Μπορεί το Bitcoin να αντικαταστήσει το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο;

Εν συντομία
Τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID οδήγησαν ορισμένους να υποστηρίξουν ότι το δολάριο κινδυνεύει να εκτοπιστεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Οι υποστηρικτές του Bitcoin υποστήριξαν ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να πάρει τη θέση του δολαρίου. αλλά οι σκεπτικιστές διαφωνούν.

Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Διάσκεψης του Bretton Woods, το δολάριο των ΗΠΑ είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Σήμερα, πάνω από το 59% των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε ξένο νόμισμα είναι σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όμως, η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα φαίνεται κάπως ασταθής στο τέλος.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι στρατηγικοί της Goldman Sachs υποστήριξαν ότι η απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το COVID-19, λαμβάνοντας πακέτα φορολογικών κινήτρων και εκτύπωση χρημάτων, πυροδοτεί “φόβους υποτίμησης” που θα μπορούσαν να δουν το δολάριο να ανατραπεί από τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Και το Γιουάν της Κίνας συνεχίζει να χτυπάει το δολάριο καθώς η χώρα προχωρά με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα καινοτομιών ψηφιακού νομίσματος.

Με το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα να αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι υποστηρικτές του Bitcoin εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το κρυπτονόμισμα ως πιθανή εναλλακτική λύση.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Ruchir Sharma, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός στη Morgan Stanley, έγραψε ένα Financial Times προγνωστικό για το τέλος του καθεστώτος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και την ενδεχόμενη αντικατάστασή του από το Bitcoin.

“Φοβούμενοι ότι οι κεντρικές τράπεζες υπό την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποβαθμίζουν την αξία των νομισμάτων τους, πολλοί άνθρωποι έχουν αγοράσει bitcoin χύμα από τον Μάρτιο», έγραψε ο Sharma”. Στη διατριβή του Sharma, οι επιφυλακτικοί αποταμιευτές προσελκύουν το Bitcoin επειδή η προσφορά του περιορίζεται τεχνητά, σε αντίθεση με το δολάριο και άλλα νομίσματα fiat, τα οποία δεν έχουν όριο προσφοράς.

“Η εκτύπωση του νομίσματος fiat είναι υποτιμητική, είναι η κλοπή της αξίας από τους τρέχοντες κατόχους”, δήλωσε ο Erik Voorhees, Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ShapeShift, στο Decrypt. “Έχουμε φτάσει να αγκαλιάσουμε αυτό το φαινόμενο”, είπε, “αλλά ιστορικά, καθεστώτα που υποβαθμίζουν το νόμισμά τους τείνουν να καταρρέουν το νόμισμά τους.”

Μια συνέπεια της υποτίμησης είναι ο πληθωρισμός. “Ένα καθιερωμένο διεθνές νόμισμα μπορεί πράγματι να χάσει έδαφος από τους άλλους και μπορεί τελικά να χάσει τη δεσπόζουσα θέση του”, εξήγησε ο Τζορτζ Σέλγκιν, διευθυντής του Κέντρου Νομισματικών και Χρηματοοικονομικών Εναλλακτικών λύσεων στο Ινστιτούτο think tank Cato. Αλλά δεν είναι εύκολο να συμβεί. “Πρέπει να γίνει αρκετά ασταθής στην αξία.”

Οι ΗΠΑ πέρυσι κατέγραψαν πληθωρισμό 1,25%. Και σύμφωνα με τον υπολογισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολις που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, υπάρχει πιθανότητα 33% ο ρυθμός πληθωρισμού των ΗΠΑ να υπερβεί το 3% τα επόμενα πέντε χρόνια. Όλα αυτά δίνουν στον Selgin κάποιο λόγο να ανησυχεί μακροπρόθεσμα, “αλλά ακόμη και τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι εξετάζουμε διψήφια ψηφία μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.” Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν είναι πουθενά κοντά στο 36% της Αργεντινής ή στο 15% της Τουρκίας.

“Χρειάζεται πολύς πληθωρισμός για τους ανθρώπους να αποφασίσουν ότι αξίζει να πηδήξεις από αυτό το βαγόνι σε οτιδήποτε άλλο”, δήλωσε ο Selgin.

Η επίδραση του δικτύου
Εάν το δολάριο καταρρεύσει, αυτό που θα διάλεγαν οι άνθρωποι δεν θα ήταν Bitcoin, πρόσθεσε ο Selgin, αλλά άλλα νομίσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι δημοφιλείς – ρευστό – και αυτό είναι που έχει σημασία στην παγκόσμια συναλλαγή. Είναι η ιδέα πίσω από αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν “network effects”.

Το επιχείρημα του Sharma για το Bitcoin ως αποθεματικό νόμισμα δεν βασίζεται αποκλειστικά στην υποτίμηση από την εκτύπωση χρημάτων, ωστόσο το κρυπτονόμισμα θα πρέπει επίσης να λειτουργεί ως χρήσιμο μέσο ανταλλαγής. “Οι μικρότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν bitcoin στο διεθνές εμπόριο, ιδίως σε χώρες όπου τα δολάρια μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν (όπως η Νιγηρία) ή το τοπικό νόμισμα είναι ασταθές (Αργεντινή)”, έγραψε.

Αλλά μπορεί το Bitcoin να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τη χρήση του δολαρίου ως παγκόσμιο μέσο ανταλλαγής;

“Η τεράστια ρευστότητα και οι επιπτώσεις στο δίκτυο του δολαρίου είναι η ισχυρότερη αντίθεση έναντι της ανάβασης του Bitcoin”, δήλωσε ο Voorhees στο Decrypt, σημειώνοντας ότι το Bitcoin έχει ανέβει από τίποτα σε κεφαλαιοποίηση αγοράς τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας. “Το Bitcoin κερδίζει το δικό του network effect με το χρόνο”, είπε.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των 827 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Bitcoin φαίνεται συγκλονιστική. Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κυκλοφορία, και μόλις πάνω από 1,43 τρισεκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο του 2021.

Όμως αυτοί οι αριθμοί δεν παρέχουν ακριβώς σύγκριση μεταξύ μήλων. Τα δολάρια και τα ευρώ χρησιμοποιούνται ενεργά σε καθημερινές συναλλαγές – σε αντίθεση με το Bitcoin, παρόλο που μπορεί να υιοθετηθεί σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις. Μια έκθεση της Deutsche Bank που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021 σημείωσε ότι οι συναλλαγές Bitcoin κατά μέσο όρο περίπου 0,5 δισεκατομμύρια την ημέρα, ισοδυναμούν με 0,02% των συναλλαγών σε ευρώ και 0,009% των συναλλαγών σε δολάρια.

“Η ρευστότητα του Bitcoin είναι πολύ πιο κοντά στο μπατ (baht) της Ταϊλάνδης”, ανέφερε η έκθεση. Και το μπατ της Ταϊλάνδης – ούτε καν ένας απομακρυσμένος διεκδικητής για το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού – δεν είναι το είδος του αντίπαλου που το Bitcoin φοβάται. Αν η “διεθνής συναλλαγή” είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάσταση του αποθεματικού νομίσματος, τότε οι πιθανότητες δεν συσσωρεύονται υπέρ του Bitcoin, τουλάχιστον στο προβλέψιμο μέλλον.

Η κατάσταση του αποθεματικού νομίσματος δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση του ως μέσου ανταλλαγής. Είναι επίσης κατανοητό όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Σάρμα αναφέρει το δολάριο ως «άγκυρα έναντι της οποίας άλλα έθνη εκτιμούν τα νομίσματά τους». Αυτό συνέβη κατά την εποχή του Bretton Woods, είπε ο Voorhees. “Η άγκυρα ήταν ένας κατάλληλος περιγραφέας”, είπε, αλλά από τη στιγμή που αφαιρέθηκε από το χρυσό το 1971, “το δολάριο ήταν καθαρό.”

“Το Bitcoin θα κερδίσει επίσης τη θέση του αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου, επειδή είναι σπάνιο, αμετάβλητο και απολιτικό”, πρόσθεσε ο Voorhees.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δολάριο κατέχει άνετα αυτήν τη δεσπόζουσα θέση σήμερα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οι κεντρικές τράπεζες σε 149 χώρες κατείχαν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσωπεύουν το 59% του συνόλου των αποθεματικών που διατέθηκαν, ακολουθούμενο από το ευρώ με μερίδιο 21%, και το κινεζικό ρενμίνμπι στο μακρινό 2,25%.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων. “Αυτό δεν σημαίνει ότι νομίσματα όπως το Κινέζικο ρενμίνμπι αποτελούν απειλή για την κατάσταση του δολαρίου απλώς και μόνο επειδή είναι μέρος των χαρτοφυλακίων της κεντρικής τράπεζας”, δήλωσε ο Selgin στο Decrypt. Αυτό ισχύει επίσης για το χρυσό και θα ισχύει επίσης για το Bitcoin, είπε.

“Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα είναι οι τελευταίες που θα αποκτήσουν Bitcoin και θα το πράξουν μόνο όταν η κυριαρχία του έχει καταστεί προφανής.” –Erik Voorhees

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να είναι το κριτήριο, σύμφωνα με τον Voorhees. Υπάρχουν πολλά άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. “Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα είναι οι τελευταίες που θα αποκτήσουν Bitcoin και θα το πράξουν μόνο όταν η κυριαρχία του έχει καταστεί προφανής.”

Η άδεια απορρίφθηκε;
Τίποτα δεν δεσμεύει την αξία του Bitcoin, δήλωσε ο Jeff Miron, ανώτερος λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο Decrypt. «Αξίζει ό,τι πιστεύει η αγορά ότι αξίζει, εκτός εάν κατά κάποιο τρόπο το Bitcoin καταφέρει να γίνει κυρίαρχο μέσο πληρωμής».

Αλλά το Bitcoin δεν μπορεί να γίνει κυρίαρχο μέσο πληρωμής, εξήγησε ο Miron, επειδή η διείσδυση των κυβερνήσεων στην οικονομική δραστηριότητα – όχι μόνο φορολόγηση αλλά και δαπάνες – καθιστά το επίσημο κυβερνητικό μέσο πληρωμής “την πιο φυσική αδυναμία για ένα μεγάλο μέρος άλλων συναλλαγών ”

“Οι κυβερνήσεις θέλουν τον έλεγχο των μέσων πληρωμών στις οικονομίες τους, και μπορούν να δυσκολέψουν την εμφάνιση οποιωνδήποτε νέων μέσων ρυθμίζοντας τη νέα αυτή προσέγγιση”, “δήλωσε ο Miron στο Decrypt.

Και οι κυβερνήσεις δεν έχουν κίνητρα να επιτρέπουν χρήματα που δεν είναι δικά τους – Bitcoin – να αντικαταστήσουν αυτό που είναι δικό τους – fiat. Στην πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου το 2010, ο Steve Baker, συντηρητικός βουλευτής της Wycombe, σημείωσε ότι «η Τράπεζα της Αγγλίας ελέγχει την τιμή, την ποσότητα και την ποιότητα του χρήματος». Ρώτησε τους συναδέλφους βουλευτές, “εάν τα χρήματα είναι προϊόν του κράτους, πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι καλή ιδέα;”

Ο Μπέικερ είπε στην Decrypt:”σε έναν υποθετικό κόσμο, θα περίμενα μια οικονομία της αγοράς να επιλέξει τα βασικά χρήματα στο μέλλον όπως έχει στο παρελθόν.” Είναι πεπεισμένος ότι ο πιο πιθανός υποψήφιος στο μέλλον είναι αυτός που “ενεργοποιείται από την τεχνολογία”, αν όχι απαραίτητα το Bitcoin.

Και αν συνβεί ποτέ…
Το δολάριο που χάνει την κατάσταση του αποθεματικού-νομίσματος θα μπορούσε να μειώσει μεμονωμένα την ευημερία των Αμερικανών, εξήγησε ο Selgin. «Κοιτάζοντας το χρέος που έχουμε, θα είμαστε σε μεγάλο πρόβλημα».

Αλλά αυτό είναι μόνο ένας βραχυπρόθεσμος πόνος, υποστηρίζουν οι υπερασπιστές του Bitcoin και ένας που θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.

Και σε αντίθεση με το αμερικανικό δολάριο, ο Voorhees επεσήμανε, “Το Bitcoin δεν είναι βάρος ενός έθνους αλλά και κανένα προνόμιο έθνους.”

 

 

 

Οι απόψεις και οι ιδέες που εκφράζονται εδώ είναι αποκλειστικά αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του site. Κάθε κίνηση επένδυσης και διαπραγμάτευσης συνεπάγεται κίνδυνο, θα πρέπει να κάνετε τη δική σας έρευνα κατά τη λήψη μιας απόφασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)