Οι κίνδυνοι του Margin Trading και πώς να το κάνετε σωστά

Ο δανεισμός χρημάτων είναι εγγενώς επικίνδυνος, ανεξάρτητα από το πόσο ταλαντούχος είστε, ανεξάρτητα από το πώς η αγορά φαίνεται να είναι σε τάση. Έτσι, εάν εξετάζετε το margin trading, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι κάνετε και τι διακινδυνεύετε να το κάνετε.

Τι είναι το margin trading;
Το margin trading, με απλά λόγια, είναι η διαπραγμάτευση με δανεικά χρήματα.

Για να λάβετε ένα δάνειο, χρειάζεστε πρώτα ασφάλεια (το «περιθώριο»). Σκεφτείτε το σαν μια κατάθεση, που ελέγχεται από το ανταλλακτήριο σας μέχρι να εξοφλήσετε το δάνειό σας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους κανόνες του χρηματιστηρίου – ή τους νόμους του έθνους στο οποίο δραστηριοποιείται – θα μπορείτε να δανειστείτε κάποιο πολλαπλάσιο του ποσού του κεφαλαίου που έχετε κλειδώσει. Η αναλογία αυτού που βάζετε σε σχέση με αυτό που βγάζετε ονομάζεται μόχλευση. Για παράδειγμα, εάν το margin σας – το collateral σας – είναι ίσο με το ποσό των χρημάτων που δανείζεστε, λέγεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός (leveraged) 2x. Αν είναι 20%, 5x. Και ούτω καθεξής.

Προκειμένου να ανοίξουν συναλλαγές με μόχλευση (leverage) στις παραδοσιακές αγορές, οι traders πρέπει να αλληλεπιδρούν με brokers σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ο καθένας μπορεί να εκμεταλλευτεί τις κεντρικές ή αποκεντρωμένες πλατφόρμες δανεισμού, οι οποίες λειτουργούν 24/7 και κάνουν τη διαδικασία απλή.

Με τη μόχλευση (leverage), τα πιθανά κέρδη είναι πολύ μεγαλύτερα. Από την άλλη πλευρά, οι πιθανές απώλειες είναι επίσης πολύ μεγαλύτερες.

Πώς να ανοίξετε μοχλευμένες θέσεις;
Οι θέσεις margin trading μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

Long. Ένας trader αγοράζει ένα περιουσιακό στοιχείο με την ελπίδα να το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή στο μέλλον.
Short. Το ακριβώς αντίθετο. Ένας trader δανείζεται ένα περιουσιακό στοιχείο και το πουλά αμέσως, με την ελπίδα να το αγοράσει ξανά σε χαμηλότερη τιμή στο μέλλον.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο trader κερδίζει κέρδη από τη διαφορά στην τιμή του περιουσιακού στοιχείου κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο της θέσης. Στην πρώτη περίπτωση, η διαφορά πρέπει να είναι θετική (αύξηση τιμής) για να αποκομίσει κέρδος. Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να είναι αρνητική (μείωση τιμής).

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αναμένετε ότι η αξία του Bitcoin θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Για να επωφεληθείτε από αυτό, ανοίγετε μια Long θέση με μόχλευση 10x και περιθώριο $ 1.000. Η θέση σας θα ανέλθει στη συνέχεια στα $ 10.000. Μια αύξηση 20% στην τιμή του BTC θα αποφέρει κέρδη $ 2.000 (μείον τυχόν συναφείς χρεώσεις). Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) της θέσης – το ποσό του κέρδους έναντι του περιθωρίου – θα είναι 100%. Χωρίς μόχλευση, το κέρδος σας θα είναι μόνο $ 200 με απόδοση επένδυσης 20%.

Απομονωμένο περιθώριο (Isolated margin) και διασταυρούμενο περιθώριο ( Cross-margin)
Ένας αριθμός σημαντικών ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων έχει δύο τύπους περιθωρίου: μεμονωμένο και διασταυρούμενο περιθώριο. Στην πρώτη περίπτωση, ένα σταθερό περιθώριο κατανέμεται ως εξασφάλιση για μια συγκεκριμένη θέση συναλλαγών. Δηλαδή, είναι απομονωμένο από ολόκληρο το υπόλοιπο στο λογαριασμό περιθωρίου του trader και ισχύει αποκλειστικά για ένα ζεύγος συναλλαγών. Στη δεύτερη περίπτωση, το περιθώριο ισχύει για όλες τις θέσεις του trader και τα μοχλευμένα κεφάλαια υπολογίζονται στο συνολικό διαθέσιμο υπόλοιπο περιθωρίου (margin balance).

Το πλεονέκτημα του απομονωμένου περιθωρίου είναι ότι περιορίζει τη μέγιστη ζημία σε μια συναλλαγή (εάν δεν υπάρχουν άλλοι περιοριστικοί όροι, όπως μια απώλεια διακοπής). Το cross-margin σας επιτρέπει να διατηρείτε πολλές θέσεις ταυτόχρονα, κάτι που είναι βολικό, αλλά οι κίνδυνοι ισχύουν για ολόκληρο το πορτοφόλι σας. Έτσι, αν έστω και μία μόνο θέση πληροί τις προϋποθέσεις εκκαθάρισης, όλες οι άλλες θέσεις κλείνονται επίσης αυτόματα.

Liquidation-ρευστοποίηση

Εδώ είναι το πράγμα: σε όλους αρέσουν τα κέρδη, αλλά τι γίνεται αν η αγορά πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση από ό, τι προβλέψατε; Τι γίνεται τότε;

Λοιπόν, εάν οι θέσεις σας αρχίσουν να κάνουν μια βουτιά, και τείνετε να μην μπορείτε να εξοφλήσετε το δάνειό σας, το ανταλλακτήριο σας θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατευθούν. Αυτό σημαίνει ρευστοποίηση.

Η εκκαθάριση είναι όταν ένα χρηματιστήριο πωλεί αυτόματα μία ή περισσότερες από τις θέσεις σας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το περιθώριο-margin εξοφλείται πλήρως.

Ας επιστρέψουμε στο παραπάνω παράδειγμα. Φανταστείτε ότι ανοίγετε μια μακρά θέση με 1.000 $ και 10x μόχλευση, αλλά η τιμή του Bitcoin πέφτει ξαφνικά κατά 10%. Αυτό θα σας μείωνε 1.000 $, την αξία του περιθωρίου σας. Εάν το BTC συνεχίσει να πέφτει, θα πέσετε κάτω από το περιθώριο. Τώρα δεν είναι πλέον τα χρήματά σας, αλλά τα χρήματα του ανταλλακτηρίου που είναι στο προσκήνιο.

Εδώ μπαίνει ο μηχανισμός εκκαθάρισης. Πριν εξαντλήσετε το περιθώριο, το ανταλλακτήριο κλείνει αυτόματα τη μακρά θέση σας. Δηλαδή, πουλά το μοχλό Bitcoin σε τιμή αγοράς, εισπράττοντας το δάνειο συν ένα τέλος εκκαθάρισης.

Το όριο στο οποίο μια θέση θα ρευστοποιηθεί ονομάζεται τιμή ρευστοποίησης. Δεν χρειάζεται να το υπολογίσετε χειροκίνητα- ανταλλακτήρια όπως το BitMEX ή η Binance έχουν ενσωματωμένους υπολογιστές για να παρέχουν σχετικά επίπεδα τιμών.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο: όσο μεγαλύτερη είναι η μόχλευση, τόσο πιο κοντά είναι η τιμή ρευστοποίησης στην τιμή της αγοράς κατά τη στιγμή της αγοράς. Για το λόγο αυτό, συνιστάται στους αρχάριους να ανοίγουν θέσεις με μόχλευση όχι μεγαλύτερη από 5x.

Τώρα, χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα, ας δούμε πώς η ρευστοποίηση θα επηρεάσει το υπόλοιπό σας με διαφορετικούς τύπους περιθωρίου.

Σε περίπτωση διασταυρούμενου περιθωρίου, τα επιπλέον χρήματα στο λογαριασμό σας (πέραν των $ 1.000 για τη διασφάλιση της ανοικτής θέσης) θα επιτρέψουν την “εκκαθάριση” της τιμής εκκαθάρισης, επειδή αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αυτόματα για τη διασφάλιση της θέσης σας. Εάν η τιμή εκκαθάρισης επιτευχθεί τελικά, θα χάσετε όλα τα κεφάλαια στο λογαριασμό περιθωρίου σας.

Με απομονωμένο περιθώριο, η μέγιστη ζημία θα περιοριστεί στα $ 1.000. Με την υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου χρησιμοποιώντας απομονωμένο περιθώριο σάς επιτρέπει να διατηρείτε κάποιο κεφάλαιο συναλλαγών ακόμη και στις πιο απρόβλεπτες καταστάσεις.

Βέλτιστες πρακτικές για συναλλαγές με μόχλευση
Συνοψίζοντας, οι κύριοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις συναλλαγές περιθωρίου είναι:

  • Μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες απώλειες, αναλογικά με το ποσό που χρησιμοποιείται
  • Μεγάλη πιθανότητα πλήρους απώλειας κεφαλαίων μέσω εκκαθάρισης.
  • Δυνατότητα απεριόριστων απωλειών μέσω σύντομων πωλήσεων.

Η διαπραγμάτευση περιθωρίου (margin trading) είναι επικίνδυνη. Aπαιτεί αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Δεν πρέπει να διατίθεται περισσότερο από το 3-5% του κεφαλαίου σας σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη συναλλαγή. Ωστόσο, χάρη στο απομονωμένο περιθώριο σε ένα τέτοιο όριο, το κέρδος σας μπορεί να μετρηθεί σε δεκάδες τοις εκατό σε μία μόνο συναλλαγή.

Σε γενικές γραμμές, το ποσό της μόχλευσης θα πρέπει να επιλέγεται με βάση το πού θέλετε να τοποθετήσετε την παραγγελία σας stop loss πριν ανοίξετε μια θέση. Για υπενθύμιση, πρόκειται για ένα ειδικό είδος παραγγελίας που κόβει τις πιθανές σας απώλειες προτού να ρευστοποιηθείτε.

Τέλος, χρησιμοποιήστε απομονωμένο περιθώριο για να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας. Σας επιτρέπει να ανταλλάσσετε πολλά περιουσιακά στοιχεία ταυτόχρονα – Bitcoin και altcoins – κατανέμοντας μικρά τμήματα του κεφαλαίου σας σε διαφορετικά ζεύγη συναλλαγών. Στη συνέχεια, για να είστε επιπλέον ασφαλείς, θα μπορούσατε να διατηρήσετε τα υπόλοιπα χρήματά σας σε σταθερά νομίσματα, σε περίπτωση μείωσης της αγοράς.

Συμπέρασμα
Οι συναλλαγές με μόχλευση είναι επικίνδυνες, ειδικά στο ασταθές κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Σε επιδέξια χέρια, μπορεί να είναι απίστευτα κερδοφόρο. Αλλά χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και προγραμματισμό, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές απώλειες.

Να είστε προσεκτικοί, να κάνετε επιμελή έρευνα, να ακολουθείτε τις βέλτιστες πρακτικές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο και ποτέ να μην ποντάρετε περισσότερο από ό, τι είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε. Η διαπραγμάτευση περιθωρίου (margin trading) είναι συναρπαστική, αλλά δεν είναι παιχνίδι.

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author:

Article: https://3commas.io/blog/the-risks-of-margin-trading-and-how-to-do-it-properly?fbclid=IwAR2x_FECN7e4FxaJLuxfNfcWAMHIK4DwQXHUyisQOkSr1Q69MjxSOyuH084

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)