Η Microsoft θα αγοράσει την Activision Blizzard σε Mega-Deal αξίας 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Microsoft ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά τησ εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard για 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Εάν ολοκληρωθεί, θα ήταν η μεγαλύτερη απόκτηση της Microsoft στην ιστορία – και μακράν η μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ στον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών – καθώς και η μεγαλύτερη συμφωνία τεχνολογίας μέχρι σήμερα.

Η σειρά παιχνιδιών της Activision Blizzard περιλαμβάνει τα “Call of Duty”, “Candy Crush”, “Warcraft”, “Diablo”, “Overwatch” και “Hearthstone”. Σύμφωνα με τη Microsoft, η συμφωνία θα επιταχύνει την ανάπτυξη της επιχείρησης gaming σε κινητά, υπολογιστές, κονσόλες και cloud και θα προσφέρει «δομικά στοιχεία» για το metaverse.

Η συμφωνία θα επεκτείνει δραματικά την ήδη μεγάλη επιχείρηση βιντεοπαιχνιδιών Xbox της Microsoft. Με την Activision Blizzard, η Microsoft θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο με βάση τα έσοδα, πίσω από την Tencent της Κίνας και τη Sony. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το οικονομικό έτος 2023 της Microsoft (το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου 2023), με την επιφύλαξη της ρυθμιστικής εξέτασης και έγκρισης από τους μετόχους της Activision Blizzard.

Η Activision Blizzard, εκτός από τις βασικές της δραστηριότητες ανάπτυξης και έκδοσης παιχνιδιών, διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο esports μέσω του τμήματος Major League Gaming. Η εταιρεία έχει σχεδόν 10.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Τα νέα της συμφωνίας, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, έρχονται καθώς η Activision Blizzard προσπαθούσε να συνέλθει από ένα σκάνδαλο στο οποίο η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε να αναπτυχθεί μια «διάχυτη κουλτούρα στο χώρο εργασίας των αγοριών» που φέρεται ότι είχε ως αποτέλεσμα γυναίκες εργαζόμενες να υπόκεινται συνεχώς σε σεξουαλική παρενόχληση και αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, σε μια αγωγή από την πολιτεία της Καλιφόρνια. Η Activision Blizzard έχει απολύσει ή «διώξει» περισσότερους από τρεις δωδεκάδες υπαλλήλους για ανάρμοστη συμπεριφορά από τον περασμένο Ιούλιο, ανέφερε η Wall Street Journal.

Με τη μετοχή της Activision Blizzard να βρίσκεται υπό πίεση λόγω των προβλημάτων κακής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας και των απογοητευτικών αποτελεσμάτων — οι μετοχές έχουν πέσει 30% τους τελευταίους 12 μήνες — «Η Microsoft θεώρησε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για την απόκτηση ενός μοναδικού περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να προωθήσει τη στρατηγική της για τους καταναλωτές. Ο τεχνικός αναλυτής της Wedbush Securities, Daniel Ives, έγραψε σε ένα ερευνητικό σημείωμα.

Η Microsoft είπε ότι ο CEO της Activision Blizzard, Bobby Kotick, θα συνεχίσει σε αυτόν τον ρόλο. Μόλις κλείσει η συμφωνία, ο Kotick θα αναφέρεται στον Phil Spencer, πρόσφατα διορισμένο CEO της Microsoft Gaming (και προηγουμένως EVP gaming της Microsoft).

«Το gaming είναι η πιο δυναμική και συναρπαστική κατηγορία ψυχαγωγίας σε όλες τις πλατφόρμες σήμερα και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλατφορμών metaverse», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ανακοινώνοντας το σύμφωνο Activision Blizzard. «Επενδύουμε βαθιά σε περιεχόμενο παγκόσμιας κλάσης, στην κοινότητα και στο cloud για να εισαγάγουμε μια νέα εποχή τυχερών παιχνιδιών που θέτει τους παίκτες και τους δημιουργούς πρώτα και κάνει το παιχνίδι ασφαλές, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμο σε όλους».

«Οι παίκτες παντού αγαπούν τα παιχνίδια Activision Blizzard και πιστεύουμε ότι οι δημιουργικές ομάδες έχουν την καλύτερη δουλειά μπροστά τους», είπε ο Spencer σε μια δήλωση. «Μαζί θα οικοδομήσουμε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια που θέλουν, σχεδόν οπουδήποτε θέλουν».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, η Microsoft θα πληρώσει 95 $/μετοχή για την Activision Blizzard, ένα premium 45% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή κλεισίματός της. Η μετοχή της Activision Blizzard σημείωσε άνοδο 27% στις αρχές της διαπραγμάτευσης σε περίπου 83 $/μετοχή, ενώ η μετοχή της Microsoft υποχώρησε 0,5%.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα τέλος διάλυσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων «και ενώ αναμένουμε ότι αυτή η συμφωνία θα εκκαθαρίσει τελικά τις ρυθμιστικές αρχές… θα υπάρξουν κάποια εγγενή προβλήματα ταχύτητας που θα πλοηγούνται τόσο στο Beltway όσο και στις Βρυξέλλες σε μια τεχνολογική συμφωνία αυτού του μεγέθους», έγραψε ο Ives του Wedbush. «Η απόκτηση της Activision θα βοηθήσει στην εκκίνηση των ευρύτερων προσπαθειών της MSFT στο gaming και, τελικά, στη μετάβασή της στο metaverse με το gaming, το πρώτο κομμάτι δημιουργίας εσόδων του metaverse κατά τη γνώμη μας».

Η Microsoft τον Μάρτιο του 2021 έκλεισε την εξαγορά 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ZeniMax Media, μητρικής εταιρείας της Bethesda Softworks, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες παιχνιδιών στον κλάδο με τίτλους όπως «Fallout», «The Elder Scrolls», «Doom», «Quake, “Wolfenstein”, “Prey” και “Dishonored”. Το 2014, η Microsoft αγόρασε τον κατασκευαστή “Minecraft” Mojang σε μια συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Todd Spangler

Article: https://variety.com/2022/digital/news/microsoft-to-buy-activision-blizzard-1235156048/?fbclid=IwAR1bG5EKLrWv_bmLCYBeN_sS6laoWDmmFHGqzjrokXfNZNTJ4BwpV8SCDds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)