Το στοίχημα του Bitcoin της Tesla και της Microstrategy φέρνει λογιστικό πονοκέφαλο

Οι Tesla, Microstrategy και άλλες εταιρείες που επενδύουν σε Bitcoin θα πρέπει να αναμένουν να σημειώσουν οποιαδήποτε μείωση στην ανακτήσιμη αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, γνωστή ως χρέωση απομείωσης, όταν η αξία των συμμετοχών τους πέσει.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αυτή η λογιστική χρέωση σημαίνει ότι οι εταιρείες που κατέχουν Bitcoin θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντική απώλεια στο τέλος αυτού του ερχόμενου τριμήνου.

Ο γίγαντας λογισμικού Microstrategy κατέχει 92.079 BTC (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια), αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του ταμείου της. Πώλησε 500 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρικό χρέος την περασμένη εβδομάδα, οπότε θα μπορούσε να προσθέσει σε αυτό το σύνολο και πιστεύεται ότι προετοιμάζεται να αγοράσει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερο.

Η Microstrategy έχει ήδη δημοσιεύσει τριμηνιαίες απώλειες λόγω χρεώσεων απομείωσης το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και το πρώτο φέτος. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να αναλάβει χρέωση τουλάχιστον 285 εκατομμυρίων δολαρίων για την επένδυσή της σε Bitcoin στην τρέχουσα περίοδο, η οποία θα την ωθήσει σε μια άλλη τριμηνιαία απώλεια.

Οι χρεώσεις απομείωσης προκύπτουν επειδή τα κρυπτονομίσματα ταξινομούνται διαφορετικά από άλλα νομίσματα από το Συμβούλιο Οικονομικών Λογιστικών Προτύπων των ΗΠΑ (FASB) ως «άϋλο περιουσιακό στοιχείο αόριστης διάρκειας».

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να καταγράφουν την αξία του bitcoin κατά τη στιγμή της αγοράς. Εάν η τιμή αυξηθεί, δεν μπορούν να καταγράψουν αυτά τα κέρδη έως ότου πωληθεί το bitcoin. Αλλά εάν η αξία πέσει, η εταιρεία πρέπει να καταγράψει την αξία των συμμετοχών τους ως επιβάρυνση απομείωσης.

Η Tesla και άλλοι εταιρικοί επενδυτές Bitcoin αντιμετωπίζουν όλοι αυτό το μικρό λογιστικό εμπόδιο.

Αρχικά, το στοίχημα Bitcoin ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Tesla έμοιαζε με μεγάλο νικητή, ειδικά αφού ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων πούλησε το 10% των νομισμάτων του για τεράστιο κέρδος τον Απρίλιο. Ο σκοπός, όπως είπε, ήταν να επιβεβαιώσει ότι το κρυπτονόμισμα «θα μπορούσε να ρευστοποιηθεί εύκολα χωρίς να κινηθεί η αγορά».

Ωστόσο, χρειαζόταν μια επιβάρυνση απομείωσης ή μείωση των κερδών προ φόρων και αυτό μείωσε το καθαρό κέρδος της Tesla για το πρώτο τρίμηνο από 128 εκατομμύρια σε 101 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη και αν το Bitcoin ανεβαίνει πάνω από την τιμή αγοράς, οι Tesla και η Microstrategy δεν παίρνουν αντίγραφα των κερμάτων και εξαλείφουν τη μείωση. Αντ ‘αυτού, τα κέρδη μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο όταν πωληθεί το κρυπτονομισματικό στοιχείο. Και καθώς οι χρεώσεις του ερχόμενου τριμήνου είναι πιθανότατα πολύ πιο τιμωρητικές από την τελευταία, οι επενδυτές ενδέχεται να αναγκαστούν να κάνουν ακριβώς αυτό.

Απομειώσεις και εξαιρετική μεταβλητότητα
Το Bitcoin είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο. Το κρυπτονόμισμα έχει μειωθεί από το υψηλότερο όλων των εποχών από 64.863 $ σε 30.682 $ από τα μέσα Απριλίου (ο Musk διαδραμάτισε ειρωνικά σημαντικό ρόλο στην πτώση των τιμών του όταν ανακοίνωσε ότι η Tesla δεν θα δεχόταν πλέον Bitcoin) και έχει κερδίσει κατά 10% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στα μέσα έως τα τέλη Μαΐου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα ταξινομούνται διαφορετικά από άλλα νομίσματα είναι λιγότερο γνωστό και προκαλεί λογιστικό πονοκέφαλο.

“Το όνομα Bitcoin υποδηλώνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νόμισμα, το οποίο θα απαιτούσε λογιστική market-to-market”, δήλωσε ο Ed Ketz, καθηγητής λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Penn State University, στο Decrypt. Ωστόσο, πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Bitcoin αντιμετωπιστεί ως νόμισμα, αυτό θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στα τριμηνιαία κέρδη του.

Οι χρεώσεις απομείωσης σημαίνουν ότι, στη χειρότερη περίπτωση, εάν το Bitcoin πέσει πολύ κάτω από την τιμή στην οποία αγοράστηκε, μια εταιρεία θα μπορούσε να αναγκαστεί να πουλήσει μέρος του BTC που αγόρασε για να καλύψει τη ζημία, ακόμη και αν η συνολική επένδυσή του εξακολουθεί να είναι πάνω.

Εάν η εταιρεία είναι τόσο υψηλή όσο η Tesla, αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική τιμή του περιουσιακού στοιχείου.

Οι αναλυτές της Fortune εκτιμούν ότι εάν η Tesla αγόρασε Bitcoin τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με μέσο κόστος 31.600 $, οι χρεώσεις απομείωσης για το δεύτερο τρίμηνο θα ανέρχονταν σε 65 εκατομμύρια $.

Και, παρά τις διαβεβαιώσεις του Elon Musk ότι η Tesla δεν θα πουλήσει πλέον το Bitcoin της, ο Ketz πιστεύει ότι αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα η καλύτερη στρατηγική για την αντιστάθμιση της απώλειας απομείωσης και μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την προηγούμενη πώληση Bitcoin τον Απρίλιο.

«Η Tesla μάλλον δεν θα είχε απώλειες απομείωσης στο Bitcoin, οπότε αυτό που έκανε ήταν να πουλήσει τις συμμετοχές της με χαμηλότερες αποτιμήσεις για να αναγνωρίσει ένα κέρδος που αντισταθμίζει περισσότερο από την απώλεια απομείωσης», δήλωσε ο Ketz. “Υποψιάζομαι ότι θα προσπαθήσει να πουλήσει κάποιο Bitcoin, πάλι – εκείνα στις χαμηλότερες αποτιμήσεις – για να αποφέρει κέρδη που θα μαλακώσουν το πλήγμα ή ακόμη και θα δείξουν καθαρό κέρδος στα μελλοντικά τρίμηνα.”

Λογιστική απομείωσης
Η εκτίμηση κάθε νομίσματος ξεχωριστά – αντί να τα εκτιμάμε ως ομάδα ή χαρτοφυλάκιο – ήταν το κλειδί για την προσέγγιση της Tesla, δήλωσε ο Katz. «Είναι μια καλή τακτική για να μαλακώσουμε τους λογιστικούς πόνους, αλλά αναρωτιέται κανείς πόσο καιρό θα είναι σε θέση να παίξει αυτό το παιχνίδι. Και ακόμη και αν μπορεί να συνεχιστεί, τελικά θα εξαντλήσει το απόθεμα του Bitcoin. ”

Και αυτή η λογιστική γυμναστική θα μπορούσε επίσης να καταστήσει το Bitcoin λιγότερο βιώσιμο ως αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο για τους επενδυτές.

Οι κανόνες θα μπορούσαν επίσης να εμποδίζουν άλλες εταιρείες να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gartner τον Φεβρουάριο, μόνο το 5% των επικεφαλής οικονομικών αξιωματικών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να κρατήσουν το Bitcoin φέτος.

«Οι εταιρείες θα ρίξουν μια ματιά σε αυτές τις εμπειρίες της Tesla προτού επενδύσουν σε Bitcoin», δήλωσε ο Ketz. «Μοιάζει με μια καλή επένδυση όταν οι τιμές ανεβαίνουν, αλλά έχει μια σκοτεινή πλευρά όταν πέφτουν οι τιμές».

Η Microstrategy αναγνώρισε δημοσίως και τον κίνδυνο που ενέχεται: «Η συγκέντρωση των αποθεμάτων Bitcoin αυξάνει τους κινδύνους που ενέχει η στρατηγική απόκτησης Bitcoin», έγραψε, προσθέτοντας: «Η εξυπηρέτηση του χρέους μας θα απαιτήσει σημαντικό ποσό μετρητών και ενδέχεται να μην έχουμε επαρκή ποσά σε ταμειακή ροή από την επιχείρησή μας για να πληρώσουμε το χρέος μας. ”

Μια τέτοια κατηγορία άστατων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να ταιριάζει σε μια συγκεκριμένη τάξη επενδυτή, ανορθόδοξου όπως ο Musk, αλλά ο διπλασιασμός του κινδύνου ενδέχεται να μην είναι μια ελκυστική στρατηγική για τους περισσότερους.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

 

 

Author:  Adriana Hamacher

Published: https://decrypt.co/73749/tesla-microstrategys-bitcoin-bet-brings-accounting-headache?&utm_medium=referral&utm_campaign=feed&utm_source=coinmarketcap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)