Ο Ανατόλι Γιακοβένκο εξηγεί γιατί ο Σολάνα θα πετύχει

Σημεία Κλειδί

  • Ο Anatoly Yakovenko είπε στο Crypto Briefing ότι η Solana δεν χρειάζεται να χτίσει τη Στερεότητα για να ανθίσει.
  • Τόνισε ότι το οικοσύστημα έχει επωφεληθεί από τη δέσμευση προγραμματιστών τόσο εντός όσο και εκτός της κοινότητας κρύπτο.
  • Υποστήριξε ότι το δίκτυο πιθανότατα θα δει ταχεία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η Crypto Briefing κοίταξε κάτω από την κουκούλα του οικοσυστήματος Solana σε συνέντευξη με την Anatoly Yakovenko, συνιδρυτή της Solana και διευθύνων σύμβουλος της βασικής ομάδας της Solana Labs. Συζήτησε το ρυθμό ανάπτυξης στην πλατφόρμα, πώς μπορεί να ανταγωνιστεί το Ethereum και γιατί είναι σε θέση να πετύχει.

Δημιουργία οικοσυστήματος εκτός ΕΕΥ
Το Solana είναι ένα blockchain Layer 1 με δυνατότητα κλιμάκωσης που μπορεί να υποστηρίξει έως και 50.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο χωρίς την ανάγκη θραύσης ή roll-up. Το οικοσύστημα βρίσκεται στα σπάργανα. Ωστόσο, το δίκτυο έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη τους τελευταίους έξι μήνες. Το ανώτατο όριο αγοράς της Solana έχει φθάσει στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ πολλά νέα έργα έχουν εμφανιστεί στο δίκτυο. Ο Anatoly Yakovenko, συνιδρυτής της Solana και διευθύνων σύμβουλος της Solana Labs, χαρακτήρισε την ανάπτυξη ως «μη γραμμική», ιδιαίτερα από την πλευρά της ανάπτυξης.

Ο Γιακοβένκο είπε ότι το δίκτυο έχει προσελκύσει μια εισροή προγραμματιστών, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των συντελεστών εκτός του πυρήνα είναι πιθανώς μεγαλύτερος από τον ίδιο τον πυρήνα». Η Solana χρησιμοποιεί τη γλώσσα προγραμματισμού Rust, την οποία γνωρίζουν ήδη πολλοί κατασκευαστές. Τους τελευταίους μήνες, η βασική ομάδα έχει απασχοληθεί με την ανάλυση αναδυόμενων έργων και την καθοδήγησή τους προς την έναρξη στο Solana mainnet.

Η Solana χρησιμοποιεί το Rust αντί της γλώσσας Solidity του Ethereum για τη σύνταξη smart contract που εκτελούνται στην εικονική μηχανή χαμηλού επιπέδου (LVM) του blockchain. Η οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου οικοσυστήματος όπως το Solana είναι δύσκολη, επειδή οι προγραμματιστές δεν έχουν πρόσβαση στα λογότυπα χρημάτων DeFi της Ethereum και σε άλλα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, γνωστή και ως DeFi, βρήκε ένα σπίτι στο Ethereum. Το λεγόμενο «εφέ Ethereum» στο DeFi είναι τόσο ισχυρό που η Εικονική Μηχανή Ethereum (EVM) έχει γίνει το πρότυπο για αποκεντρωμένες εφαρμογές.

Η πρόσφατη αύξηση της ρευστότητας στο Binance Smart Chain και το Polygon αποτελεί απόδειξη της επίδρασης του Ethereum. Και οι δύο αλυσίδες επωφελήθηκαν από την προσφορά συμβατότητας EVM και προσέλκυσαν δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας μετά την κυκλοφορία στο mainnet.

Το Polygon είναι μια «αλυσίδα δέσμευσης» Ethereum που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κλίμακα του δικτύου. Διατηρεί αυτήν τη στιγμή κλειδωμένη συνολική αξία 7,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Solana πλησιάζει περισσότερο το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αλλά ο Γιακοβένκο δεν ανησυχεί για αυτό. «Η γλώσσα δεν έχει σημασία, ποτέ δεν είχε », είπε. «Ένας μηχανικός είναι μηχανικός: λύνει προβλήματα».

Ο Γιακοβένκο παρατήρησε επίσης ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης [νέων εφαρμογών] στο Ethereum δεν είναι πιο γρήγορος από το Solana».

Υποστήριξε τα σχόλιά του σημειώνοντας ότι το Rust είναι η γλώσσα προγραμματισμού της επιλογής σε σχέση με το Solidity στην ευρύτερη κοινότητα προγραμματιστών. Αυτό ήταν εμφανές στο τελευταίο hackathon της Solana, επιβεβαιώνει ο Yakovenko, όπου είπε ότι «το 40% των προγραμματιστών δεν είχε προηγούμενη εμπειρία σε smart contracts». Πάνω από 13.000 προγραμματιστές εγγράφηκαν για την εκδήλωση, με περισσότερες από 350 ομάδες να ολοκληρώσουν τον κώδικα τους.

Ένας μεταγλωττιστής EVM για τη μετατροπή του Rust σε Solidity είναι επίσης σε παραγωγή. Όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει την κωδικοποίηση smart contract στο Solidity στο Solana.

Η ανάπτυξη της DeFi στο Solana
Η επόμενη φάση της ανάπτυξης του Solana περιλαμβάνει την ανάπτυξη “money legos” που ταιριάζουν με τη συνθεσιμότητα του οικοσυστήματος DeFi του Ethereum. Το Money Legos προσφέρει έναν τρόπο αλληλεπίδρασης με πολυάριθμα πρωτόκολλα σε ατελείωτους συνδυασμούς, στοιβάζοντας δραστηριότητες το ένα πάνω στο άλλο, όπως η κατασκευή τούβλων.

Τα χρήματα τoy Ethereum τέθηκαν σε πλήρη εξέλιξη το 2020 καθώς εμφανίστηκαν νέα πρωτόκολλα στο δίκτυο και η ρευστότητα αυξήθηκε. Ωστόσο, η αύξηση των gas fees της Ethereum λειτούργησε ως εμπόδιο για την είσοδο πολλών χρηστών.

Το Ethereum ελπίζει να βελτιώσει την επεκτασιμότητα με την αναβάθμιση του Ethereum 2.0, αλλά ο Γιακοβένκο πιστεύει ότι το ενημερωμένο πρωτόκολλο θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται να υποστηρίξει ένα κεντρικό σύστημα ορίων παραγγελιών όπως το Serum.

Το Serum είναι ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο με βάση το Solana που επιτρέπει τη συνθεσιμότητα μεταξύ εφαρμογών, χρησιμοποιώντας ένα βιβλίο παραγγελιών και υποστηρίζοντας μια ποικιλία εφαρμογών. Χτίστηκε σε συνεργασία με την Alameda Research και τον CEO της FTX Sam Bankman-Fried, ο οποίος υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής του ευρύτερου οικοσυστήματος Solana. Παρέχει API και λύσεις ρευστότητας για νέες εφαρμογές στο Solana. Ο Γιακοβένκο υποστήριξε ότι το Serum είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Solana, εξηγώντας:

«Το Serum είναι ένα βιβλίο κεντρικών παραγγελιών ορίου αλυσίδας που ταιριάζει με παραγγελίες και προσφορές από DEXes στο οικοσύστημα Solana. Παρέχει μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τα AMM και επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομικών πλατφορμών και πλατφορμών στο blockchain της Solana. “

Ο Γιακοβένκο πρόσθεσε ότι ο προγραμματισμός είναι ένα μικρό μέρος κάθε έργου. λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης εφαρμογής προέρχεται από την εστίαση στην εμπειρία του χρήστη, την οικοδόμηση μιας κοινότητας και άλλες πτυχές εκτός από τον κώδικα.

Εκτός από το Serum, η Solana υποδέχτηκε πολλά υποσχόμενα έργα τους τελευταίους μήνες. Ο Γιακοβένκο τόνισε το Mango, Synthetify, Psyoptions, Parrot, Jet και Everland ως βασικές προσθήκες στο οικοσύστημα. Ανέφερε επίσης το Metaplex, μια πλατφόρμα NFT που βασίστηκε στη Solana, σχολιάζοντας ότι είναι πιο εξελιγμένη από οποιαδήποτε άλλη υπάρχουσα αγορά NFT. Όπως το DeFi, το οικοσύστημα NFT επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο Ethereum σήμερα.

Η Solana Labs είναι αφιερωμένη στην υποστήριξη ενός βασικού επιπέδου χρηματοδότησης που μπορεί κάποια μέρα να φιλοξενήσει ένα σημαντικό ανταλλακτήριο όπως το Nasdaq. Ωστόσο, η Solana έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να καλύψει το Ethereum. Η συνολική αξία που είναι κλειδωμένη στο δίκτυο DeFi της Solana είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σήμερα, ενώ η Ethereum κατέχει σχεδόν 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Solana χρειάζεται αύξηση σε ομάδες ρευστότητας, χρήστες και συνεισφορές προγραμματιστών, εάν θέλει να ανταγωνιστεί το μεγαλύτερο smart contract blockchain.

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: Nivesh Rustgi

Published: https://cryptobriefing.com/anatoly-yakovenko-explains-why-solana-will-succeed/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)