Ποιος παίρνει τα Crypto; Τα διαζύγια παίρνουν νέα στροφή στην εποχή του Bitcoin

Όταν ένα ζευγάρι διαζευχθεί, οι σύζυγοι υποτίθεται ότι διαιρούν τα περιουσιακά στοιχεία – αλλά μερικοί επιλέγουν να τα κρύψουν. Η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι ένα παλιό πρόβλημα, αλλά τον τελευταίο καιρό γίνεται μια νέα συστροφή καθώς οι σύζυγοι (συνήθως οι σύζυγοι) προσπαθούν να αποφύγουν τους λογαριασμούς διαζυγίου, κρύβοντας χρήματα σε μυστικά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.

Είναι ένα πρόβλημα που η Σάντρα Ράντνα γνωρίζει καλά. Ο πληρεξούσιος διαζυγίου του Long Island εκπροσωπεί επί του παρόντος πολλούς πελάτες των οποίων οι κάποτε πλούσιοι σύντροφοι επικαλούνται ανεξήγητα τη φτώχεια.

«Σε μια περίπτωση, ο σύζυγος ήταν υψηλόμισθος που κέρδισε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια ως διαχειριστής επενδύσεων, αλλά ισχυρίστηκε ότι είχε μόνο λογαριασμό συνταξιοδότησης με 200.000 $. Η σύζυγος ήξερε ότι είχε περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν ήξερε πού ήταν », λέει η Ράντνα.

Τα χρήματα που λείπουν, αποδείχθηκε, ήταν σταθμευμένα σε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, τους οποίους η Ράννα κατάφερε να τα βρει μέσω εγκληματολογικών ερευνών και δικαστικών εντολών.

Η επιτυχία της στον εντοπισμό των κεφαλαίων είναι αξιοσημείωτη, διότι αντικατοπτρίζει το πώς τα νομικά και λογιστικά επαγγέλματα γίνονται σοφά στο crypto. Ενώ οι ιστορίες για το διαζύγιο και τα κρυπτονομίσματα δεν είναι καινούργιες – πρωτοσέλιδα για το Bitcoin και το γάμο άρχισαν να εμφανίζονται το 2018 – περισσότεροι πρώην σύζυγοι παίρνουν τώρα στα χέρια τους τις κινήσεις των κρυπτονομισμάτων που οι ίδιοι και οι δικηγόροι τους κάποτε υποθέτουν ότι ήταν απρόσιτες.

Ένας μεγάλος λόγος για αυτό είναι άνθρωποι όπως ο Mark DiMichael. Ένας ιατροδικαστής με τη λογιστική εταιρεία Citrin Cooperman, βοηθά τις εταιρείες να ξεριζώσουν την απάτη, αλλά επίσης βοηθά τους δικηγόρους διαζυγίων να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία. Στο παρελθόν, λέει, οι άπληστοι σύζυγοι έκρυβαν τα χρήματά τους σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμα και σε μυστικούς σωρούς μετρητών, αλλά, καθώς τα κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν στη δημοτικότητά τους, περισσότεροι έχουν στραφεί σε ψηφιακά πορτοφόλια – κυρίως επειδή μπορούν να κρύβουν χρήματα χωρίς καν να βγουν από το σπίτι τους.

Ωστόσο, ενώ οι κρυπτονομισματικές συναλλαγές μπορεί να είναι εξαιρετικά ανώνυμες, ο DiMichael λέει ότι πολλοί υποψήφιοι εξαπατητές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να καλύψουν τα ίχνη τους. Αντ ‘αυτού, θα χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία όπως η Coinbase, η οποία πρέπει να καταγράφει την ταυτότητα των πελατών για να συμμορφώνεται με τους ομοσπονδιακούς τραπεζικούς νόμους και πρέπει να ανταποκρίνεται σε κλήσεις που έχουν διαταχθεί από δικαστήριο.

Ακόμα και οι σύζυγοι που φροντίζουν περισσότερο να αποκρύψουν τις κρυπτονομισματικές συναλλαγές τους δεν είναι ξεκάθαροι. Σύμφωνα με την Radna, τη δικηγόρο διαζυγίων του Long Island, έχει λάβει δικαστικές εντολές για να καταλάβει υπολογιστές και να διενεργήσει ιατροδικαστικούς ελέγχους για να αναζητήσει δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα – συμπεριλαμβανομένων αναφορών νομισμάτων με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής όπως το Dash ή το Monero.

Εν τω μεταξύ, ο DiMichael λέει ότι έχει δημιουργήσει το δικό του λογισμικό για να αναλύσει διάφορα blockchain, πράγμα που σημαίνει ότι η ανακάλυψη ακόμη και μιας μόνο συναλλαγής μπορεί να είναι αρκετή για να εντοπίσει τα κρυφα κρυπτονομίσματα του συζύγου.

«Εφόσον έχετε μια διεύθυνση πορτοφολιού, πρέπει να ξεκινήσετε από κάπου», λέει ο DiMichael, προσθέτοντας ότι συμβουλεύει τους συζύγους που βρίσκονται ακόμη στο συζυγικό σπίτι να αναζητούν ηλεκτρονικά πορτοφόλια ή κανονικά πορτοφόλια που περιέχουν κλειδιά Bitcoin που μπορεί να βρίσκονται γύρω το σπίτι.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν θα είναι πάντα δυνατό να εντοπιστούν τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία, ειδικά εάν ένας σύζυγος κατάφερε να τα μεταφέρει απευθείας σε μια ανταλλαγή στο εξωτερικό όπως το Binance, το οποίο συνήθως αγνοεί τις κλήσεις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι προσεκτικοί. Ο DiMichael, ο οποίος λέει ότι έλαβε περισσότερες από δύο δωδεκάδες κλήσεις σχετικά με τον εντοπισμό κρυπτονομισμάτων σε περιπτώσεις διαζυγίου, σημειώνει ότι τα σχέδια απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων των συζύγων μπορούν να αναιρεθούν επειδή δεν μπορούν να υπερηφανεύονται για τις δραστηριότητές τους.

«Μια γυναίκα με κάλεσε για να πω ότι ο σύζυγός της είπε σε όλους τους φίλους του ότι είναι μια φάλαινα κρυπτονομισμάτωνς και είναι εδώ και χρόνια», δήλωσε ο DiMichael, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο σύζυγος ήταν πρώην επαγγελματίας αθλητής και ότι η υπόθεση συνεχίζεται.

Και όπως οι δικηγόροι πλησιάζουν τα προγράμματα κρυπτονομισμάτων σε περιπτώσεις διαζυγίου, το ίδιο ισχύει και για τους δικαστές. Ενώ πριν από πέντε χρόνια, πολλοί δικαστές μπορεί να είχαν μπερδευτεί από το Bitcoin, η Radna λέει ότι η δικαστική αρχή της Νέας Υόρκης – η οποία εδώ και πολύ καιρό είναι αρμόδια όταν πρόκειται για περίπλοκες οικονομικές υποθέσεις – είναι πλέον άπταιστη.

Η ουσία είναι ότι, όταν ένας γάμος δεν πηγαίνει καλά, υπάρχει τώρα μια καλή πιθανότητα ένας εταίρος να έχει κρυπτονομίσματα που είναι υποχρεωμένος να μοιραστεί με τον πρώην του και ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι δικηγόροι διαζυγίου γνωρίζουν τώρα ότι έχουν μια καλή ευκαιρία στον εντοπισμό.

«Η μεγάλη εσφαλμένη αντίληψη σε περιπτώσεις διαζυγίου είναι ότι αν κάποιος έχει επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, ο σύζυγός του δεν θα το βρει ποτέ», λέει η Ράντνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)