Εξήγηση: Γιατί η αγορά κρυπτονομισμάτων καταρρέει και τι να περιμένουμε στη συνέχεια;

Όσον αφορά την κατανόηση της τρέχουσας αστάθειας στην αγορά κρυπτονομισμάτων, παίζουν διάφοροι παράγοντες που ενισχύουν το πτωτικό συναίσθημα.

Πρώτα και κύρια, η Παρασκευή 21 Ιανουαρίου ήταν η τελευταία ημέρα λήξης των options, κάτι που συχνά οδηγεί σε σημαντική μεταβλητότητα στην αγορά. Προηγουμένως, ο Finbold περίμενε ότι το Bitcoin θα μπορούσε να δει σημαντική αστάθεια με βάση τα δεδομένα παραγώγων.

Σύμφωνα με τον όγκο των ανοιχτών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εκείνη την εποχή, σημαντική αστάθεια τιμών ήταν στον ορίζοντα, την οποία το Bitcoin (BTC) βίωσε αρχικά το απόγευμα της Πέμπτης, με κατεύθυνση την Παρασκευή.

«Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν πυριτιδαποθήκη για τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια με διαρκή ανοιχτό ενδιαφέρον μελλοντικής εκπλήρωσης στα ~250.000 BTC – ένα ιστορικά αυξημένο επίπεδο», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την πλατφόρμα μετρήσεων εντός της αλυσίδας Glassnode στις 17 Ιανουαρίου.

Ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Επιπλέον, οι επενδυτές θα προσέχουν για να δουν εάν η συσσώρευση εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα έχει αντίκτυπο στη δράση των τιμών των αγορών γενικά τις επόμενες ημέρες.

Ακόμα κι έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε κατά νου ότι οτιδήποτε αντιμετωπίζει η αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί ήδη να συμπεριληφθεί στην αποτίμησή της σε αυτήν τη συγκυρία.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, προτείνοντας να καταστούν παράνομες οι συναλλαγές, η εξόρυξη και η χρήση κρυπτονομισμάτων.

Η έκθεση «Cryptocurrencies: Trends, Risks, Measures» αναφέρει ότι τα κρυπτονομίσματα παρέχουν μια διέξοδο στα άτομα να αποσύρουν τα χρήματά τους από την εθνική οικονομία, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να τα αποδυναμώσουν και να κάνουν πιο δύσκολο το έργο της ρυθμιστικής αρχής να διατηρεί τις βέλτιστες νομισματικές πολιτικές.

Ως αποτέλεσμα, εάν τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αποφασίσουν να απαγορεύσουν εντελώς τα κρυπτονομίσματα, θα είναι δύο τεράστιες οικονομίες των οποίων οι πολίτες θα στερηθούν την ευκαιρία να ασχοληθούν με αυτόν τον συγκεκριμένο κλάδο.

Στο κόκκινο και οι αγορές μετοχών
Κατά τα άλλα, οι αγορές μετοχών αντιμετωπίζουν επίσης ύφεση, όπως φαίνεται από τον Nasdaq. Μετά από στιγμιαία ανάκαμψη από την πρόσφατη άνοδο, ο Nasdaq ολοκλήρωσε την εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος, σημειώνοντας πτώση 2,72% την Παρασκευή μετά από σύντομο ράλι νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι το τρέχον κλίμα στην αγορά μετοχών του Nasdaq είναι ασθενέστερο από αυτό του κραχ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.

Εξετάζοντας τα διαγράμματα, μπορεί κανείς να δει ότι η αγορά είναι εξαιρετικά πτωτική, με την μπλε γραμμή να αντιπροσωπεύει την πραγματική τιμή του NASDAQ Composite και την κόκκινη γραμμή να αντικατοπτρίζει τον πραγματικό φόβο και την πτώση στην αγορά αυτή τη στιγμή.


Το κλίμα της αγοράς Nasdaq. Πηγή: Hulbertrations

Επιπλέον, εξετάζοντας το συνολικό κλίμα που αξιολογήθηκε από τον δείκτη Hulbert Nasdaq Sentiment Index, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το τρέχον σημείο δεδομένων είναι -70%. Αντίθετα, το χαμηλό ήταν -60% στη συντριβή του Μαρτίου 2020, υποδεικνύοντας ότι το τρέχον κλίμα για τον Nasdaq είναι τώρα χαμηλότερο από ό,τι στο αποκορύφωμα του φόβου της αγοράς για πανδημία.

Ο οικονομικός αναλυτής Mark Hulbert σημείωσε:

«Η πτώση έχει πέσει σε τέτοιο άκρο που υποστηρίζει ένα σημαντικό ράλι στο χρηματιστήριο».

Ακραίος φόβος στις αγορές
Σε συνδυασμό με το συναίσθημα του NASDAQ, ο δείκτης φόβου και απληστίας Bitcoin βρίσκεται στο 13 – «Εξαιρετικός φόβος» με την τρέχουσα τιμή στα 35.404 $ από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αυτός ο δείκτης θα μπορούσε κάλλιστα να πέσει κάτω από το 10 τις επόμενες ημέρες, καθώς ο πανικός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεγαλώνει, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη κάλυψη από τα κύρια μέσα ενημέρωσης για τη διόρθωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων σε αυτό το στάδιο.


Δείκτης φόβου και απληστίας. Πηγή: alternative.me

Ο δείκτης φόβου και απληστίας βασίζεται σε διάφορα σημεία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των τάσεων της Google, μεταξύ άλλων, με τις πληροφορίες να επιτρέπουν την αξιολόγηση του συγκεντρωτικού κλίματος της αγοράς.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων διαγράφει 350 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα
Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα έχουν δει την αξία τους να πέφτει κατακόρυφα κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η απότομη πτώση στην αγορά κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να βαθαίνει.

Μετά από πτώση 12,02% την προηγούμενη ημέρα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχεται πλέον στα 1,62 τρισεκατομμύρια δολάρια από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Ως αποτέλεσμα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων μειώθηκε κατά 356 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μόνο ημέρα, πέφτοντας από 1,98 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 1,62 δολάρια τρισεκατομμύρια στη διαδικασία, που είναι χαμηλό 5 μηνών.

Στα γραφήματα, φαίνεται ότι το Bitcoin παρουσίασε τον υψηλότερο όγκο κατά τη διόρθωση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να φανεί ότι ο RSI βρίσκεται επί του παρόντος στο χαμηλότερο σημείο του και στις περισσότερες υπερπωλήσεις από το πραγματικό κραχ τον Μάρτιο του 2020 σε καθημερινή βάση και ότι τα προηγούμενα χαμηλότερα σημεία επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των κινήσεων τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Νοέμβριο του 2018.

Ο εξέχων αναλυτής συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Michael van de Poppe τόνισε το σημείο με την παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων:

“Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς βρίσκεται στο επόμενο επίπεδο υποστήριξης, ενώ ο ημερήσιος δείκτης RSI φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Το κλίμα για τις μετοχές είναι επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Τα λέει όλα.”


Επίπεδο υποστήριξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Πηγή: Michael van de Poppe

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για την παρακολούθηση της αντίδρασης στις αγορές. είτε βλέπει απλώς μια κανονική διόρθωση είτε εάν πρόκειται να κάνει μια βαθύτερη βουτιά στις αγορές στις οποίες θα επιταχυνθεί, και με βάση αυτό, βλέπουμε επίσης το Bitcoin να κρεμά σε ένα επίπεδο υποστήριξης 35.000 $ που είναι κρίσιμο να παρακολουθείται.

Οι Saylor και Bukele παραμένουν bullish στο Bitcoin
Εν τω μεταξύ, η φετινή ύφεση της αγοράς κρυπτονομισμάτων εξετάζεται εξονυχιστικά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MicroStrategy, Michael Saylor, ο οποίος πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές αιτίες που συμβάλλουν.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική εδώ. Αν κοιτάξετε ολόκληρο το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων, έχετε μια σειρά από ρυθμιστική αβεβαιότητα, ειδικά ρυθμιστική αβεβαιότητα σχετικά με τα stablecoins και τα crypto tokens και το εάν είναι χρεόγραφα ή όχι. Και αυτό δημιουργεί λίγο άγχος», αποκάλυψε ο CEO σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Για τα ιδρύματα, το Bitcoin βρίσκεται τώρα σε ένα «εξαιρετικό σημείο εισόδου», λέει ο Saylor, ιδιαίτερα δεδομένου του γεγονότος ότι διάσημοι επενδυτές όπως ο Bill Miller έχουν διαθέσει ένα σημαντικό ποσοστό των χαρτοφυλακίων τους στο εμβληματικό κρυπτονομίσματα πρόσφατα.

Αυτός είπε:

«Νιώθω ότι εδραιώνεται σε αυτό το επίπεδο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου για θεσμικούς επενδυτές. <..> Βλέπουν ότι το αγκαλιάζουν άνθρωποι όπως ο Bill Miller, από πολύ αξιοσέβαστους επενδυτές. Αγκαλιάζεται από τις ρυθμιστικές αρχές, αγκαλιάζεται από γερουσιαστές και βουλευτές και δημόσιους επενδυτές και δημόσιες εταιρείες. Το βλέπουν αυτό ως ένα καλό σημείο εισόδου».

Παρά την πτώση της αξίας του Bitcoin, ο Μάικλ Σέιλορ δεν έχει καμία πρόθεση να πουλήσει τα απόθεμα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας του. Ομοίως, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele αποκάλυψε ότι η χώρα «αγόρασε 410 Bitcoin για μόνο 15 εκατομμύρια δολάρια».

Η πιο πρόσφατη αγορά είναι η φθηνότερη συναλλαγή για το Ελ Σαλβαδόρ από τότε που η χώρα αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Jordan Major

Article: https://finbold.com/explained-why-is-the-crypto-market-crashing-and-what-to-expect-next/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)