Τι είναι ο σχετικός δείκτης ισχύος (RSI);
Ο δείκτης σχετικής ισχύος (RSI) είναι ένας δείκτης ορμής που χρησιμοποιείται στην τεχνική ανάλυση, ο οποίος μετρά το μέγεθος των πρόσφατων μεταβολών των τιμών για την αξιολόγηση των συνθηκών υπεραγοράς ή υπερπώλησης στην τιμή ενός αποθέματος ή άλλου περιουσιακού στοιχείου. Το RSI εμφανίζεται ως ταλαντωτής (ένα γράφημα γραμμής που κινείται μεταξύ δύο άκρων) και μπορεί να έχει ανάγνωση από το 0 έως το 100. Ο δείκτης αναπτύχθηκε αρχικά από τον J. Welles Wilder Jr. και εισήχθη στο βιβλίο του 1978, «New Concepts» στα τεχνικά συστήματα συναλλαγών. ”
Ο τύπος για το RSI
Το RSI υπολογίζεται με έναν υπολογισμό δύο μερών που ξεκινά με τον ακόλουθο τύπο:
RSIstep one=100−[100 / 1 + Average loss/Average gain]
Το μέσο κέρδος ή ζημία που χρησιμοποιείται στον υπολογισμό είναι το μέσο ποσοστό κέρδους ή ζημίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναδρομής. Ο τύπος χρησιμοποιεί μια θετική τιμή για τη μέση απώλεια.
Το πρότυπο είναι η χρήση 14 περιόδων για τον υπολογισμό της αρχικής τιμής RSI. Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι η αγορά έκλεισε υψηλότερα επτά από τις τελευταίες 14 ημέρες με μέσο κέρδος 1%. Οι υπόλοιπες επτά ημέρες έκλεισαν όλες χαμηλότερα με μέση απώλεια −0,8%. Ο υπολογισμός για το πρώτο μέρος του RSI θα μοιάζει με τον ακόλουθο εκτεταμένο υπολογισμό:
55.55=100−[100/1+(1%/14)/(−0.8%/14%)]
Μόλις υπάρχουν 14 περίοδοι διαθέσιμων δεδομένων, μπορεί να υπολογιστεί το δεύτερο μέρος του τύπου RSI. Το δεύτερο βήμα του υπολογισμού εξομαλύνει τα αποτελέσματα.
RSIstep two=100−[100/1+((Previous Average Gain×13) + Current Gain100)/((Previous Average Loss×13) + Current Loss) ]
Υπολογισμός του RSI
Χρησιμοποιώντας τους παραπάνω τύπους, το RSI μπορεί να υπολογιστεί, όπου η γραμμή RSI μπορεί στη συνέχεια να γραφτεί κάτω από το γράφημα τιμών ενός στοιχείου.
Το RSI θα αυξηθεί καθώς ο αριθμός και το μέγεθος των θετικών closes αυξάνεται και θα μειωθεί καθώς αυξάνεται ο αριθμός και το μέγεθος των απωλειών. Το δεύτερο μέρος του υπολογισμού εξομαλύνει το αποτέλεσμα, οπότε το RSI θα πλησιάσει μόνο το 100 ή το 0 σε μια έντονα δημοφιλή αγορά.
Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω γράφημα, ο δείκτης RSI μπορεί να παραμείνει στην περιοχή υπεραγοράς για παρατεταμένες περιόδους ενώ το απόθεμα βρίσκεται σε ανοδική τάση. Ο δείκτης μπορεί επίσης να παραμείνει σε υπερπωλημένο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα όταν το απόθεμα βρίσκεται σε πτωτική τάση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους νέους αναλυτές, αλλά η εκμάθηση της χρήσης του δείκτη στο πλαίσιο της επικρατούσας τάσης θα διευκρινίσει αυτά τα ζητήματα.
Τι σας λέει το RSI;
Η κύρια τάση του αποθέματος ή του περιουσιακού στοιχείου είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βεβαιωθείτε ότι οι ενδείξεις του δείκτη είναι κατανοητές. Για παράδειγμα, ο γνωστός τεχνικός της αγοράς Constance Brown, CMT, έχει προωθήσει την ιδέα ότι μια υπερβολική ανάγνωση στο RSI σε ανοδική τάση είναι πιθανώς πολύ υψηλότερη από το 30% και ότι η υπεραγορά της RSI κατά τη διάρκεια μιας πτωτικής τάσης είναι πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο 70%.
Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, κατά τη διάρκεια μιας πτωτικής τάσης, το RSI θα κορυφωθεί κοντά στο επίπεδο 50% και όχι στο 70%, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους επενδυτές για να σηματοδοτήσει πιο αξιόπιστα τις πτωτικές συνθήκες. Πολλοί επενδυτές θα εφαρμόσουν μια οριζόντια γραμμή τάσης μεταξύ 30% και 70% επίπεδα όταν υπάρχει μια ισχυρή τάση για την καλύτερη αναγνώριση των άκρων. Η τροποποίηση των επιπέδων υπεραγοράς ή υπερπώλησης όταν η τιμή ενός αποθέματος ή περιουσιακού στοιχείου βρίσκεται σε ένα μακροπρόθεσμο οριζόντιο κανάλι είναι συνήθως περιττή.
Μια σχετική ιδέα για τη χρήση επιπέδων υπεραγοράς ή υπερπώλησης που είναι κατάλληλα για την τάση είναι να εστιάζουμε σε εμπορικά σήματα και τεχνικές που ανταποκρίνονται στην τάση. Με άλλα λόγια, η χρήση ανοδικών σημάτων όταν η τιμή βρίσκεται σε ανοδική τάση και bearish σημάτων όταν μια μετοχή βρίσκεται σε bearish τάση θα βοηθήσει στην αποφυγή των πολλών ψευδών συναγερμών που μπορεί να δημιουργήσει το RSI.
Ερμηνεία των τιμών RSI και RSI
Γενικά, όταν το RSI ξεπερνά το οριζόντιο επίπεδο αναφοράς 30, είναι ένα bullish σημάδι και όταν ολισθαίνει κάτω από το οριζόντιο επίπεδο αναφοράς 70, είναι ένα bearish σημάδι. Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει ότι οι τιμές RSI 70 ή παραπάνω υποδεικνύουν ότι ένα security γίνεται υπεαγορασμένο ή υπερτιμημένο και μπορεί να είναι προετοιμασμένο για αντιστροφή τάσεων ή διορθωτική απόσυρση τιμών. Μια ένδειξη RSI 30 ή χαμηλότερη υποδηλώνει μια υπερβολική ή υποτιμημένη κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια των τάσεων, οι αναγνώσεις RSI ενδέχεται να εμπίπτουν σε μια ζώνη ή εύρος. Κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής τάσης, το RSI τείνει να παραμείνει πάνω από το 30 και πρέπει να χτυπάει συχνά το 70. Κατά τη διάρκεια μιας πτωτικής τάσης, είναι σπάνιο να βλέπουμε το RSI να υπερβαίνει τα 70 και η ένδειξη να φτάνει συχνά 30 ή κάτω. Αυτές οι οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της ισχύος τάσεων και των πιθανών αντιστροφών. Για παράδειγμα, εάν το RSI δεν μπορεί να φτάσει τα 70 σε μια σειρά διαδοχικών μεταβολών τιμών κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής τάσης, αλλά στη συνέχεια πέσει κάτω από το 30, η τάση έχει εξασθενίσει και θα μπορούσε να αντιστραφεί χαμηλότερα.
Το αντίθετο ισχύει για μια πτωτική τάση. Εάν η πτωτική τάση δεν μπορεί να φτάσει τα 30 ή κάτω και μετά συγκεντρώσει πάνω από 70, αυτή η πτωτική τάση έχει εξασθενήσει και θα μπορούσε να αντιστραφεί προς τα πάνω. Οι γραμμές τάσης και οι κινούμενοι μέσοι όροι είναι χρήσιμα εργαλεία για να συμπεριλάβετε κατά τη χρήση του RSI με αυτόν τον τρόπο.
Παράδειγμα RSI Divergences
Μια ανοδική απόκλιση εμφανίζεται όταν το RSI δημιουργεί μια υπερβολή που ακολουθείται από ένα υψηλότερο χαμηλό που αντιστοιχεί σε αντίστοιχα χαμηλότερα χαμηλά στην τιμή. Αυτό υποδηλώνει αύξηση της δυναμικής, και ένα διάλειμμα πάνω από το υπερπωλημένο έδαφος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει μια νέα θετική θέση.
Μια bearish απόκλιση εμφανίζεται όταν το RSI δημιουργεί μια υπεραγορά που ακολουθείται από ένα χαμηλότερο υψηλό που ταιριάζει με τα αντίστοιχα υψηλότερα υψηλά στην τιμή.
Όπως μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο γράφημα, εντοπίστηκε μια ανοδική απόκλιση όταν το RSI διαμόρφωσε υψηλότερα χαμηλά καθώς η τιμή διαμόρφωσε χαμηλότερα χαμηλά. Αυτό ήταν ένα έγκυρο σήμα, αλλά οι αποκλίσεις μπορεί να είναι σπάνιες όταν ένα απόθεμα βρίσκεται σε σταθερή μακροπρόθεσμη τάση. Η χρήση ευέλικτων μετρήσεων υπερπροσφοράς ή υπεραγορών θα βοηθήσει στον εντοπισμό περισσότερων πιθανών σημάτων.
Παράδειγμα απορρίψεων Swing RSI
Μια άλλη τεχνική διαπραγμάτευσης εξετάζει τη συμπεριφορά του RSI όταν επανεμφανίζεται από υπεραγορές ή υπερπώληση. Αυτό το σήμα ονομάζεται bullish «swing rejection» και έχει τέσσερα μέρη:
- Το RSI εμπίπτει σε υπερπωλημένη περιοχή.
- Το RSI υπερβαίνει το 30%.
- Το RSI σχηματίζει μια άλλη πτώση χωρίς να περάσει πίσω σε υπερπωλημένη περιοχή.
- Στη συνέχεια, το RSI σπάζει το πιο πρόσφατο υψηλό του.
Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης RSI ήταν υπερπωλημένος, διασπάται κατά 30% και διαμόρφωσε το χαμηλό απόρριψης που πυροδότησε το σήμα όταν ανέβηκε υψηλότερα. Η χρήση του RSI με αυτόν τον τρόπο μοιάζει πολύ με τη σχεδίαση γραμμών τάσεων σε ένα διάγραμμα τιμών.
Όπως στις αποκλίσεις, υπάρχει μια bearish έκδοση του σήματος swing rejection που μοιάζει με καθρέφτη της bullish έκδοσης. Η απόρριψη bearish swing έχει επίσης τέσσερα μέρη:
- Το RSI ανεβαίνει σε υπεραγορές.
- Το RSI ξεπερνά κάτω από το 70%.
- Το RSI σχηματίζει ένα άλλο υψηλό χωρίς να περάσει πίσω σε υπεραγορασμένη περιοχή.
- Το RSI στη συνέχεια σπάζει το πιο πρόσφατο χαμηλό του.
Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει το σήμα απόρριψης της bearish swing. Όπως με τις περισσότερες τεχνικές διαπραγμάτευσης, αυτό το σήμα θα είναι πιο αξιόπιστο όταν συμμορφώνεται με την επικρατούσα μακροπρόθεσμη τάση. Τα bearish σήματα κατά τις πτωτικές τάσεις είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ψευδείς συναγερμούς.
Η διαφορά μεταξύ RSI και MACD
Ο Κινητός Μέσος Όρος Σύγκλισης-Απόκλισης (MACD) είναι ένας άλλος δείκτης ορμής που ακολουθεί την τάση που δείχνει τη σχέση μεταξύ δύο κινούμενων μέσων όρων της τιμής ενός security. Το MACD υπολογίζεται αφαιρώντας τον εκθετικό κινούμενο μέσο όρο 26 περιόδων (EMA) από τον EMA 12 περιόδων. Το αποτέλεσμα αυτού του υπολογισμού είναι η γραμμή MACD.
Στη συνέχεια σχεδιάζεται ένα EMA εννέα ημερών του MACD, που ονομάζεται «γραμμή σήματος», πάνω από τη γραμμή MACD, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για σήματα αγοράς και πώλησης. Οι traders μπορούν να αγοράσουν την ασφάλεια όταν το MACD διασχίζει πάνω από τη γραμμή σήματος και να πουλήσουν, ή να κόψουν, το security όταν το MACD διασχίζει κάτω από τη γραμμή σήματος.
Το RSI σχεδιάστηκε για να υποδείξει εάν ένα security είναι σε υπεραγορά ή υπερπώληση σε σχέση με τα πρόσφατα επίπεδα τιμών. Το RSI υπολογίζεται με τη χρήση μέσων κερδών και ζημιών για μια δεδομένη χρονική περίοδο. Η προεπιλεγμένη χρονική περίοδος είναι 14 περίοδοι, με τιμές που ορίζονται από 0 έως 100.
Το MACD μετρά τη σχέση μεταξύ δύο EMA, ενώ το RSI μετρά τη μεταβολή των τιμών σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά και χαμηλά τιμών. Αυτοί οι δύο δείκτες χρησιμοποιούνται συχνά μαζί για να παρέχουν στους αναλυτές μια πληρέστερη τεχνική εικόνα μιας αγοράς.
Αυτοί οι δείκτες μετρούν και τη δυναμική ενός περιουσιακού στοιχείου. Ωστόσο, μετρούν διαφορετικούς παράγοντες, οπότε μερικές φορές δίνουν αντιφατικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, το RSI μπορεί να εμφανίσει μια ένδειξη πάνω από 70 για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, υποδεικνύοντας ότι το security υπερβαίνει την πλευρά αγοράς.
Ταυτόχρονα, το MACD θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι η δυναμική αγοράς εξακολουθεί να αυξάνεται για το security. Οποιοσδήποτε δείκτης μπορεί να σηματοδοτήσει μια επερχόμενη αλλαγή τάσης δείχνοντας απόκλιση από την τιμή (η τιμή συνεχίζεται υψηλότερα ενώ ο δείκτης γίνεται χαμηλότερος ή το αντίστροφο).
Περιορισμοί του RSI
Το RSI συγκρίνει την ορμή των bullish και bearish τιμών και εμφανίζει τα αποτελέσματα σε έναν ταλαντωτή που μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από ένα διάγραμμα τιμών. Όπως και οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες, τα σήματά του είναι πιο αξιόπιστα όταν συμμορφώνονται με τη μακροπρόθεσμη τάση.
Τα πραγματικά σήματα αντιστροφής είναι σπάνια και μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστούν από ψευδείς συναγερμούς. Ένα ψευδώς θετικό, για παράδειγμα, θα ήταν ένα bullish crossover ακολουθούμενο από μια ξαφνική πτώση της μετοχής. Ένα ψευδές αρνητικό θα ήταν μια κατάσταση όπου υπάρχει bearish crossover, αλλά το απόθεμα ξαφνικά επιταχύνθηκε προς τα πάνω.
Δεδομένου ότι ο δείκτης εμφανίζει ορμή, μπορεί να παραμείνει υπεραγορασμένος ή υπερβολικός για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν ένα στοιχείο έχει σημαντική δυναμική και στις δύο κατευθύνσεις. Επομένως, το RSI είναι πιο χρήσιμο σε μια ταλαντούμενη αγορά όπου η τιμή του ενεργητικού εναλλάσσεται μεταξύ των ανοδικών και των bearish κινήσεων.
Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι ο Σχετικός Δείκτης Ισχύος (RSI);
Ο Σχετικός Δείκτης Ισχύος (RSI) είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται από τους traders για να εκτιμήσει την ορμή των τιμών μιας μετοχής ή άλλης security. Η βασική ιδέα πίσω από το RSI είναι να μετρήσει πόσο γρήγορα οι traders υποβάλλουν προσφορές για την τιμή του security πάνω ή κάτω. Το RSI απεικονίζει αυτό το αποτέλεσμα σε κλίμακα από 0 έως 100. Οι μετρήσεις κάτω από τις 30 υποδηλώνουν γενικά ότι το απόθεμα έχει υπερβεί, ενώ οι μετρήσεις άνω των 70 υποδεικνύουν ότι είναι σε υπεραγορά. Οι traders συχνά τοποθετούν αυτό το γράφημα RSI κάτω από το διάγραμμα τιμών για τo security, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν την πρόσφατη δυναμική του με την τιμή αγοράς.
Τι είναι το σήμα αγοράς RSI;
Ορισμένοι traders θα το θεωρήσουν «σήμα αγοράς» εάν η ανάγνωση RSI ενός security κινείται κάτω από το 30, με βάση την ιδέα ότι το security έχει υπερβεί και ως εκ τούτου είναι έτοιμo για ανάκαμψη. Ωστόσο, η αξιοπιστία αυτού του σήματος θα εξαρτηθεί εν μέρει από το γενικό πλαίσιο. Εάν το security παγιδευτεί σε μια σημαντική πτωτική τάση, τότε θα μπορούσε να συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε επίπεδο υπερπώλησης για αρκετό καιρό. Οι traders σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται να καθυστερήσουν την αγορά μέχρι να δουν άλλα επιβεβαιωτικά σήματα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του RSI και του Moving Average Convergence Divergence (MACD);
Το RSI και ο Κινητός Μέσος Όρος Σύγκλισης-Απόκλισης (MACD) είναι και οι δύο μετρήσεις που επιδιώκουν να βοηθήσουν τους traders να κατανοήσουν την πρόσφατη δραστηριότητα συναλλαγών ενός security, αλλά επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο με διαφορετικούς τρόπους. Στην ουσία, το MACD λειτουργεί εξομαλύνοντας τις πρόσφατες κινήσεις τιμών του security και συγκρίνοντας αυτή τη μεσοπρόθεσμη γραμμή τάσης με μια άλλη γραμμή τάσης που δείχνει τις πιο πρόσφατες αλλαγές τιμών. Οι traders μπορούν στη συνέχεια να βασίσουν τις αποφάσεις αγοράς και πώλησης για το αν η βραχυπρόθεσμη γραμμή τάσης αυξάνεται πάνω ή κάτω από τη γραμμή μεσοπρόθεσμης τάσης.
Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.
Author: JASON FERNANDO
Published: https://www.investopedia.com/terms/r/rsi.asp