Οι μετοχές των κρυπτονομισμάτων αιμοραγούν καθώς το Bitcoin συντρίβεται

Εν συντομία

Η τιμή του Bitcoin έπεσε κατακόρυφα αυτή την εβδομάδα.
Οι μετοχές σε εταιρείες που συνδέονται με το νόμισμα έχουν επίσης υποχωρήσει.
Ακόμα και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της Rabobank.

Οι επικριτές του Bitcoin έχουν ξοδέψει πολλή ενέργεια υποστηρίζοντας ότι το κρυπτονόμισμα δεν αποτελεί αντιστάθμιση έναντι των παραδοσιακών αγορών – εξασθενίζει και μειώνεται μαζί τους. Ωστόσο, πολλές εταιρείες είναι τώρα τόσο εκτεθειμένες στο Bitcoin που επηρεάζει αισθητά τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το πιο αγαπημένο κρυπτονόμισμα στον κόσμο μειώθηκε από το υψηλότερο όλων των εποχών των 63.500 $ στα μέσα του περασμένου μήνα στα 33.888 $ την Τετάρτη.  Καθώς το Bitcoin συνετρίβη, το ίδιο έκαναν και οι μετοχές σε εταιρείες τεχνολογίας που έχουν εκτεθεί σε κρυπτογράφηση.

Τα αποθέματα στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έπεσαν στην τιμή των 580 $ την Παρασκευή – μια βραδινή πτώση περίπου 6%. Η Tesla, που διευθύνεται από τον Elon Musk, αντάλλαξε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το Bitcoin τον Ιανουάριο.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας cloud computing MicroStrategy υποχώρησε 22% στα 450 $. Η MicroStrategy, η οποία διευθύνεται από το Bitcoin ultra-bull, Michael Saylor, διαθέτει θησαυροφυλάκιο κρυπτογράφησης περίπου 111.000 $ Bitcoin (τώρα αξίας περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και πληρώνει το διοικητικό συμβούλιο του με Bitcoin.

Οι μετοχές του δημοφιλούς ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase, οι οποίες εισηγμένες στο Nasdaq τον περασμένο μήνα, μειώθηκαν κατά 9% την Παρασκευή. Το απόθεμα Coinbase αξίζει 242 $ (-43%) λιγότερο από το σύντομο υψηλότερο όλων των εποχών, το 430 $ στις 28 Απριλίου.

Η εταιρεία πληρωμών Square που είναι φιλική με τα Κρυπτονομίσματα έκλεισε κατά 5% λιγότερο την Παρασκευή στην τιμή των 200 $. Η εταιρεία, η οποία διευθύνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Twitter Jack Dorsey, έχει ξοδέψει 220 εκατομμύρια δολάρια για το Bitcoin μέχρι στιγμής και υπερασπίστηκε έντονα το Bitcoin ενάντια στην κριτική για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εργασιών εξόρυξης Bitcoin.

Δεν είναι μόνο εταιρείες που σχετίζονται με τα κρυπτονόμισματα που βρίσκονται στο έλεος της επαναφοράς του Bitcoin. Όπως ανέφεραν οι Financial Times, αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank διαπίστωσαν ότι η συντριβή του Bitcoin έπληξε τις μελλοντικές τιμές στο S&P 500, καθώς και την τιμή του πετρελαίου.

Οι αναλυτές Richard McGuire και Lyn Graham-Taylor είπαν σε ένα ενημερωτικό δελτίο την Πέμπτη: «Ο καταλύτης για αυτές τις κινήσεις φαίνεται να ήταν μια ξαφνική ρήξη στο bitcoin».

«Φαίνεται δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των περιστροφών και των κινήσεων του bitcoin από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά», δήλωσε το ζευγάρι. Αλλά «είμαστε εδώ. Ακόμα και ένα σεβαστό όργανο όπως το Rabo Rates Daily αναγκάστηκε επιτέλους να βάλει τα κρυπτονομίσματα μπροστά.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση περίπου 1,46 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Με ανώτατο όριο αγοράς περίπου 655 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Bitcoin, αντιστοιχεί περίπου στο 45% αυτού – και ασκεί τεράστια επιρροή στην υπόλοιπη αγορά.

Το Bitcoin δεν είχε καλή εβδομάδα. Την Τρίτη, τρεις κινεζικές εταιρείες πληρωμών εξέδωσαν κοινή δήλωση που υποστηρίζει την απαγόρευση κρυπτονομισμάτων που είχε συστήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας το 2017. Εν μία νυκτί, το Bitcoin έπεσε από την τιμή των 45.472 δολαρίων στην χαμηλή τιμλη των 33.888 δολαρίων.

Τα κακά νέα δεν σταμάτησαν εκεί. Την Παρασκευή, το Bitcoin έπεσε κατά 12% ακόμη όταν η οικονομική επιτροπή της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες εξόρυξης Bitcoin.

 

Αποποίηση ευθυνών
Οι απόψεις που εκφράζει ο συγγραφέας είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν οικονομικές, επενδυτικές ή άλλες συμβουλές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)