Επεξήγηση Bitcoin ETF

Φαίνεται αναπόφευκτο ότι δύο από τις πιο καυτές περιοχές του επενδυτικού κόσμου θα συναντηθούν αργά ή γρήγορα. Για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων και τους επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη δημοτικότητα των διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETF), η δυνατότητα ενός ETF που παρακολουθεί το bitcoin είναι η καλύτερη ευκαιρία για αυτόν τον τύπο σύνδεσης. Ωστόσο, υπήρξαν αυξανόμενοι πόνοι και προβλήματα στην προσπάθεια έναρξης των πρώτων ETF bitcoin.

Ο λόγος είναι ότι το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτo. Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) διστάζει να επιτρέψει σε ένα ETF που επικεντρώνεται στη νέα και σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένη αγορά κρυπτονομισμάτων να κάνει το δρόμο του προς το κοινό.

Σημεία Κλειδιά

  • Ένα bitcoin ETF μιμείται την τιμή του ψηφιακού νομίσματος, επιτρέποντας στους επενδυτές να αγοράζουν στο ETF χωρίς να διαπραγματεύονται το ίδιο το bitcoin.
  • Η επένδυση σε ένα ETF bitcoin αποκλείει τυχόν ζητήματα περίπλοκων διαδικασιών αποθήκευσης και ασφάλειας που απαιτούνται από τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων.
  • Η ProShares, ένας πάροχος εξειδικευμένων προϊόντων που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, ξεκίνησε τις συναλλαγές του Bitcoin Strategy Fund στις 19 Οκτωβρίου 2021, σηματοδοτώντας το πρώτο Bitcoin ETF που διαπραγματεύεται στις Η.Π.Α.

Πώς λειτουργεί ένα Bitcoin ETF;
Πριν εξετάσουμε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους ενός bitcoin ETF, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας δούμε τι είναι το bitcoin ETF και πώς λειτουργεί. Ένα ETF είναι ένα επενδυτικό όχημα που παρακολουθεί την απόδοση ενός συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου ή ομάδας περιουσιακών στοιχείων. Τα ETF επιτρέπουν στους επενδυτές να διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους χωρίς στην πραγματικότητα να κατέχουν οι ίδιοι τα περιουσιακά στοιχεία.

Για άτομα που θέλουν να επικεντρωθούν μόνο στα κέρδη και τις ζημίες, τα ETF παρέχουν μια απλούστερη εναλλακτική λύση στην αγορά και πώληση μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων. Και επειδή πολλά παραδοσιακά ETF στοχεύουν μεγαλύτερα καλάθια ονομάτων με κάτι κοινό – εστίαση στη βιωσιμότητα, για παράδειγμα, ή μετοχές που αντιπροσωπεύουν τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και συναφείς επιχειρήσεις – επιτρέπουν στους επενδυτές να διαφοροποιούν εύκολα τις συμμετοχές τους.

Ένα bitcoin ETF είναι αυτό που μιμείται την τιμή του πιο δημοφιλούς ψηφιακού νομίσματος στον κόσμο. Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράσουν στο ETF χωρίς να περάσουν από την περίπλοκη διαδικασία διαπραγμάτευσης του ίδιου του bitcoin. Επιπλέον, επειδή οι κάτοχοι του ETF δεν θα επενδύονται απευθείας στο ίδιο το bitcoin, δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για τις περίπλοκες διαδικασίες αποθήκευσης και ασφάλειας που απαιτούνται από τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων.

Γιατί να μην επενδύσετε απλώς στο Bitcoin;
Εάν ένα ETF bitcoin αντικατοπτρίζει απλώς την τιμή του ίδιου του κρυπτονομίσματος, γιατί να ασχοληθείτε με τον μεσαίο; Γιατί να μην επενδύσετε απλώς στο bitcoin; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Πρώτον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ασχολούνται με τις διαδικασίες ασφαλείας που σχετίζονται με την κατοχή bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στη διαδικασία – οι επενδυτές μπορούν απλώς να αγοράσουν και να πουλήσουν το ETF μέσω παραδοσιακών ανταλλαγών και αγορών.

Υπάρχει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα από την εστίαση σε ένα bitcoin ETF και όχι στο ίδιο το bitcoin. Επειδή το ETF είναι ένα επενδυτικό όχημα, οι επενδυτές θα μπορούν να προβαίνουν σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών του ETF εάν πιστεύουν ότι η τιμή του bitcoin θα μειωθεί στο μέλλον. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει στην παραδοσιακή αγορά κρυπτονομισμάτων.

Μπορείτε να πουλήσετε μετοχές ETF bitcoin αν πιστεύετε ότι η τιμή του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου θα μειωθεί – ένα πλεονέκτημα που δεν θα βρείτε με την επένδυση στο ίδιο το bitcoin.

Ίσως το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι τα ETF γίνονται πολύ καλύτερα κατανοητά σε όλο τον κόσμο των επενδύσεων από τα κρυπτονομίσματα, ακόμη και όταν τα ψηφιακά νομίσματα και τα tokens γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Ένας επενδυτής που θέλει να εμπλακεί στο ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να επικεντρωθεί στo trading ενός πράγματος που έχει ήδη κατανοήσει, αντί να χρειάζεται να μάθει τις λεπτομέρειες για κάτι φαινομενικά περίπλοκο.

Ο δρόμος προς την έγκριση ETF του Bitcoin
Οι εταιρείες που θέλουν να ξεκινήσουν τα ETF bitcoin έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τους ρυθμιστικούς φορείς. Ο Cameron και ο Tyler Winklevoss, διάσημοι για τη συμμετοχή τους στο Facebook, τώρα Meta (FB) και, πιο πρόσφατα, για την ανταλλαγή ψηφιακών νομισμάτων Gemini, απέρριψαν την αίτησή τους για την έναρξη ενός ETF bitcoin που ονομάζεται Winklevoss Bitcoin Trust το 2017.

Ο λόγος της άρνησης ήταν ότι το bitcoin διαπραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό σε ανεξέλεγκτα χρηματιστήρια, αφήνοντάς το επιρρεπές σε απάτη και χειραγώγηση. Οι αδερφοί Winklevoss δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους. Στις 19 Ιουνίου 2018, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ τους απένειμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια εταιρεία που ονομάζεται Winklevoss IP LLC για προϊόντα που διαπραγματεύονται σε ανταλλακτήρια.

Οι Winklevosses δεν είναι οι μόνοι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων που θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν με επιτυχία ένα bitcoin ETF. Το Cboe Global Markets (CBOE), το ανταλλακτήριο που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, ήλπιζε ότι η SEC θα επιτρέψει και ETF που σχετίζονται με ψηφιακά νομίσματα.

Η Cboe εξαγόρασε επίσης την Bats Global Markets, το ανταλλακτήριο στην οποία θα προσφερόταν το Winklevoss ETF.

Η VanEck και η SolidX, μια εταιρεία fintech με έργα που σχετίζονται με το bitcoin, ανακοίνωσαν σχέδια νωρίτερα το 2018 για το VanEck SolidX Bitcoin Trust ETF. Αυτό το ETF θα απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές, σύμφωνα με το ETF Trends, καθώς θα άνοιγε με τιμή μετοχής 200.000 $. Το XBTC έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί έναν δείκτη που σχετίζεται με μια ομάδα γραφείων συναλλαγών bitcoin. Η ιδέα είναι ότι, απλώνοντας κάπως την εστίαση του ETF, το XBTC μπορεί να είναι σε θέση να αμβλύνει τις ανησυχίες της SEC σχετικά με κεφάλαια που συνδέονται με το ίδιο το bitcoin.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VanEck, Jan van Eck, εξήγησε στο CoinDesk ότι “πιστεύει ότι συλλογικά θα δημιουργήσουμε κάτι που μπορεί να είναι καλύτερο από άλλες κατασκευές που βρίσκονται επί του παρόντος στη ρυθμιστική διαδικασία. Ένα σωστά κατασκευασμένο ETF bitcoin με φυσική υποστήριξη θα σχεδιαστεί για να παρέχει η έκθεση στην τιμή του bitcoin και ένα ασφαλιστικό στοιχείο θα συμβάλει στην προστασία των μετόχων έναντι των λειτουργικών κινδύνων της προμήθειας και της κατοχής bitcoin.”

ProShares Στρατηγική ETF Bitcoin
Στις 19 Οκτωβρίου 2021, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο Bitcoin ETF στρατηγικής ProShares, καθιστώντας το το πρώτο ETF που σχετίζεται με το bitcoin. Το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο διαπραγματεύεται με το δείκτη BITO, θα παρακολουθεί τις τιμές του Bitcoin (BTCUSD) μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME). Ενώ το αμοιβαίο κεφάλαιο εξακολουθεί να παρέχει πρόσβαση στην αυξανόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και επιτρέπει στους επενδυτές να πραγματοποιούν short sell BTC, το ETF της ProShares διαφέρει από ορισμένα από τα προτεινόμενα ETF bitcoin που αναφέρονται παραπάνω, επειδή το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν θα συνδέεται άμεσα με την τιμή spot και αντίθετα παρακολουθεί το μέλλον τιμή του bitcoin.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις από κεφάλαια όπως το BITO που βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από την τιμή spot του bitcoin. Μια κατάσταση στην οποία τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μεγαλύτερης ημερομηνίας έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, γνωστά ως contango, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες για κεφάλαια που παρακολουθούν τις τιμές ασταθών περιουσιακών στοιχείων όπως το bitcoin.

Η κατώτατη γραμμή
Αν και οι αισιόδοξοι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων βλέπουν το ETF της στρατηγικής του ProShares Bitcoin ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πολλοί επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων είναι πρόθυμοι να εγκρίνει η SEC ένα ETF bitcoin που συνδέεται άμεσα με το νόμισμα.

Τελικά, μια πηγή στη SEC εξήγησε, «οι κάτοικοι των ΗΠΑ στέλνουν χρήματα σε κάθε είδους εξωτικές τοποθεσίες για να επενδύσουν σε μη ρυθμιζόμενα μέσα [κρυπτονομισμάτων] με απολύτως μηδενική προσφυγή εάν χάσουν κάθε σεντ που έχουν βάλει σε κίνδυνο… η ρύθμιση θα αρχίσει να επιλύστε αυτά τα ζητήματα και διατηρήστε τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών «στην ξηρά»».

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author:  NATHAN REIFF

Article: https://www.investopedia.com/investing/bitcoin-etfs-explained/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)