Οι Chia Farmers εξαφανίζουν τους σκληρούς δίσκους στην Ευρώπη

Το proof of space του κρυπτονομίσματος Chia προκάλεσε την εξαφάνιση των σκληρών δίσκων στη Νοτιοανατολική Ασία πριν από την κυκλοφορία του. Τώρα οι πωλήσεις σκληρών δίσκων αυξάνονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Context – και η Chia είναι ο κύριος ένοχος.

“Σίγουρα είναι η Chia”, δήλωσε ο Gurvan Meyer, αναλυτής της Context, στη δημοσίευση IT The Register. Σύμφωνα με την έκθεση της Context για την ευρωπαϊκή αγορά αποθήκευσης υπολογιστών, οι πωλήσεις μονάδων αποθήκευσης εταιρικού επιπέδου άνω των 10 TB αυξήθηκαν σε 200.000 τον Απρίλιο του 2021, αυξάνοντας το 240% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις σκληρών δίσκων ποιότητας NAS αυξήθηκαν σε 250.000, αύξηση σε ετήσια βάση κατά 167%.

Και οι πωλήσεις των δίσκων επιτήρησης αυξήθηκαν κατά 116% από έτος σε έτος σε 200.000 μονάδες, αν και “δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο γεγονός στην παρακολούθηση που να προκαλεί αυτήν την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Meyer στο The Register.

Αν και το άνοιγμα των οικονομιών και οι πάροχοι cloud βελτίωσαν την υποδομή τους έπαιξε ρόλο, ο Meyer απέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης του σκληρού δίσκου στην Chia. “Έκανε έκπληξη σε όλους μετά την κυκλοφορία του Chia”, πρόσθεσε ο Meyer, σημειώνοντας ότι αναμένει ότι η επίδραση στην αγορά θα είναι μακροχρόνια. “Ακόμα και η Western Digital και η Seagate δεν περίμεναν υψηλή ζήτηση όπως αυτή.”

Τι είναι η Chia;

Η παγκόσμια αύξηση των πωλήσεων αποθήκευσης υπολογιστών αποδίδεται στη ζήτηση που προκαλείται από την Chia, ένα νέο κρυπτονόμισμα που ισχυρίζεται ότι είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το Bitcoin. Όπου το Bitcoin χρησιμοποιεί τον μηχανισμό proof of work, ο οποίος απαιτεί από τους miners να τρέχουν ισχυρούς υπολογιστές για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, η Chia χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα «proof of space and time» που βασίζεται σε μη χρησιμοποιημένο χώρο αποθήκευσης.

Αυτός ο μηχανισμός συναίνεσης βλέπει τους Chia “farmers” να ξεχωρίζουν 100GB “plots” στους σκληρούς δίσκους τους, οι οποίοι είναι γεμάτοι με κατακερματισμούς. όταν προστίθεται ένα νέο μπλοκ στο blockchain, ο κατακερματισμός του συγκρίνεται με τους κατακερματισμούς στις κινήσεις των farmers και το πλησιέστερο match λαμβάνει την ανταμοιβή μπλοκ.

Η κυκλοφορία της Chia προκάλεσε αύξηση της ζήτησης για την αποθήκευση υπολογιστών που απαιτείται για την καλλιέργεια του κρυπτονομίσματος, οδηγώντας σε ελλείψεις σκληρών δίσκων στη Νοτιοανατολική Ασία πριν από την κυκλοφορία του – και προκαλώντας την άνοδο των τιμών των κατασκευαστών σκληρών δίσκων.

Δεν είναι το πρώτη κρυπτονόμισμα που προκαλεί ελλείψεις υλικού. Οι miners του Ethereum έχουν σπάσει τις GPU που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ωθώντας τους κατασκευαστές να εισαγάγουν περιορισμούς στις κάρτες γραφικών τους για να περιορίσουν τη χρησιμότητά τους για τους miners.

Παρόλο που το Chia φαρμινγ απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια από την εξόρυξη Bitcoin, εξακολουθεί να έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Απαιτεί πάντοτε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ορισμένοι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το Chia farming μπορεί να “αχρηστεύει” την μνήμη των υπολογιστών.

Παρόλο που ο δημιουργός της Chia, Bram Cohen, απέρριψε τον ισχυρισμό ως “μοντέρνο fud”, ο γερμανικός πάροχος υπηρεσιών cloud Hetzner απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομίσματος στους διακομιστές της με το επιχείρημα ότι η Chia farming θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βλάβες των δίσκων αποθήκευσης.

Εάν το Chia farming προκαλεί φθορά της μνήμης των υπολογιστών σε αυξημένους ρυθμούς (και προκαλεί αυξημένη ζήτηση για σκληρούς δίσκους, οδηγώντας σε περισσότερη κατασκευή), αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το αυξανόμενο πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Και αν η Chia αποδειχθεί επιτυχία, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα κρυπτονομίσματα, δήλωσε ο Meyer. “Το proof of space είναι ένας σχετικά νέος μηχανισμός συναίνεσης, αλλά οποιοσδήποτε αριθμός νέων νομισμάτων θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να το χρησιμοποιήσει”, είπε. “Εάν η μέθοδος κερδίσει δημοτικότητα, η ζήτηση για αποθηκευτική μνήμη θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.”

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

 

 

Author:  Stephen Graves

Published: https://decrypt.co/73132/chia-farmers-are-snapping-hard-drives-europe-report?&utm_medium=referral&utm_campaign=feed&utm_source=coinmarketcap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)