6 πράγματα που πρέπει να κάνετε εάν αντιμετωπίσετε κάποια απάτη κρυπτονομισμάτων

Οι απάτες κρυπτονομισμάτων γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Με απατεώνες που χρησιμοποιούν γυαλιστερούς ιστότοπους και παραπλανητικές εγκρίσεις, ακόμη και αιχμηροί επενδυτές μπορούν να παρασυρθούν όταν προσπαθούν να επενδύσουν.

Ακόμα κι αν δεν έχετε πέσει θύμα, αλλά γνωρίζετε για έγκλημα ή απάτη που περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να το αναφέρετε καθώς θα μπορούσατε να κερδίσετε ένα βραβείο πληροφοριοδότη για αυτό. Εδώ είναι τα έξι πράγματα που πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι έχετε γίνει μάρτυρες του εγκλήματος κρυπτονομισμάτων. (Αν πρόκειται για μεγάλη απάτη, μεταβείτε κατευθείαν στον αριθμό 6).

1. Διατηρήστε τα αρχεία σας
Όταν αναφέρετε απάτη, μπορεί να χρειαστεί να παρέχετε αρχεία των συναλλαγών και των επικοινωνιών σας. Εάν δεν διατηρήσετε τα αρχεία σας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα σας πάρουν στα σοβαρά και ότι μπορεί να χάσετε την επιστροφή χρημάτων σε εσάς εάν πέσατε θύμα της απάτης. Η διατήρηση των αρχείων σημαίνει κάτι περισσότερο από τη μη διαγραφή των email και των μηνυμάτων κειμένου.

Εκτός από την ύπαρξη αυτών στην κινητή συσκευή σας, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα και να τα αποθηκεύσετε στο cloud σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στη συσκευή σας. Το ίδιο ισχύει και για τα αρχεία συναλλαγών. Αυτά μπορεί να είναι ορατά σε έναν διαδικτυακό λογαριασμό, αλλά δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι πότε θα τα καταργήσει η εταιρεία. Οι έρευνες για απάτη μπορεί να διαρκέσουν πολύ, επομένως είναι σημαντικό να έχετε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να διατηρήσετε αυτά τα αρχεία ασφαλή.

2. Επικοινωνήστε με την Εταιρεία – Αλλά ποτέ μην «Πληρώσετε για Ανάληψη»
Εάν έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με μια επένδυση κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την εταιρεία για να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για παρεξήγηση. Όχι μόνο θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω email και τηλεφώνου, αλλά και να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυτές μπορούν να ενημερώσουν τους άλλους ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα. Σε περίπτωση που η εταιρεία απαντήσει και σας ζητήσει να κάνετε μια πληρωμή για την ανάληψη των κεφαλαίων σας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα πληρώσετε.

Εάν αναπτυχθεί ένα έγκλημα ή μια απάτη, είναι βέβαιο ότι θα χάσετε περισσότερα χρήματα. Εάν η εταιρεία είναι νόμιμη, θα πρέπει να μπορείτε να διαπραγματευτείτε την αποδέσμευση των κεφαλαίων σας χωρίς περαιτέρω πληρωμές.

3. Αναζητήστε Συμμάχους
Πολλά κρυπτονομίσματα έχουν ενεργές διαδικτυακές κοινότητες που μοιράζονται νέα μέσω του Reddit, του Discord, του Telegram και άλλων πλατφορμών. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με μια επένδυση κρυπτονομισμάτων, αλλά δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για απάτη, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλους στην κοινότητα για να δείτε αν έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Ενώ οι κοινότητες μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να λαμβάνετε πληροφορίες, προσέξτε τυχόν συμβουλές που λαμβάνετε που σας ενθαρρύνουν να πληρώσετε περισσότερα για να αποσύρετε τα χρήματά σας.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτή η συμβουλή πρέπει να αγνοηθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις διαδικτυακές κοινότητες είναι να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, ώστε οι άλλοι να γνωρίζουν πιθανά ζητήματα και να δημιουργήσετε ένα δίκτυο ατόμων σε παρόμοιες συνθήκες, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε συλλογικά για να επιλύσετε ή να αναφέρετε τα ζητήματα. Εάν είστε βέβαιοι ότι κάτι είναι έγκλημα ή απάτη, μπορείτε επίσης να ειδοποιήσετε άλλους χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες κριτικών όπως το Trustpilot.

4. Αναφορά στους ΟΤΑ
Μόλις διαπιστώσετε ότι έχετε πέσει θύμα εγκλήματος ή απάτης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τις τοπικές αρχές. Αν και οι τοπικές αρχές ενδέχεται να μην ξεκινήσουν έρευνα επί τόπου, θα έχουν τις καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τους πόρους που είναι διαθέσιμοι σε εσάς και μπορούν να σας πουν για άλλες υπηρεσίες στις οποίες θα πρέπει να αναφέρετε.

Συχνά, οι υπηρεσίες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο περιμένουν έως ότου λάβουν ορισμένες αναφορές για απάτη ή απάτη πριν ξεκινήσουν μια έρευνα, επομένως, ακόμη κι αν το ποσό που έχασες ήταν σχετικά μικρό, είναι σημαντικό να το αναφέρετε σε αυτές τις υπηρεσίες, καθώς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία δυναμικής για έρευνα.

5. Εξετάστε το ενδεχόμενο υποβολής αναφοράς στις αρχές των Η.Π.Α
Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η απάτη, θα ήταν χρήσιμο να αναφέρετε την απάτη σε αρχές άλλων χωρών, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε τους δράστες. Όσον αφορά τη δίωξη του εγκλήματος κρυπτονομισμάτων, οι ΗΠΑ είναι ο ηγέτης στον χώρο.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο διαθέτουν ένα κέντρο καταγγελιών εγκλήματος στο Διαδίκτυο στο οποίο μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία, αλλά έχουν επίσης δύο άλλες ρυθμιστικές υπηρεσίες (την SEC και την CFTC) που διώκουν την απάτη και το έγκλημα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Εάν είστε κάτοικος ΗΠΑ, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι αρχές των Η.Π.Α. να ενεργήσουν βάσει των πληροφοριών σας, αλλά ακόμα κι αν δεν είστε, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τα άτομα που δεν είναι των ΗΠΑ που αναφέρονται σε αυτές τις υπηρεσίες.

6. Μιλήστε σε έναν Δικηγόρο
Εάν γνωρίζετε μια σημαντική απάτη ή έγκλημα που περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με έναν δικηγόρο που ειδικεύεται στην αναφορά κρυπτοαπάτης.

Οι δικηγόροι μπορούν να σας συμβουλεύσουν για το καλύτερο μέρος για αναφορά και μπορούν επίσης να αναφέρουν πληροφορίες για λογαριασμό σας. Είναι σημαντικό ότι ένας δικηγόρος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το εάν θα μπορούσατε να δικαιούστε βραβείο πληροφοριοδότη. Το βραβείο Whistleblower είναι μια πληρωμή που μπορείτε να λάβετε εάν αναφέρετε απάτη σε ορισμένες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Αυτό περιλαμβάνει εγκλήματα εκτός Διαδικτύου όπου εμπλέκονταν κρυπτονομίσματα, όπως δωροδοκίες ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το μέσο βραβείο πληροφοριοδότη της SEC είναι πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια, επομένως σίγουρα αξίζει να μιλήσετε με έναν δικηγόρο. Οι περισσότεροι δικηγόροι που αναφέρουν απάτη εργάζονται με αμοιβή έκτακτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πληρώνετε τίποτα εκτός και αν λάβετε βραβείο καταγγελίας.

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: JOHN JOY

Article: https://cryptoslate.com/6-things-to-do-if-you-encounter-a-crypto-scam-or-fraud/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)