Ο χρηματοοικονομικός επόπτης της Ινδονησίας, Otoritas Jasa Keuangan (OJK) προειδοποίησε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη χώρα να μην προσφέρουν ή να διευκολύνουν τις πωλήσεις κρυπτονομισμάτων.
Την Τρίτη, ο επίσημος λογαριασμός Instagram για την OJK δημοσίευσε μια προειδοποίηση ενάντια στον αυξανόμενο αριθμό κρυπτονομισμάτων Ponzi και τους κινδύνους επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα λόγω της αστάθειας της αγοράς. Η επίσημη ανάρτηση ανέφερε επίσης τον πρόεδρο Wimboh Santoso, ο οποίος είπε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απαγορεύεται αυστηρά να προσφέρουν υπηρεσίες πώλησης κρυπτονομισμάτων σε οποιαδήποτε μορφή. Η επίσημη ανάρτηση έγραφε:
«Η OJK έχει απαγορεύσει αυστηρά στα ιδρύματα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να χρησιμοποιούν, να εμπορεύονται ή/και να διευκολύνουν τις συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων».
Η τρέχουσα προειδοποίηση κατά των επενδύσεων κρυπτονομισμάτων και η απαγόρευση των υπηρεσιών συναλλαγών κρυπτονομισμάτων για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έρχεται μετά από πολλές εκκλήσεις για απαγόρευση χρήσης κρυπτονομισμάτων από κορυφαίους ισλαμικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) της χώρας. Όπως ανέφερε νωρίτερα η Cointelegraph, συνολικά τρεις ισλαμικές οργανώσεις εξέδωσαν φετβά κατά της χρήσης κρυπτονομισμάτων από τους Μουσουλμάνους, θεωρώντας ότι είναι haram.
Τον Οκτώβριο του 2021, η μεγάλη ισλαμική οργάνωση Nahdlatul Ulama έκρινε τα κρυπτονομίσματα haram λόγω της υποτιθέμενης κερδοσκοπικής φύσης τους. Ένα μήνα αργότερα, το Συμβούλιο Ουλεμά της Ινδονησίας κήρυξε τα κρυπτονομίσματα haram ως εργαλείο συναλλαγών. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα κρυπτοστοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επενδυτικό εργαλείο εάν συμμορφώνονται με τις αρχές της Σαρία. Ο Muhammadiyah έγινε ο τρίτος ινδονησιακός ισλαμικός οργανισμός που εξέδωσε φετβά κατά της χρήσης κρυπτονομισμάτων ως εργαλείο πληρωμής και επένδυσης.
Η Ινδονησία με την πάροδο των ετών έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες οικονομίες κρυπτονομισμάτων στην Ασία. Η συνολική συναλλαγή κρυπτονομισμάτων έφτασε τα 859 τρισεκατομμύρια ρουπίες (59,83 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021, από 60 τρισεκατομμύρια ρουπίες (4,18 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2020.
Τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων υπόκεινται σε ρύθμιση ως εμπορεύσιμα εμπορεύματα στην Ινδονησία, τα οποία διέπονται από το υπουργείο Εμπορίου και τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Εμπορίας Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων. Το υπουργείο εργάζεται επί του παρόντος για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που ονομάζεται Digital Futures Exchange, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής είναι παράνομα στη χώρα.
Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.
Author: PRASHANT JHA