Καθώς η μάχη της Γάζας κλιμακώθηκε, το Bitcoin άρχισε να ρέει στη Χαμάς

Η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς έχει δει τις δωρεές bitcoin της να ανεβαίνουν από τότε που ξεκίνησε ο Μάιος τον πόλεμο με το Ισραήλ.

Ένας ανώτερος αλλά ανώνυμος αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι «[ήταν] σίγουρα μια αιχμή» στις δωρεές bitcoin όταν ξεκίνησε η μάχη, ανέφερε η Wall Street Journal στις 3 Ιουνίου.

Οι δωρεές προέρχονταν από ιστότοπους που δημοσιεύτηκαν από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam που ελέγχουν τη Γάζα. Μέρος αυτής της χρηματοδότησης διατέθηκε για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων, έχουν ορίσει από καιρό τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα. Αυτό το ανάγκασε να στραφεί σε μυστικά κανάλια για χρηματοδότηση, το bitcoin μεταξύ τους.

Είχε κάποια επιτυχία. Τον Αύγουστο, η εταιρεία πληροφοριών blockchain Chainalysis συνεργάστηκε με το FBI, το IRS και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να εντοπίσει και να κλείσει δακτυλίους παράνομα παράγοντας bitcoin τόσο για τις ταξιαρχίες al-Qassam όσο και για την al-Qaeda.

Οι επιχειρήσεις οδήγησαν στην κατάσχεση bitcoin άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων – σε τιμές Αυγούστου 2020 – τόσο από τις τρομοκρατικές ομάδες όσο και από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χρήματος χωρίς άδεια με τις οποίες συνεργάστηκαν.

Εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) αποκάλυψε ότι οι Ταξιαρχίες al-Qassam άρχισαν να ζητούν δωρεές bitcoin στις αρχές του 2019 για να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία της τρομοκρατίας.

«Η Ταξιαρχία al-Qassam καυχιέται ότι οι δωρεές bitcoin ήταν ανιχνεύσιμες και θα χρησιμοποιηθούν για βίαιες αιτίες», δήλωσε ο DoJ. «Οι ιστότοποί τους προσέφεραν οδηγίες βίντεο για το πώς να κάνουν ανώνυμα δωρεές, εν μέρει χρησιμοποιώντας μοναδικές διευθύνσεις bitcoin που δημιουργούνται για κάθε μεμονωμένο δωρητή. Ωστόσο, τέτοιες δωρεές δεν ήταν ανώνυμες. ”

Η εκστρατεία της Χαμάς ξεκίνησε στις αρχές του 2019, όταν στράφηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έπειτα στους δικούς της ιστότοπους για να ζητήσει δωρεές bitcoin για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής της εκστρατείας, σύμφωνα με το DoJ. Οι πράκτορες κατέλαβαν 150 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.

Το ζήτημα έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από την επιβολή του νόμου για την εκστρατεία εναντίον νομισμάτων απορρήτου όπως το Monero. Και αναφέρεται συχνά η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Με ψευδώνυμο αλλά όχι ανώνυμα

«Η Ταξιαρχία al-Qassam καυχιέται ότι οι δωρεές bitcoin ήταν ανιχνεύσιμες και θα χρησιμοποιηθούν για βίαιες αιτίες», δήλωσε ο DoJ. «Οι ιστότοποί τους προσέφεραν οδηγίες βίντεο για το πώς να κάνουν ανώνυμα δωρεές, εν μέρει χρησιμοποιώντας μοναδικές διευθύνσεις bitcoin που δημιουργούνται για κάθε μεμονωμένο δότη. Ωστόσο, τέτοιες δωρεές δεν ήταν ανώνυμες. ”

Η ικανότητα επιβολής του νόμου να παρακολουθεί bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα στους τελικούς χρήστες έχει αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό.

«Είμαστε υπερήφανοι που λέμε ότι τα εργαλεία Chainalysis βοήθησαν στην έρευνα των δύο καμπανιών που βασίζονται σε δωρεές κρυπτονομισμάτων», δήλωσε η εταιρεία σε μια δημοσίευση ιστολογίου. «Η ανάλυση Blockchain επιτρέπει την περαιτέρω διερεύνηση των εκστρατειών δωρεάς που διεξάγουν τρομοκρατικές ομάδες στα κοινωνικά μέσα, καθώς και τα μεγαλύτερα υποκείμενα χρηματοοικονομικά δίκτυα που διευκολύνουν τη λειτουργία τους».

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)