Τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, η υιοθέτηση blockchain έχει επεκταθεί εξαιρετικά και κάθε βιομηχανία διερευνά διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης της τεχνολογίας. Υπάρχουν πολλές πτυχές του blockchain – από επιχειρήσεις εως και τεχνικά και πολλά άλλα – αλλά με τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία εκρήγνυται, είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει σωστά.
Είναι καλύτερο να χωρίσετε το θέμα του blockchain σε δύο κύριους κάδους για να κατανοήσετε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος και τα βασικά οφέλη και καινοτομίες που παρέχει. Το ένα είναι το κρυπτονόμισμα, όπου καλύπτουμε βιομηχανίες όπως χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ασφαλίσεις και αγορές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών μέσω ιδιωτικών ιδίων κεφαλαίων και επιχειρηματικών κεφαλαίων. Στη συνέχεια, εξετάζουμε τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος αφορά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουμε το blockchain ως τεχνολογία σε διαφορετικούς κλάδους.
Επιχειρηματικό blockchain
Πέρυσι, δημοσιεύσαμε την έκθεσή μας «Time for Trust», η οποία καλύπτει τις πέντε πρώτες περιπτώσεις χρήσης για τεχνολογία blockchain: προέλευση, πληρωμές και χρηματοπιστωτικά μέσα, ταυτότητα, συμβάσεις και επίλυση διαφορών και εμπλοκή πελατών. Αυτές οι περιπτώσεις χρήσης θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ μιας χώρας και στην παγκόσμια οικονομία.
Η νούμερο ένα περίπτωση χρήσης είναι η ιχνηλασιμότητα ή η προέλευση. Στο μέλλον, με την αποκεντρωμένη τεχνολογική επανάσταση και εξέλιξη, θα πρέπει να κατανοήσετε και να παρέχετε πλήρη διαφάνεια στους καταναλωτές σας. Για παράδειγμα, εάν αγοράζετε φάρμακα για τον καρκίνο, τα οποία έχουν πολύ υψηλές τιμές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αυθεντικά και όχι πλαστά. Και εδώ είναι που έχουμε μια τεχνολογική λύση που ενεργοποιείται από την τεχνολογία blockchain. Είναι το ίδιο με την αγορά ακριβών ρούχων, αυτοκινήτων κλπ. Οι καταναλωτές που πληρώνουν πολλά χρήματα πρέπει να είναι σίγουροι ότι αγοράζουν αυθεντικά αντικείμενα, γι ‘αυτό και αυτές οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν δολοφονική περίπτωση για blockchain – ειδικά στην επόμενη δεκαετία
Η δεύτερη περίπτωση χρήσης αφορά τις συναλλαγές από ομότιμους χρήστες. Αλλά πώς έχει νόημα η διαπραγμάτευση P2P εντός της αλυσίδας εφοδιασμού; Είναι γύρω από την αγορά logistics. Ας πούμε, για παράδειγμα, μια εταιρεία θέλει να στείλει ένα εμπορευματοκιβώτιο από το Άμστερνταμ στην Αυστραλία. Πρέπει να πάει σε μια εταιρεία μεταφορών, η οποία θα μεταφέρει ένα εμπορευματοκιβώτιο σε ένα πλοίο και, στη συνέχεια, θα προχωρήσει. Υπάρχουν επίσης πάροχοι μεταφορών στην άλλη πλευρά του εμπορίου και κάνουν το ίδιο. Εκφορτώνουν το εμπορευματοκιβώτιο και βεβαιώνονται ότι αποστέλλεται στον εισαγωγέα. Τι γίνεται όμως αν είχατε μια αγορά ή πλατφόρμα όπου θα μπορούσατε να δείτε πόσα πλοία ταξιδεύουν την επόμενη ημέρα ή την επόμενη ώρα; Και αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, μπορείτε άμεσα, μόνοι σας, να τοποθετήσετε το δοχείο που θέλετε να στείλετε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε μεσάζοντα. Αυτό είναι το μέλλον με αυτό το είδος αποκεντρωμένης τεχνολογίας.
Και τότε ο τρίτος – και ο τελευταίος κάδος – είναι γύρω από την κοινή χρήση εγγράφων. Πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε όλες τις φορτωτικές, τις πιστωτικές επιστολές και τα πιστοποιητικά σας με ψηφιοποίηση; Προς το παρόν, μπορείτε να το κάνετε με μια λύση cloud, αλλά είναι εύκολο να σπάσετε ένα PDF. Και υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι εταιρείες μεταφορών αντιμετώπισαν απάτες αξίας εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναγκάζοντάς τες να παραμείνουν σε χαρτί, επειδή τότε γνωρίζουν ότι το χαρτί είναι ακριβής απόδειξη και έχουν κάτι απτό στα χέρια τους. Αλλά με το blockchain, μπορείτε να προσθέσετε μια χρονική σήμανση και να παρακολουθήσετε πλήρως πώς δημιουργείται ένα έγγραφο, από πού προέρχεται, ποιος το άνοιξε, ποιος το επεξεργάστηκε και ποιος το άλλαξε.
Μπορείτε να το παρακολουθήσετε πλήρως, και αυτό είναι επίσης πολύς χρόνος. Έχουν ήδη υπάρξει πολλές επιχειρηματικές υποθέσεις. Για παράδειγμα, εάν βάλετε μόνο μια φορτωτική, μόνο ένα έγγραφο αποθηκεύεται στο blockchain. Και εξοικονομεί επίσης εκατό δολάρια ανά δοχείο. Έτσι, μπορείτε να το πολλαπλασιάσετε με τον αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που αποστέλλονται την ημέρα, και αυτό είναι ήδη μια επιχειρηματική περίπτωση αξίας δισεκατομμυρίων. Υπάρχει τεράστια δυνατότητα σε αυτήν την περίπτωση χρήσης. Έτσι, βλέπουμε αυτούς τους τρεις κάδους στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Μικτή αίσθηση για το blockchain
Αλλά τώρα το ερώτημα είναι: Ποιο είναι το status quo αυτή τη στιγμή; Υπάρχει μια μικτή αίσθηση σχετικά με αυτό το θέμα, πρώτα επειδή η ίδια η τεχνολογία blockchain είναι εξαιρετικά περίπλοκη – δεν είναι σαν το διαδίκτυο των πραγμάτων. Με το IoT, είναι: «Εντάξει, αυτή είναι η συσκευή μου και αυτή είναι τώρα μια ψηφιακή έκδοση της. Αυτό κάνει το IoT. ”
Τι κάνει όμως το blockchain; Αυτή είναι η τεχνολογία πίσω από την κουρτίνα. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να το καταλάβουν – καταλαβαίνοντας ότι είναι κάτι σαν το πρωτόκολλο του Διαδικτύου. Δεν μπαίνεις πραγματικά σε λεπτομέρειες για το τι κάνει και πώς λειτουργεί το HTTP, απλά παίρνεις τον ιστότοπό σου και μετά κάνεις ό, τι θέλεις να κάνεις. Για αυτό μιλάμε. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα.
Το δεύτερο πράγμα είναι η έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατανόησης του blockchain, το οποίο αποτελείται από πέντε διαφορετικές πτυχές: αμεταβλητότητα, κρυπτογράφηση, διανομή, tokenization και αποκέντρωση.
Αυτές είναι οι πέντε πτυχές, και η αμεταβλητότητα, η κρυπτογράφηση και η διανομή που παρέχονται από την τεχνολογία blockchain έχουν καθιερωθεί. Αυτό που χρειάζονται τώρα οι εταιρείες είναι να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς την αποκέντρωση και το tokenization. Είναι κρίσιμο για τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το μοντέλο του tokenization και πώς μπορούν να το ενσωματώσουν στο τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο τους. Επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν πραγματικά τη χρήση των tokens – fungible, nonfungible και security tokens.
Η μόνη σύσταση προς τις εταιρείες είναι να έχουν περισσότερη και βαθύτερη εκπαίδευση σε αυτό το θέμα, να εισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σχετίζεται με την επιχείρησή τους και τι είδους προβλήματα επιλύει – αντί να εξερευνούν απλώς την τεχνολογία σε μια επιφάνεια.
Τι έρχεται στο μέλλον και τι έρχεται τον επόμενο χρόνο;
Το πρώτο, βασικό θέμα αφορά τη διαλειτουργικότητα. Το τοπίο τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εκραγεί – κυριολεκτικά εξερράγη. Αν κοιτάξετε πώς έχει αναπτυχθεί το διαδίκτυο, είχαμε VPN στη δεκαετία του ’90 και στη συνέχεια η έκρηξη φούσκας και ο τρόπος με τον οποίο το διαδίκτυο έγινε δημοφιλές. Σήμερα, ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν VPN, ενώ άλλες χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και δεν βλέπετε πραγματικά τη διαφορά. Και έτσι βλέπουμε τα ιδιωτικά και δημόσια blockchains να συνεργάζονται. Έτσι, δεν υπάρχει συζήτηση: Θα επικρατήσουν τα δημόσια blockchains και τα ιδιωτικά blockchains. Και αυτό το θέμα διαλειτουργικότητας είναι πραγματικά στην αγορά, αλλά πρέπει να γίνει τεράστια δουλειά. Αυτό θα πρέπει να βρουν οι εταιρείες και οι λύσεις τους τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το δεύτερο θέμα αφορά τον τρόπο ενσωμάτωσης με άλλες τεχνολογίες, καθώς το blockchain είναι απλώς μια τεχνολογία back-end ή μια τεχνολογία πίσω από την κουρτίνα. Γι ‘αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά στρατηγικό επειδή περιλαμβάνει πολλές εταιρείες, αλλά εξακολουθεί να είναι μια τεχνολογία που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά. Και δεν είναι μόνο επειδή έχετε blockchain, λύνει τα πάντα στην εταιρεία σας. Έτσι, νομίζω ότι οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν πώς να το ενσωματώσουν ως μορφή ψηφιακού μετασχηματισμού. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξετάσουμε πώς αυτές οι τεχνολογίες θα ενσωματωθούν στο υπάρχον τοπίο. Αυτό είναι ένα μείζον, μείζον θέμα. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν θα λειτουργήσει. Είναι πράγματι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να ασχοληθούμε.
Το τρίτο φουτουριστικό θέμα είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα. Είναι γύρω από τη διακυβέρνηση: διακυβέρνηση blockchain, αλλά και διακυβέρνηση εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό αντιμετωπίζει το ερώτημα πώς διαχειριζόμαστε τα ενδιαφερόμενα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού που εμπλέκονται στο οικοσύστημα. Αυτό επίσης συμβαδίζει και είναι κάτι που πρέπει επίσης να αναπτύξουμε.
Και το τέταρτο θέμα είναι παντού γύρω από το επιχειρηματικό μοντέλο γιατί τελικά, οι εταιρείες ξεχνούν ότι πρέπει να βγάλουμε χρήματα από αυτό και επίσης να εξοικονομήσουμε χρήματα. Μερικές φορές, οι λύσεις blockchain δεν πετούν επειδή δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό. Όπως, πώς ενεργοποιούμε επιχειρηματικά μοντέλα χωρίς χαρτί; Και πώς βγάζουμε έσοδα από αυτό; Εάν έχουμε έσοδα, πώς το μοιραζόμαστε με τους διαφορετικούς συνεργάτες μας;
Νομίζω ότι αυτά είναι τα κύρια θέματα που θα είναι βασικά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος blockchain τα επόμενα πέντε χρόνια και θα βοηθήσουν το blockchain να φτάσει στο επόμενο επίπεδο. Αυτή η τεχνολογία, βήμα-βήμα, θα φτάσει στο επίπεδο της μαζικής υιοθέτησης και η ενσωμάτωσή της είναι μια έξυπνη στρατηγική που θα επιτρέψει στις εταιρείες να είναι πρωτοπόρες στην ψηφιακή οικονομία και το μέλλον του επιχειρηματικού κόσμου.
Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.
Author: Husen Kapasi