Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Θέλει το Bitcoin ως nόμιμο χρήμα – Τι σημαίνει αυτό;

Ο αυταρχικός πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, σχεδιάζει να κάνει νόμιμο χρήμα το Bitcoin.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε χθες στο συνέδριο Bitcoin 2021 του Μαϊάμι, προκάλεσε εικασίες ότι οι Σαλβαδόροι σύντομα θα αγοράζουν στα παντοπωλεία τους με το Bitcoin.

Ο Μπάκελε ανέφερε σήμερα ότι το νομοσχέδιο θα καθιστούσε επίσης φθηνότερο και γρηγορότερο για τους μετανάστες να στείλουν χρήματα στο σπίτι τους στο Ελ Σαλβαδόρ.

Μόνο το 30% των Σαλβαδόρ έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, είπε, καθιστώντας τα εμβάσματα σε νομίσματα άσκοπα δαπανηρά. Μια μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι τα εμβάσματα αποτελούν το 21% του ΑΕΠ της χώρας.

Αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι λιγότερο από αυτό που υποδηλώνει ο ενθουσιασμός. Η δήλωση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος δεν έχει καμία σχέση με εμβάσματα ή πληρωμές, δήλωσε ο George Selgin, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Εναλλακτικών της Cato.

Ο Selgin είπε στο Decrypt ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στους Σαλβαδόρους να χρησιμοποιούν το Bitcoin για την εξόφληση χρεών που έχουν συναφθεί στο νόμισμα.

Η αλλαγή μπορεί επίσης να επιτρέψει στις τράπεζες να συναλλάσσονται σε Bitcoin, να δέχονται καταθέσεις και να διανέμουν δάνεια σε κρυπτονομίσματα, είπε.

Αλλά ο νέος νόμος δεν θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το Bitcoin σε συνήθη ανταλλαγή, δήλωσε ο Selgin, “εκτός από το βαθμό που οδηγεί σε διαφορετική φορολογική μεταχείριση τέτοιων συναλλαγών.”

Από τη δολαριοποίηση έως το bitcoin
Η πρόσφατη νομισματική ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ βοηθά στην εξήγηση της δήλωσης του Μπάκελε. Στις αρχές του αιώνα, το εθνικό νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ, το κόλον, κατέρρευσε υπό υπερπληθωρισμό.

Για να σώσει την οικονομία, το Ελ Σαλβαδόρ κήρυξε το δολάριο ΗΠΑ ως νόμιμο χρήμα. Το Ελ Σαλβαδόρ άρχισε να καταργεί σταδιακά το κόλον το επόμενο έτος και έκτοτε το δολάριο κυριαρχεί.

«[Πρόεδρος] Ο Μπουκέλε προτείνει να κάνει με το Bitcoin αυτό που έκανε το Ελ Σαλβαδόρ με το δολάριο το 2001», δήλωσε ο Selgin.

Δεδομένου ότι η χώρα έχει ήδη καταργήσει το εθνικό της νόμισμα υπέρ του δολαρίου, υπάρχουν «λίγα να χάσουν επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ δύο νομικά ισοδύναμων εναλλακτικών επιλογών νομίσματος», είπε.

Bitcoin και Bukele: περίεργα αδέσποτα
Το Bukele είναι απίθανο να εκπληρώσει τις επιθυμίες των μινιμαλιστών του Bitcoin προωθώντας την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και διαλύοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η κίνηση προς το Bitcoin μπορεί να προδικάσει πιθανές κυρώσεις από τη διοίκηση Biden, εξήγησε ο Selgin, “συμπεριλαμβανομένων πιθανών προσπαθειών να σταματήσει η ροή του USD στη χώρα”.

Τον περασμένο μήνα, ο Μπάκελε εξαφάνισε τους πολιτικούς του αντιπάλους από το δικαστικό σύστημα της χώρας. Και στις 3 Ιουνίου, το συνέδριο του Σαλβαδόρ, στο οποίο κυριαρχούσε το κόμμα του Μπουκέλε, εξέδωσε νόμο που επέκτεινε τον έλεγχο του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, αφαιρώντας την εξουσία του ιδιωτικού τομέα να ασκεί πιέσεις για την εκλογή μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

«Ίσως είναι ο τρόπος του να χώσει τη μύτη του στο δολάριο ή στις αρχές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Selgin.

Έτσι, το Ελ Σαλβαδόρ είναι απίθανο να γίνει έθνος Bitcoin σύντομα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι ένα μικρό αλλά ισχυρό βήμα προς την υιοθέτηση του Bitcoin.

«Μην γιορτάζεις τον ηγέτη του Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος έχει επιδείξει αυταρχική συμπεριφορά», ανέφερε χθες στο Twitter ο Alex Gladstein, υποστηρικτής του Bitcoin που είναι επικεφαλής στρατηγικής στο Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Γιορτάστε τη δράση, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, θα μειώσει τον έλεγχο που έχει η κυβέρνησή του ή οποιασδήποτε από τις ακόλουθες κυβερνήσεις έναντι του πολίτη».

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

 

 

Author:  Ekin Genç

Published: https://decrypt.co/72892/el-salvadors-president-wants-bitcoin-to-be-legal-tender-heres-what-that-means?&utm_medium=referral&utm_campaign=feed&utm_source=coinmarketcap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)