Το Facebook ξοδεύει 50 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του Metaverse – «Υπεύθυνα»

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε τον Ιούνιο ότι ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης βρίσκεται σε μια πορεία για να γίνει «μια εταιρεία metaverse». Τώρα η εταιρεία βάζει τα χρήματά της στο στόμα της, αποκαλύπτοντας σχέδια να δαπανήσει 50 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να βοηθήσει στη ζωή του metaverse.

Σήμερα, το Facebook ανακοίνωσε το XR Programs and Research Fund, μια διετή πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση τόσο των δικών του έργων όσο και της εξωτερικής έρευνας καθώς η εταιρεία διερευνά το μέλλον των διαδικτυακών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Είναι μια «αφετηρία» για το Facebook, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς προσπαθεί να συνδημιουργήσει το μελλοντικό διαδικτυακό metaverse.

Τι είναι το metaverse; Είναι ένας όρος που ακούμε συχνά στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, ειδικά όταν τα αποκεντρωμένα project προσπαθούν να δημιουργήσουν μελλοντικούς διαδικτυακούς κόσμους και εμπειρίες απαλλαγμένες από την εποπτεία και τον έλεγχο κεντρικών οντοτήτων – όπως το Facebook, για παράδειγμα.

Ουσιαστικά, το metaverse αναφέρεται σε κοινόχρηστους διαδικτυακούς χώρους στους οποίους οι χρήστες – που αντιπροσωπεύονται από τρισδιάστατα είδωλα – συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έχει εκπροσωπηθεί σε μέσα όπως το “Snow Crash” και το “Ready Player One”, και metaverse κόσμους που βασίζονται στο Ethereum όπως το Decentraland και το CryptoVoxels υπάρχουν ήδη. Το επερχόμενο παιχνίδι The Sandbox είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Παράλληλα με το άνοιγμα της πόρτας σε νέες κοινωνικές και gaming εμπειρίες, οι υποστηρικτές του metaverse πιστεύουν ότι θα βοηθήσει επίσης στην αλλαγή της φύσης της εργασίας και θα προσφέρει νέες ψηφιακές οικονομικές ευκαιρίες σε χρήστες σε όλο τον κόσμο. Είναι παρόμοιο από μια άποψη με το πώς οι DAO ή αποκεντρωμένοι αυτόνομοι οργανισμοί χτίζονται για να διαταράξουν τις παραδοσιακές εταιρείες.

Είναι επίκαιρο, δυνητικά επαναστατικό – γι ‘αυτό μερικοί κατασκευαστές metaverse τσακίζουν την προοπτική του Facebook να προσπαθεί να ηγηθεί της ευθύνης στην ανάπτυξη metaverse. Προφανώς έχοντας επίγνωση της κριτικής για το ιστορικό του σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών και την καλλιέργεια παραπληροφόρησης, το Facebook δήλωσε σήμερα ότι θα κατασκευάσει προϊόντα metaverse «υπεύθυνα» μέσω αυτής της πρωτοβουλίας.

«Θα συνεργαστούμε με ειδικούς στην κυβέρνηση, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο για να σκεφτούμε θέματα και ευκαιρίες στο metaverse», αναφέρει η επίσημη ανάρτηση. «Για παράδειγμα, η επιτυχία του εξαρτάται από τη δημιουργία ισχυρής διαλειτουργικότητας μεταξύ των υπηρεσιών, έτσι ώστε οι εμπειρίες διαφορετικών εταιρειών να μπορούν να συνεργαστούν. Πρέπει επίσης να εμπλέξουμε τις κοινότητες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του πολίτη από την αρχή για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι τεχνολογίες έχουν δημιουργηθεί με τρόπο χωρίς αποκλεισμούς και ενδυνάμωση ».

Οι αρχικοί εταίροι του Facebook στην πρωτοβουλία των 50 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνουν τον Οργανισμό των Αμερικανικών Πολιτειών, τις Γυναίκες στην Εμπειρική Τεχνολογία και τους Αφρικανικούς οργανισμούς Electric South, Africa No Filter και Imisi3D. Η εταιρεία θα διαβουλευτεί επίσης με ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης για αυτές τις προσπάθειες.

Ωστόσο, αυτές οι πρώτες προσπάθειες παίρνουν μορφή, το Facebook έχει ήδη υποδείξει ότι δεν σκοπεύει να δημιουργήσει ή να επιβλέψει μεμονωμένα το τελικό metaverse. Και αυτό πιθανότατα θα είναι μόνο η αρχή μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας.

“Το metaverse δεν είναι ένα μόνο προϊόν που μπορεί να κατασκευάσει μια εταιρεία μόνη της”, γράφει η εταιρεία. «Ακριβώς όπως το διαδίκτυο, το metaverse υπάρχει είτε το Facebook είναι εκεί είτε όχι. Και δεν θα κατασκευαστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλά από αυτά τα προϊόντα θα πραγματοποιηθούν πλήρως μόνο τα επόμενα 10-15 χρόνια. “

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Andrew Hayward

Article: https://decrypt.co/82044/facebook-50-million-build-metaverse-responsibly?&utm_medium=referral&utm_campaign=feed&utm_source=coinmarketcap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)