανονισμούς για ένα μελλοντικό CBDC λιανικής. Η Κεντρική Τράπεζα των Μπαχάμες ήταν μία από τις πρώτες που κυκλοφόρησε ένα CBDC, το Sand Dollar τον Οκτώβριο του 2020.

Ωστόσο, η Κίνα διατηρεί το πλεονέκτημα πρώτης κίνησης στον κόσμο του ψηφιακού νομίσματος. Η χώρα έχει ξεπεράσει τη διεθνή κοινότητα με συνεχή και σημαντικά άλματα προς τα εμπρός στον χώρο του CBDC.

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: TOM MITCHELHILL

Article: https://cointelegraph.com/news/eu-finance-chief-says-digital-euro-bill-coming-in-early-2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)