Έκθεση: Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ ζητά από την State Bank να δοκιμάσει ψηφιακό νόμισμα στο blockchain

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική τράπεζα του Βιετνάμ αναμένεται να γίνει η τελευταία κεντρική τράπεζα που θα διερευνήσει τη σκοπιμότητα και τη λειτουργικότητα των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Εν συντομία, διαφορετικά από άλλες χώρες, αναζητά να δοκιμάσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα βασίζεται ρητά στην τεχνολογία blockchain, παρά σε ένα κεντρικό πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με έκθεση της 3ης Ιουλίου από την αγγλική εφημερίδα Viet Nam News, ο πρωθυπουργός Phạm Minh Chính ανακοίνωσε την πρωτοβουλία ως μέρος της ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να εργαστεί για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος από το 2021 έως το 2023.

Η υιοθέτηση των τεχνολογιών blockchain από τους Βιετναμέζους πολιτικούς, κατ ‘αρχήν, διαφέρει από την ευρεία εχθρότητά τους στα αποκεντρωμένα νομίσματα που έχουν διαδώσει τα υποκείμενα πρωτόκολλα. Η χώρα απαγόρευσε το Bitcoin (BTC) το 2018 ως μέσο πληρωμής, διατηρώντας παράλληλα τα δικαιώματα των ατόμων και των επιχειρήσεων να επενδύουν ιδιωτικά σε κρυπτονομίσματα.

Η απαγόρευση ακολούθησε σύντομα μια οδηγία στα πιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι ξεπλύματος χρημάτων. Παρά τις δύο κινήσεις, δεν υπάρχει επίσημο κανονιστικό πλαίσιο για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που λειτουργούν στη χώρα.

Από την άνοιξη του 2020, αυτή η εχθρική αλλά σχετικά ανοιχτή προσέγγιση έχει αρχίσει να αλλάζει. Τον Μάιο του ίδιου έτους, το Υπουργείο Οικονομικών του Βιετνάμ συμφώνησε να ιδρύσει μια ερευνητική ομάδα επιφορτισμένη με τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων πολιτικής σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά στοιχεία. Αυτή η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει την Κρατική Τράπεζα, περιλαμβάνει επίσης τον ρυθμιστή κινητών αξιών της χώρας, το Τμήμα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων, το Γενικό Τμήμα Τελωνείων του Βιετνάμ και άλλα.

Ο Huỳnh Phước Nghĩa, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών του Χο Τσι Μινχ (UEH), δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι καθώς οι πληρωμές χωρίς μετρητά συνεχίζουν να αυξάνονται στη χώρα, η αναγνώριση των ψηφιακών νομισμάτων από την Κρατική Τράπεζα θα βοηθήσει στην περαιτέρω επιτάχυνση αυτή η διαδικασία. Κατά την άποψη του Nghĩa, «Το ψηφιακό χρήμα είναι μια αναπόφευκτη τάση» και η διεξαγωγή του πιλοτικού προγράμματος θα βοηθήσει την κυβέρνηση να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διαφόρων προσεγγίσεων και να διερευνήσει κατάλληλους μηχανισμούς διαχείρισης.

Ένας άλλος ερωτώμενος, ο Lê Đạt Chí, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής της Σχολής Οικονομικών της UEH, τόνισε ότι η ταχεία δράση θα ήταν απαραίτητη για τη χώρα να είναι ανταγωνιστική καθώς η δυναμική των CBDC συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Viet Nam News υποστηρίζει ότι η έκδοση CBDC θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τις μικρότερες χώρες σε ένα παγκόσμιο σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο των ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, το ευρώ και το γεν. Ο Chí, ωστόσο, εκτός από το να ζητά την επιτάχυνση της μελέτης και ανάπτυξης της CBDC, τόνισε τους πιθανούς κινδύνους για την οικονομική και νομισματική ασφάλεια της χώρας. Ένας εκπρόσωπος του NextTech Group of Technopreneurs – μια ομάδα εταιρειών που επικεντρώθηκε στο ψηφιακό εμπόριο σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία – υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο για το Βιετνάμ να καθορίσει έναν επίσημο ορισμό για τα κρυπτονομίσματα.

Πριν από τη σύσταση της ερευνητικής ομάδας της κυβέρνησης τον Μάιο του 2020, αξιωματικοί της βιετναμέζικης αστυνομίας προέτρεψαν τους πολίτες να μην συμμετάσχουν σε επενδυτικά προγράμματα κρυπτονομισμάτων. Τον Μάρτιο, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών του Βιετνάμ προειδοποίησε το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της επένδυσης σε κρυπτονομίσματα, δεδομένης της μη ρυθμιζόμενης κατάστασης της βιομηχανίας στη χώρα.

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: MARIE HUILLET

Published: https://cointelegraph.com/news/report-vietnam-s-pm-asks-state-bank-to-trial-digital-currency-on-blockchain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)