Τι είναι τα Non-Fungible Tokens (NFTs);

Τα Non-Fungible Tokens (NFTs) αλλάζουν ριζικά την ιδιοκτησία και την ανταλλαγή σπάνιων συλλογών.

Τα NFT μπορούν να αντιπροσωπεύουν έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα, αναμνηστικά και προσωπικά δεδομένα. Τα Non-fungible προϊόντα είναι αναντικατάστατα, μοναδικά και περιορισμένα σε ποσότητα.

Τα NFT δεν είναι γενικά διαιρετά. Ωστόσο, τα έργα blockchain πειραματίζονται με κλασματική ιδιοκτησία μοναδικών αντικειμένων όπως ακριβά έργα τέχνης ή αναμνηστικά.

Το Tokenization είναι κατάλληλο για προϊόντα όπως τα νομίσματα fiat, ο χρυσός και η φυσική γη. Η εκπροσώπηση ενός ευέλικτου περιουσιακού στοιχείου στο blockchain καθιστά εμπορεύσιμα 24/7 μέσω συναλλαγών χωρίς περιθώρια και χωρίς τριβή. Τα fungible αγαθά είναι εναλλάξιμα μεταξύ τους: Ένας λογαριασμός 100 $ αντικαθίσταται με οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό 100 $.

Τα Non-fungible προϊόντα είναι αναντικατάστατα, μοναδικά και περιορισμένα σε ποσότητα. Αυτά μπορούν επίσης να αναπαρασταθούν σε blockchain μέσω Non-Fungible-Tokens (NFTs). Τα NFT μπορούν να αντιπροσωπεύουν έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα, αναμνηστικά και προσωπικά δεδομένα. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν χαρακτήρες τυχερών παιχνιδιών, ψηφιακές ταυτότητες και πιστοποιητικά.

Κατοχή Fungible Assets vs. Non-Fungible
Η κυριότητα των εμπορευμάτων είναι απλή, επειδή είναι εύκολα διαιρετή. Τα NFT δεν είναι γενικά διαιρετά. Ωστόσο, τα έργα blockchain πειραματίζονται με κλασματική ιδιοκτησία μοναδικών αντικειμένων όπως ακριβά έργα τέχνης ή αναμνηστικά. Οι ιδιοκτήτες συλλεκτικών αντικειμένων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές κεφαλαίου. Και για τους επενδυτές, μπορούν να αποκτήσουν σπάνια περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο, καθώς και να αποκτήσουν νέες πηγές κεφαλαιουχικών κερδών ή ανεκτίμητη ιδιοκτησία.

Η διαιρετή ιδιοκτησία (fractional non-fungens tokens ή F-NFT) θα επέτρεπε στους μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν, ας πούμε, σε μια ζωγραφική 10 εκατομμυρίων δολαρίων επενδύοντας σε NFT αξίας 1.000 $ που αντιπροσωπεύουν το εν λόγω έργο τέχνης, όπου πριν θα έπρεπε να το αγοράσετε ολόκληρο με 10 εκατομμύρια δολάρια.

Χρησιμοποιώντας μια έξυπνη σύμβαση, ένας δημιουργός μπορεί να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων, όπως πληρωμές δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, ένα έξυπνο συμβόλαιο για διακριτικά έργα τέχνης θα μπορούσε να επιβάλει ένα ποσοστό πωλήσεων που θα αποσταλούν σε μια αρχική διεύθυνση. Καλλιτέχνες, μουσικοί, συγγραφείς και παραγωγοί θα μπορούσαν να βλέπουν περιοδικές πληρωμές δικαιωμάτων εκτός από τα έσοδα από την αρχική πώληση.

Tokenization: Επίτευξη αποτελεσματικότητας σε κλίμακα
Στην αγορά εμπορευμάτων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι διακανονισμοί και το tokenization χωρίς τριβές επιτυγχάνουν αποτελεσματικότητα σε κλίμακα. Παρομοίως, το tokenization έχει τη δυνατότητα να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μοναδικά, σπάνια ή / και ανεκτίμητα αγαθά. Το μέγεθος της συλλεκτικής αγοράς παγκοσμίως είναι 370 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι 151 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. 64 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα τέχνης. και 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια για ψηφιακή ταυτότητα.

Ενώ υπάρχει αρκετός ενθουσιασμός για τα NFT, οι τρέχουσες περιπτώσεις χρήσης είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τις τεράστιες δυνατότητές της. Με άλλα λόγια, είναι πολύ νωρίς.

Τα Non Fungible Tokens λειτουργούν ως επί το πλείστον στο Ethereum και αυτό αποτελεί εμπόδιο λόγω των δαπανηρών τελών (gas fees) που μαστίζουν το φραγμένο δίκτυο μέχρι τo 2020. Τα διακριτικά εκδίδονται συνήθως χρησιμοποιώντας τα πρότυπα ERC-721 ή ERC-1155. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Σεπτεμβρίου 2020 από το nonfungible.com, «τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή των τελών συναλλαγής [ETH] έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η δημιουργία ενός έξυπνου συμβολαίου κοστίζει περίπου 300 $, το να στείλει μια απλή συναλλαγή 5 $, μεταφέροντας ένα NFT 20 $ … Ωχ! ”

Επέκταση της οικονομικής ένταξης
Το Blockchain μπορεί να εξαπολυθεί για να καταστήσει δυνατή την οικονομική ένταξη μέσω των NFTs. Ακριβώς όπως ορισμένα έργα επιτρέπουν στους μη τραπεζικούς και παραμελημένους πληθυσμούς να έχουν πρόσβαση σε μη κρατικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αλλά πρέπει να επιλυθούν πολλά για να καθοδηγήσουμε τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, ο διαχωρισμός ενός NFT που αντιπροσωπεύει πτυχίο κολεγίου ή ψηφιακό πρόσωπο μπορεί να μην έχει νόημα. Η κλασματική ιδιοκτησία (F-NFT) σε περιπτώσεις χρήσης που έχουν νόημα μπορεί να ενισχύσει το ενδιαφέρον και την υιοθέτηση.

Υπάρχουν, ωστόσο, μελέτες περιπτώσεων που δείχνουν μια πορεία προς τη δημιουργία αξίας και τη χρησιμότητα. Ένας δάσκαλος τέχνης στην Αφρική μπορεί να επενδύσει μικροσκοπικά ποσά σε αριστουργήματα όπως πίνακες Picasso ή Van Gogh και να κληροδοτήσει ένα (εκτιμώμενο από την τιμή) NFT ως κληρονομιά για τα παιδιά του. Ένας ανταγωνιστικός παίκτης video game μπορεί να δημιουργήσει έσοδα ξεκλειδώνοντας σπάνιους χαρακτήρες και πωλώντας τα ως NFT σε θαυμαστές στην Ασία. Ένας λάτρεις του αυτοκινήτου μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει την τιμή πώλησης του Shelby Mustang του 1970, δημοπρατώντας ένα NFT σε λάτρεις των αυτοκινήτων παγκοσμίως.

«Οι ψηφιακοί έμποροι όπως οι έμποροι κρυπτογράφησης έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω μιας μεγαλύτερης, παγκόσμιας αγοράς», δήλωσε ο Jack Tao, Διευθύνων Σύμβουλός μας τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη στα ΜΜΕ. “Εάν πουλάτε Bitcoin σε μια παγκόσμια δευτερογενή αγορά, οι αγοραστές στη Ρωσία ή την Κορέα μπορεί να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα. Έτσι, μια μη τοπική διεθνής πλατφόρμα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων να πουλήσουν στον υψηλότερο πλειοδότη, με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα πρέπει να είναι σε μια ελεύθερη αγορά. Στην περίπτωση του Phemex, δώσαμε επίσης στα μέλη μας spot trading μηδενικών τελών για να μειώσουν σημαντικά το κόστος συναλλαγής. ”

Ένα NFT δεν είναι όπως τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα εικονικό ή πραγματικό στοιχείο. Αλλά η παρατήρηση του Τζακ ισχύει και για τα NFT.

Επικύρωση της πρωτοτυπίας ενός περιουσιακού στοιχείου
Τα NFT προσφέρουν βελτιωμένη ασφάλεια και έλεγχο ταυτότητας των πολύτιμων στοιχείων. Η εμπιστοσύνη είναι κρίσιμη κατά την επιχειρηματική δραστηριότητα και επομένως το blockchain μπορεί να αυξήσει την ανταλλαγή και εμπορική δραστηριότητα σε επικίνδυνες αγορές.

Η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT) δημιουργεί εμπιστοσύνη σε Non Fungible βιομηχανίες όπου τα ψεύτικα και οι πλαστογραφίες είναι κοινά, όπως έργα τέχνης και αναμνηστικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, περισσότερα από 480 εκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης κλέβονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Havocscope.

Μια αλυσίδα μπορεί να συλλάβει αμετάκλητα την πρωτοτυπία ενός συλλεκτικού, να παρακολουθήσει το στοιχείο, να δημιουργήσει μιας επιχειρησιακή και νομική αλυσίδα επιμέλειας, μια αλληλουχία εγγράφων ελέγχου, ιδιοκτησίας και μεταφοράς κομματιών. Μοιάζει πολύ με το πώς ένα Bitcoin παρακολουθείται αμετάβλητα καθ ‘όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο οι καινοτόμοι σχεδιάζουν μια εφαρμογή για περιπτώσεις προοριζόμενης χρήσης, μια αλυσίδα μπορεί επίσης να καταγράψει το ιστορικό ενός Non-Fungible περιουσιακού στοιχείου, na Προσθέσει χρονικές σημάνσεις βασικών εκδηλώσεων, και καταλόγους τιμών δημοπρασίας και άλλων επαληθευμένων πληροφοριών.

Τα Non Fungible Tokens αποτελούν βασικό συστατικό μιας οικονομίας του Web 3.0 χωρίς κυρίαρχο, χωρίς σύνορα. Πρόκειται για μια καινοτομία που είναι αρκετά νέα και τα επόμενα χρόνια, οι βέλτιστες πρακτικές θα εμφανιστούν σε ό, τι είναι δυνατό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)