To Cardano ανακοινώνει το dAppStore για πιστοποιημένες εφαρμογές DeFi

Η Input Output (IOHK), η εταιρεία ανάπτυξης πίσω από το Cardano, ανακοίνωσε το επερχόμενο store για αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυο, που ονομάζεται Plutus dAppStore. Σε αυτή τη βιτρίνα, οι προγραμματιστές θα μπορούν να ανεβάζουν τα Cardano dApps τους, διευκολύνοντας την κοινότητα να τα ανακαλύψει.

To Cardano παρουσιάζει το Plutus dAppStore
To Cardano αποκάλυψε ότι χτίζει μια βιτρίνα για πιστοποιημένες αποκεντρωμένες εφαρμογές.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου της Τετάρτης, η IOHK δημοσίευσε μια προεπισκόπηση της νέας «ολοκληρωμένης προσέγγισης» της στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος Cardano πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Cardano 2021. Το κεντρικό στοιχείο της ανακοίνωσης είναι η επικείμενη κυκλοφορία του Plutus dAppStore, μια βιτρίνα όπου οι προγραμματιστές μπορούν να ανεβάσουν οι αποκεντρωμένες εφαρμογές τους που λειτουργούν στο Cardano και τους διευκολύνουν στην ανακάλυψη τους.

Σύμφωνα με τον Shruti Appiah, επικεφαλής προϊόντων και smart contract στην Cardano, το dAppStore αντιμετωπίζει δύο εμπόδια στην είσοδο. Το πρώτο είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία ανακάλυψης για dApps που εκτελούνται στο δίκτυο και το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει ενοποιημένη προβολή όλων των διαθέσιμων dApps σε ένα δεδομένο οικοσύστημα για τελικούς χρήστες.

Το Plutus dAppStore θα επιτρέψει στους χρήστες Cardano να εξερευνήσουν ολόκληρο το οικοσύστημα των dApps που εκτελούνται στο πρωτόκολλο μέσω μιας «βιτρίνας» ή μιας ιστοσελίδας.

Εκτός από το dAppStore, το IOHK ξεκινά επίσης ένα επίσημο πρόγραμμα πιστοποίησης για αποκεντρωμένες εφαρμογές τρίτων μερών στο Cardano. Ο στόχος του προγράμματος είναι να δώσει στους χρήστες σιγουριά για την ακεραιότητα των dApp που χρησιμοποιούν μέσω αυτοματοποιημένων λογικών ελέγχων, χειροκίνητου ελέγχου smart contract και επίσημης επαλήθευσης.

Σύμφωνα με τον Appiah, το dAppStore θα παρέχει ένα «εκδημοκρατισμένο περιβάλλον για τους προγραμματιστές να δημοσιεύουν τα dApp τους χωρίς να αντιμετωπίζουν λογοκρισία», πράγμα που σημαίνει ότι τόσο οι πιστοποιημένες όσο και οι μη πιστοποιημένες εφαρμογές θα αναγράφονται στη βιτρίνα του καταστήματος, καθώς ο ιστότοπος δεν σκοπεύει να λειτουργήσει ως θυρωρός αλλά μάλλον να παρέχει « μια πλατφόρμα για διαφανή αξιολόγηση χρηστών ».

Το πολυαναμενόμενο hard fork Alonzo του Cardano, το οποίο έφερε τη λειτουργικότητα των smart contracts στο blockchain, κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά όχι χωρίς τα προβλήματά του. Ενώ η πραγματική αναβάθμιση πήγε ομαλά, πολλοί στην κοινότητα απογοητεύτηκαν όταν είδαν ένα πολύ μικρό αριθμό εφαρμογών να ξεκινούν στο δίκτυο.

Το Minswap, το πρώτο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο που ξεκίνησε στο testnet, αντιμετώπισε άμεσα προβλήματα κλιμάκωσης και αναγκάστηκε να κλείσει αμέσως μετά την κυκλοφορία. Σε μια συνέντευξη μετά το περιστατικό, ο ιδρυτής της Minswap και επικεφαλής μηχανικής Long Nguyen είπε στο Crypto Briefing ότι το πρόβλημα προέκυψε από το λεγόμενο «ζήτημα», το οποίο αναφέρεται στην ικανότητα πολλών διαφορετικών πρακτόρων να αλληλεπιδρούν με το ίδιο smart contract ταυτόχρονα.

Ενώ οι αλυσίδες blockchain που βασίζονται σε λογαριασμούς όπως το Ethereum επιτρέπουν σε πολλούς χρήστες να αλληλεπιδρούν με τα ίδια smart contracts από προεπιλογή, δίκτυα που βασίζονται στο state-based ή βασίζονται σε EUTXO, όπως το Cardano, δημιουργούν ορισμένες δυσκολίες για τους προγραμματιστές από αυτή την άποψη. Σε μια μετά θάνατον ανάρτηση ιστολογίου μετά το περιστατικό, η ομάδα του Minswap έγραψε:

«Είναι ένα ζήτημα που κάθε αρμόδια ομάδα και εργαστήριο ανάπτυξης που κατασκευάζει πρωτόκολλα DeFi στο Cardano πρέπει να ξεπεράσει. Δεν είναι ένα θεμελιώδες ελάττωμα, αλλά είναι απλώς μια πρόκληση σχεδιασμού που πρέπει να αντιμετωπιστεί ».

Η επικρατούσα έλλειψη ολοκληρωμένων εφαρμογών DeFi στο Cardano μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, κανείς δεν φαίνεται να έχει βρει μια πρακτική λύση στο ζήτημα της ταυτόχρονης λειτουργίας. Το SundaeSwap – ένα άλλο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο στο Cardano – δημοσίευσε ένα άρθρο μετά την έναρξη του Alonzo στο testnet, υποβαθμίζοντας το ζήτημα και προσφέροντας αρκετές θεωρητικές λύσεις για την ταυτόχρονη χρήση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ακόμη μπορέσει να ξεκινήσουν μια λειτουργική DEX στο δίκτυο.

Ενώ επί του παρόντος μεμονωμένα projects εργάζονται προς την κατεύθυνση λύσεων, το Minswap λέει ότι «μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί προσπάθειες με μικρή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ομάδων».

Η IOHK θα παρουσιάσει μια προεπισκόπηση του πρωτοτύπου Plutus dAppStore στο Cardano Summit 2021, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 αυτού του μήνα. Ο επικεφαλής του brand και επικοινωνιών του Cardano, Sidney Vollmer, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες από τις συνεργασίες που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής θα «τινάξουν τα μυαλά των ανθρώπων».

Ενώ η επίσημη ημερομηνία έναρξης του Plutus dAppStore δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, μένει να δούμε αν, και πόσο σύντομα, πλήρεις εφαρμογές DeFi θα συμπληρώσουν τη βιτρίνα.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Stefan Stankovic

Article: https://cryptobriefing.com/cardano-announces-dappstore-for-certified-defi-applications/?fbclid=IwAR0BSdftGa3ljH0alGmStin5AyRcq1bKgsmyTGNy0dn6eDq_kcxeCgymrqI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)