Η Κίνα δεν δημιούργησε ψηφιακό νόμισμα για να κατασκοπεύει τους πολίτες της, δήλωσε πρώην επικεφαλής του ψηφιακού προγράμματος Γιουάν της κεντρικής τράπεζας.
Μιλώντας στις 30 Μαΐου, ο Yao Qian, πρώην διευθυντής του ινστιτούτου ψηφιακού νομίσματος στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δήλωσε ότι «η βοήθεια στην κυβέρνηση να δει όλες τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο δεν ήταν η πρόθεση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας», σύμφωνα με το Bloomberg.
Αντί να παρακολουθεί τις συνήθειες των δαπανών των πολιτών της, είπε, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναζητούσε μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας του απορρήτου των χρηστών και της ικανότητάς της να επιδιώκει εγκλήματα όπως το ξέπλυμα χρήματος, η φοροδιαφυγή και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Αυτό είναι περίπου αυτό που είπε ο επικεφαλής του ινστιτούτου ψηφιακού νομίσματος, είπε ο Mu Changchun τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο, περιέγραψε αυτόν τον στόχο κάπως διαφορετικά.
Ενώ υποσχέθηκε να “δώσει σε εκείνους τους ανθρώπους που το απαιτούν ανωνυμία στις συναλλαγές τους”, ο Mu το χαρακτήρισε πιο επιθετικά, ζητώντας “ελεγχόμενη ανωνυμία”, που έχει κληθεί ως οξύμωρο.
ο Mu είπε:
«Θα διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ της« ελεγχόμενης ανωνυμίας »και της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, του CTF [καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας] και επίσης φορολογικών ζητημάτων, διαδικτυακού τζόγου και οποιωνδήποτε ηλεκτρονικών εγκληματικών δραστηριοτήτων. Αυτή είναι μια ισορροπία που πρέπει να διατηρήσουμε και αυτός είναι ο στόχος μας. ”
Η περιγραφή του Mu σχετικά με τα είδη δραστηριοτήτων που θα έκαναν την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις δαπάνες δεν ήταν μόνο πολύ ευρύτερη, αλλά το τελευταίο στοιχείο – «οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές εγκληματικές δραστηριότητες» – θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες σε μια χώρα που παρακολουθεί επιθετικά το Διαδίκτυο και τις ψηφιακές επικοινωνίες για παράνομα αντικυβερνητικά σχόλια.
Πάρα πολύ παρακολούθηση για ΗΠΑ
Τα σχόλια του Yao ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell στα τέλη Απριλίου ότι το ψηφιακό γιουάν «επιτρέπει πραγματικά στην κυβέρνηση να βλέπει κάθε πληρωμή για την οποία χρησιμοποιείται σε πραγματικό χρόνο».
Ένα ψηφιακό νόμισμα που προσφέρει στην κυβέρνηση αυτό το επίπεδο ικανότητας παρακολούθησης, είπε ο Πάουελ, «δεν είναι αυτό που θα λειτουργούσε εδώ».
Θα ήταν επίσης κακό για την κατάσταση του αμερικανικού δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως, δήλωσε ο Πάουελ «Αυτό οφείλεται στο κράτος δικαίου μας, τα δημοκρατικά μας θεσμικά όργανα, τα οποία είναι τα καλύτερα στον κόσμο », πρόσθεσε.
Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.