Τι είναι το Qtum;

Ο αγώνας για την παραγωγή της ταχύτερης, πιο ικανής πλατφόρμας smart contracts οδήγησε στην έλευση δεκάδων ισχυρών διεκδικητών.

Μεταξύ αυτών, το Qtum φαίνεται να κερδίζει ένα διαφορετικό μονοπάτι, λαμβάνοντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και αναδιπλώνοντάς τα σε μια ισχυρή λύση που μπορεί να ανταγωνιστεί με μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες του σήμερα.

Τι είναι το Qtum;
Το Qtum είναι μια πλατφόρμα blockchain ανοιχτού κώδικα που παίρνει μερικά από τα καλύτερα μέρη του Bitcoin και του Ethereum και τα τυλίγει σε μια πλατφόρμα φιλική για προγραμματιστές ικανή να υποστηρίζει εξαιρετικά ασφαλείς αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps).

Συγκεκριμένα, η Qtum παίρνει το μοντέλο συναλλαγών UTXO του Bitcoin και το συνδυάζει με μια διεπαφή επιπέδου προσαρμογής στην Εικονική Μηχανή Ethereum για την παραγωγή της πρώτης πλατφόρμας έξυπνων συμβάσεων που βασίζεται σε UTXO. Σε αντίθεση με το Bitcoin και το Ethereum (προς το παρόν), το Qtum εξασφαλίζεται με proof-of-stake (PoS) – περισσότερα σε αυτό το θέμα αργότερα.

Η πλατφόρμα διαθέτει θεωρητική απόδοση έως και 70 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο (TPS) – καθιστώντας την περίπου 16 φορές ταχύτερη από το Bitcoin και επτά φορές ταχύτερη από το Ethereum. Διαθέτει επίσης χαμηλό πληθωρισμό και αρκετά διανεμημένες ανταμοιβές, διασφαλίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν αποζημιωθεί σωστά για την ασφάλεια του δικτύου.

Το Qtum ιδρύθηκε το 2016 και κυκλοφόρησε το mainnet του τον Σεπτέμβριο του 2017. Όπως πολλές πλατφόρμες εποχής 2016-2017, το Qtum χρηματοδοτήθηκε αρχικά μέσω μιας αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO), συγκεντρώνοντας συνολικά 15,6 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin (BTC) και Ether (ETH) . Εκείνη την εποχή, ήταν το τέταρτο ICO με τα υψηλότερα κέρδη ποτέ.

Πώς λειτουργεί το Qtum;
Το Qtum βασίζεται στο μοντέλο συναλλαγών UTXO του Bitcoin, χρησιμοποιώντας επιπλέον δυνατότητες δέσμης ενεργειών, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να δημιουργούν ισχυρές αποκεντρωμένες εφαρμογές στην κορυφή της πλατφόρμας. Οι προγραμματιστές έχουν αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες για να δημιουργήσουν το ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα DApp της Qtum – το οποίο περιλαμβάνει αποκεντρωμένα παιχνίδια, μηχανές αναζήτησης, σετ εργαλείων πληρωμών, κοινωνικά δίκτυα και άλλα.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της Qtum είναι το επίπεδο αφαίρεσης λογαριασμού (AAL). Αυτό ουσιαστικά γεφυρώνει το κενό μεταξύ του βασικού blockchain της Qtum UTXO με το μοντέλο λογαριασμού που χρησιμοποιείται από την εικονική του μηχανή, επιτρέποντας πιο ισχυρές δυνατότητες έξυπνης σύμβασης.

Διασφαλίζεται από μια προσαρμοσμένη παραλλαγή του proof-of-stake (PoS) και προστέθηκε πρόσφατα μια δυνατότητα «στοιχήματος εκτός σύνδεσης» που επιτρέπει τη μη εξουσιοδοτημένη αποστολή διευθύνσεων σε ένα διαδικτυακό «super staker». Το Qtum PoS χρησιμοποιεί το πλήρες πορτοφόλι Qtum Core για να κερδίσει ανταμοιβές δικτύου για το στοίχημα του QTUM και τη δημοσίευση μπλοκ.

Το διακριτικό QTUM είναι το native gas token για συναλλαγές και έξυπνες συμβάσεις συναλλαγών στο Qtum και είναι επίσης το διακριτικό ανταμοιβής για τους χειριστές κόμβων.

Τον Απρίλιο του 2021, η Qtum υποβλήθηκε σε ένα Hard Fork (γνωστό ως FastLane), όπου ο μέσος χρόνος μπλοκ μειώθηκε από 128 σε 32 δευτερόλεπτα, κάνοντας την παραγωγή μπλοκ τετραπλάσια. Αυτή η αναβάθμιση αναμένεται να προετοιμάσει καλύτερα το Qtum για την ανάπτυξη της δραστηριότητας DeFi, βελτιώνοντας παράλληλα τους χρόνους επιβεβαίωσης για τυπικές συναλλαγές.

Τι κάνει το Qtum μοναδικό;
Το Qtum έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια ασφαλή, αξιόπιστη και εξαιρετικά αποτελεσματική πλατφόρμα για περιπτώσεις ιδιωτικής, δημόσιας και επιχειρηματικής χρήσης.

Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν:

Αποκεντρωμένη Διακυβέρνηση On-Chain

Το Qtum χρησιμοποιεί ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης (DGP) για να επιτρέψει σε διάφορους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας Qtum και επιτρέπει την αλλαγή ορισμένων παραμέτρων blockchain μέσω έξυπνων συμβάσεων.

Δίκτυο μεγάλου κόμβου

Το Qtum διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα κόμβων οποιασδήποτε πλατφόρμας blockchain που λειτουργεί σήμερα. Από τον Μάιο του 2021, υπάρχουν συνολικά ~ 1200 κόμβοι Qtum που διανέμονται σε 60 χώρες – καθιστώντας τον έναν από τους πιο ανοιχτούς και αποκεντρωμένους blockchain. Τα Bitcoin και Ethereum υπολογίζονται ως τα μόνα blockchains με υψηλότερο αριθμό ενεργών κόμβων.

Αυξανόμενο οικοσύστημα DeFi

Η αποτελεσματικότητα της Qtum και οι πλούσιες δυνατότητες smart contracts το έκαναν εστία για ανάπτυξη DApp. Πολλά πρόσφατα DApps στην πλατφόρμα εμπίπτουν στη θέση της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) – συμπεριλαμβανομένων των QiSwap (AMM) και Qcore (yield farm).

Το Qtum Chain Foundation διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα κινήτρων DeFi και οικοσυστημάτων, το οποίο θα διατίθεται έως 5 εκατομμύρια δολάρια σε προγραμματιστές που κατασκευάζουν προϊόντα DeFi και άλλες βελτιώσεις του οικοσυστήματος στην πλατφόρμα για μια περίοδο δύο ετών.

Κουπόνια QRC20

Όπως τα πιο δημοφιλή blockchains με έξυπνες συμβάσεις, η Qtum διαθέτει επίσης στοιχεία που εκδίδονται με smart contracts – στην περίπτωση αυτή, γνωστά ως διακριτικά QRC20. Αυτά μπορούν να κωδικοποιηθούν με νέα λειτουργικότητα για την τροφοδοσία μιας σειράς εφαρμογών.

Συναίνεση proof-of-stake

Το proof-of-stake της Qtum είναι αποτελεσματικό και πολύ περιεκτικό. Πρακτικά, οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια του μπλοκ Qtum εκτελώντας έναν πλήρη κόμβο – καθώς δεν υπάρχουν ακριβές απαιτήσεις υλικού.

Ποιοι είναι οι κύριοι ανταγωνιστές της Qtum;
Ως πλατφόρμα έξυπνης σύμβασης, το Qtum είναι σχεδιασμένο για να τροφοδοτεί ένα μέλλον όπου σχεδόν κάθε εφαρμογή μπορεί να εκτελείται με αποκεντρωμένο τρόπο σε ένα blockchain. Αλλά δεν είναι η μόνη πλατφόρμα με τον ίδιο στόχο, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της περιλαμβάνουν:

Ethereum: Το πνευματικό τέκνο του Vitalik Buterin και επτά άλλων συνιδρυτών, το Ethereum είναι σήμερα η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για εφαρμογές DeFi. Αρχίζει να υφίσταται μια σημαντική αναβάθμιση για μετάβαση σε proof-of-stake (PoS) στο εγγύς μέλλον.
TRON: Αυτοανακηρύχθηκε ως η «ταχύτερα αναπτυσσόμενη δημόσια αλυσίδα στον κόσμο», το TRON είναι ένα blockchain υψηλής απόδοσης που στοχεύει να χρησιμεύσει ως υποδομή για ένα ανοιχτό διαδίκτυο.
Binance Smart Chain: Ένα Fork του Ethereum που εξερράγη σε δημοτικότητα τους τελευταίους μήνες χάρη στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα DeFi, τις χαμηλές χρεώσεις και τους γρήγορους χρόνους επιβεβαίωσης. Χρησιμοποιεί το Binance Coin (BNB) ως το native gas token.

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)