Τα ξένα CBDC και τα stablecoins είναι απίθανο να απειλήσουν το δολάριο των ΗΠΑ, λέει ο αντιπρόεδρος της Fed

Ο Randal Quarles, αντιπρόεδρος για την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ούτε τα σταθερά νομίσματα που συνδέονται με το δολάριο ούτε τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από ξένες κεντρικές τράπεζες είναι πιθανώς σημαντικές αιτίες ανησυχίας για το δολάριο των ΗΠΑ.

Σε μια προετοιμασμένη δήλωση για την ετήσια σύμβαση σύνδεσης Utah Bankers Association τη Δευτέρα, ο Quarles δήλωσε ότι τα ξένα νομίσματα – είτε fiat είτε ψηφιακά – είναι απίθανο να αμφισβητήσουν τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Ανέφερε το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ, τις εμπορικές σχέσεις με άλλα έθνη και την «αξιόπιστη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ» ως λόγους που πίστευε ότι ακόμη και ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, ή το CBDC, που εκδόθηκε στο εξωτερικό, θα αποτελούσε μικρό κίνδυνο.

«Είναι αναπόφευκτο ότι, καθώς η παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζουν να εξελίσσονται, ορισμένα ξένα νομίσματα (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ξένων CBDC) θα χρησιμοποιούνται περισσότερο στις διεθνείς συναλλαγές από ό, τι είναι σήμερα», δήλωσε ο Quarles. «Φαίνεται απίθανο, ωστόσο, ότι η κατάσταση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, ή ο ρόλος του δολαρίου ως το κυρίαρχο νόμισμα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, θα απειληθεί από ξένα CBDC».

Τα σχόλια του Quarles σχετικά με τα σταθερά νομίσματα που συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ ήταν επίσης φαινομενικά ελλιπή. Αν και ο αντιπρόεδρος της Fed δήλωσε ότι υπήρχε ένα «νόμιμο και ισχυρό ρυθμιστικό συμφέρον για τον τρόπο κατασκευής και διαχείρισης των stablecoins», ένα stablecoin σε δολάρια ΗΠΑ θα μπορούσε να υποστηρίξει τον ανταγωνισμό του κάνοντας τις διασυνοριακές πληρωμές γρηγορότερες και φθηνότερες.

Σύμφωνα με τον Quarles, οι ανησυχίες σχετικά με τα stablecoins – ένα, δηλαδή, ότι οι κάτοχοι ανταλλάσσουν μεγάλο αριθμό νομισμάτων ταυτόχρονα – “είναι εξαιρετικά επιλύσιμοι” Ακόμα και το Bitcoin (BTC), στο οποίο αναφέρθηκε ως “επικίνδυνη και κερδοσκοπική επένδυση και όχι ως επαναστατικό μέσο πληρωμής”, είναι απίθανο να επηρεάσει τον ρόλο του δολαρίου των ΗΠΑ, δεδομένου ότι το περιουσιακό στοιχείο κρυπτονομίσματος απέτυχε να γίνει ένα ευρέως αποδεκτό μέσο πληρωμής.

Ωστόσο, αντί να πιέζει για ένα CBDC που εκδίδεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ο Quarles υπονοούσε ότι ένα ομοσπονδιακό ψηφιακό νόμισμα θα αποθάρρυνε την καινοτομία από τον ιδιωτικό τομέα και θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τη διαθεσιμότητα πίστωσης και πολλές υπηρεσίες εμπορικών τραπεζών. Αν και δεν απέκλεισε την αμερικανική κυβέρνηση που τελικά απελευθέρωσε ένα CBDC, πρόσθεσε ότι πρέπει να προετοιμαστεί για να αποφευχθεί η παράνομη δραστηριότητα και να δικαιολογηθεί το πιθανό κόστος επέκτασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Τα πιθανά οφέλη μιας ομοσπονδιακής τράπεζας CBDC είναι ασαφή […] η ανάπτυξη μιας CBDC θα μπορούσε, πιστεύω, να ενέχει σημαντικούς κινδύνους».

Τον Μάιο, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι το κυβερνητικό όργανο θα εκδώσει έγγραφο συζήτησης κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι για να διερευνήσει την εφαρμογή ενός CBDC. Ο Πάουελ έχει μιλήσει πολλές φορές για τις πιθανές επιπτώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ που εκδίδει CBDC, λέγοντας ότι πίστευε ότι είναι πιο σημαντικό “να το πάρει σωστά από το να είναι το πρώτο.”

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Author: TURNER WRIGHT

Published: https://cointelegraph.com/news/foreign-cbdcs-and-stablecoins-unlikely-to-threaten-us-dollar-says-fed-vice-chair

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)